Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Απειλές για το διορισμό των ιμάμηδων


Σε παραλήρημα βρίσκονται διάφοροι μειονοτικοί φορείς της Θράκης, οι οποίοι αδυνατούν να χωνέψουν ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διάταξη για τον ορισμό από το κράτος ιεροδιδασκάλων στις μειονοτικές περιοχές. Μάλιστα, φτάνουν σε σημείο να εκτοξεύουν απειλές, ενώ αποκάλεσαν «βλακείες» τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ.
Σήμερα, διάφοροι αυτοαποκαλούμενοι και κυρίως παράνομοι σύλλογοι, όπως η «Ένωση “Τουρκικής” Νεολαίας Κομοτηνής», διοργανώνουν εκδήλωση για την… «Ημέρα Μνήμης Εθνικής Αντίστασης» με αφορμή τα γεγονότα της 29ης Ιανουαρίου 1989. Φυσικά, κεντρικό ρόλο σε αυτή την προκλητική εκδήλωση θα έχει το θέμα των 240 ιμάμηδων. Η πρόσκληση της Ένωσης είναι γραμμένη στα τουρκικά και ξεχειλίζει από προκλητικότητα.
Η πρόσκληση
«Ο Τούρκος της Δυτικής Θράκης δεν δέχτηκε την απόρριψη του πιο δημοκρατικού δικαιώματός του, αυτό της εθνικής του ταυτότητας, και στις 29 Ιανουαρίου 1988 ξεχύθηκε στους δρόμους και κραύγασε προς όλο τον κόσμο για την εθνική του ταυτότητα. Κατά την 25η επέτειο αυτής της ευτυχισμένης μέρας, θα οργανωθεί από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης τελετή μνήμης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι τα ακραία στοιχεία της μειονότητας έχουν δημιουργήσει ένα είδος δήθεν «εθνικής επετείου», με αφορμή την απαγόρευση από την ελληνική Δικαιοσύνη -στις 29 Ιανουαρίου 1988- της ίδρυσης και λειτουργίας συλλόγων με τουρκική επωνυμία, η οποία μετατρέπεται σε βήμα απίστευτης προπαγάνδας κατά του ελληνικού κράτους, τρομοκράτησης και εκβιασμού της μεγάλης μάζας των φιλήσυχων μουσουλμάνων και συστηματικής προβολής μιας φιλοτουρκικής πολιτικής. Με αφορμή αυτό το γεγονός, τα εξτρεμιστικά στοιχεία της μειονότητας και τον επόμενο χρόνο (1989) οργάνωσαν διαδηλώσεις για τη «θλιβερή επέτειο», με αποτέλεσμα να συγκρουστούν με την Αστυνομία και με συμπολίτες τους. Το περιστατικό αυτό διογκώθηκε και έκτοτε κάθε 29η Ιανουαρίου θεωρείται «Ημέρα μνήμης της Εθνικής Αντίστασης».
Φέτος, όμως, οι «κορόνες» των ακραίων μειονοτικών φωνών θα επικεντρωθούν όχι τόσο σε αυτά που έγιναν το 1989 όσο στην πρόσφατη απόφαση της Βουλής για τους 240 ιμάμηδες. Ήδη μία πρόγευση για το τι θα ακουστεί σήμερα δίνουν μειονοτικές εφημερίδες, οι οποίες αποτελούν φερέφωνα του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής.
«Η έγκριση του νόμου από το Κοινοβούλιο προκάλεσε μεγάλη οργή στην Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης. Ο λαός μας είναι αποφασισμένος στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν να τιμωρήσει τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τους ΑΝ.ΕΛ. Το κύρος αυτών των κομμάτων εντός της μειονότητας εκμηδενίστηκε πλήρως. Όσο Τούρκοι είναι ο Πατριάρχης και οι Ρωμιοί στην Πόλη τόσο Έλληνες είναι και οι Τούρκοι στη Δυτική Θράκη», είναι μερικές μόνο από τις εκφράσεις που φιγουράρουν στις μειονοτικές εφημερίδες.
Εκτοξεύουν ύβρεις
Μάλιστα, οι μουσουλμάνοι συντάκτες συμβουλεύουν (!) τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρα «να μην παίζει με τα συναισθήματα» των μειονοτικών, προσθέτοντας προκλητικά: «Να μη μας δοκιμάζει σε θέματα που σχετίζονται με τις ευαισθησίες μας και ιδιαίτερα σε σχέση με τη μεγαλειώδη θρησκεία μας… Στην τελευταία του ανακοίνωση, κατά την άποψή μας, εντελώς αποβλακώθηκε»!
Οι συντάκτες των μειονοτικών εφημερίδων βρίσκονται σε παράκρουση και στις στήλες τους απειλούν την ελληνική πολιτική σκηνή. «Θα δείτε στις εκλογές! Εμείς θα εμφανίσουμε την αντίδρασή μας πάλι με δημοκρατικούς τρόπους. Θα σας θάψουμε στην κάλπη».
Άγγελος Αγγελίδης, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου