Επανεξέταση και «ψαλίδι» σε μια σειρά από συμπληρωματικές συνταξιοδοτικές παροχές και προσαυξήσεις που καταβάλλουν τα Ταμεία με ειδικούς όρους και διαφορετικές προϋποθέσεις στους ασφαλισμένους τους, αλλά και θέμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών στα επίπεδα του ΙΚΑ, φέρνει το δεύτερο κύμα αλλαγών που έρχονται στο ασφαλιστικό, με νέο νόμο για την πλήρη ενοποίηση των Ταμείων.
Το περίγραμμα των αλλαγών τέθηκε χθες επί τάπητος σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας υπό τον Γ. Βρούτση με τα μέλη της επιτροπής που αναλαμβάνει τη σύνταξη πορίσματος ως την άνοιξη.
Βασικός άξονας είναι η πλήρης ενοποίηση 60 Ταμείων και κλάδων που λειτουργούν ως αυτόνομοι φορείς παρότι έχουν ενταχθεί από το 2008 σε 6 Ταμεία.
Η ενοποίησή τους θα συμπαρασύρει και θα «κονιορτοποιήσει» ό,τι διαφορετικό υπάρχει και εφαρμόζεται σε αυτούς τους φορείς: από τον ειδικό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων μέχρι και τις ασφαλιστικές τους καλύψεις για ιατρική περίθαλψη.
Οι 4 τομείς
Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις επικεντρώνονται σε 4 κεφάλαια:
1. Στις ασφαλιστικές εισφορές.
2. Στις πάσης φύσεως παροχές που καταβάλλουν τα Ταμεία (σε είδος και σε χρήμα) καθώς και στις προσαυξήσεις συντάξεων για όσους έχουν προστατευόμενα μέλη (π.χ. τα επιδόματα λόγω τέκνων ή συζύγου).
3. Στα έσοδα από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.
4. Στα ειδικά καθεστώτα απονομής συντάξεων που ισχύουν στα Ταμεία των ΔΕΚΟ, των τραπεζών, αλλά και των επιστημόνων (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι).
Στα Ταμεία των ΔΕΚΟ υπάρχουν διαφορές σε σχέση με το ΙΚΑ και ως προς τα χορηγούμενα επιδόματα αλλά και ως προς τον υπολογισμό της σύνταξης.
Στο ΙΚΑ η σύνταξη υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές της καλύτερης 5ετίας κατά τα τελευταία 10 έτη, στα Ταμεία των ΔΕΚΟ υπάρχουν διαφορετικοί υπολογισμοί. Για παράδειγμα:
* Για τους ασφαλισμένους της ΔΕΗ η σύνταξη υπολογίζεται με τις αποδοχές του τελευταίου μήνα αποχώρησης του εργαζόμενου από την υπηρεσία μαζί με το ανθυγιεινό επίδομα.
* Για τους ασφαλισμένους του ΤΑΠ-ΟΤΕ (ΟΣΕ, ΕΛΤΑ) η σύνταξη υπολογίζεται επίσης με τις αποδοχές του τελευταίου μήνα μαζί με τυχόν επιδόματα.
* Στα Ταμεία των τραπεζών η σύνταξη υπολογίζεται και με τον τελευταίο μισθό αλλά και το μέσο όρο αποδοχών τελευταίας 5ετίας (ΑΤΕ, Εθνική) .
Ενιαίο ποσό
Στόχος των αλλαγών είναι να καθοριστεί ένα ενιαίο ύψος κύριας σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους που με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 70% του μισθού.
Ωστόσο, το μεγάλο αγκάθι είναι οι ασφαλιστικές εισφορές, καθώς δεν είναι μόνο ότι υπάρχει νομοθετημένη πρόβλεψη (ν. 3655/08) για να μειωθούν αλλά υπάρχει και μνημονιακή δέσμευση (από το Μνημόνιο Παπαδήμου τον Φεβρουάριο του 2012) να πέσουν άμεσα οι εργοδοτικές εισφορές σε ΔΕΚΟ και τράπεζες στα επίπεδα του ΙΚΑ.
Η βόμβα
Το επίμαχο παράρτημα που συνοδεύει το νόμο 4046/12 -και το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί- συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη και αναφέρει ότι:
«Η κυβέρνηση διεξάγει μια αναλογιστική μελέτη των πρώτου πυλώνα συνταξιοδοτικών ταμείων σε εταιρίες όπου οι εισφορές για τα Ταμεία αυτά υπερβαίνουν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε συγκρίσιμες επιχειρήσεις/βιομηχανίες που καλύπτονται από το ΙΚΑ. Με βάση τη μελέτη αυτή, η κυβέρνηση μειώνει τις κοινωνικές εισφορές για τις εταιρίες αυτές κατά δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο».
Αυτή η μνημονιακή δέσμευση είναι πραγματική βόμβα, γιατί η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να μειώσει τις εισφορές για τους ασφαλισμένους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες με ουδέτερο τρόπο, δηλαδή χωρίς να επιβαρυνθεί σε καμία περίπτωση ο Προϋπολογισμός. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, δύο τρόποι υπάρχουν:
* Αύξηση εσόδων από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων εισφορών.
* Μείωση των συντάξεων για όσους αποχωρήσουν στο μέλλον.
Παρεμβάσεις
Το υπουργείο πάντως διατείνεται ότι από τις αλλαγές που έρχονται δεν θα γίνουν νέες μειώσεις συντάξεων. Παρεμβάσεις, ωστόσο, θα γίνουν στο σκέλος των παροχών, αν κρίνει κανείς από τη δήλωση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος μετά τη χθεσινή σύσκεψη είπε:
«Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας οικοδομήθηκε διαχρονικά στη βάση πελατειακών αντιλήψεων με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ένα μωσαϊκό εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων. Παρά τις παρεμβάσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει, το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας παραμένει δαιδαλώδες και κατακερματισμένο. Αν και έγιναν προσπάθειες διοικητικής και οργανωτικής ενοποίησης, υπάρχουν -ακόμη και σήμερα- 90 διαφορετικά μητρώα συνταξιούχων και 60 διαφορετικοί κλάδοι ασφάλισης». Η επιτροπή θα καταθέσει πόρισμα ως τις αρχές της άνοιξης και θα εποπτεύει 6 ομάδες από κάθε Ταμείο.
Κώστας Κατίκος, στον “Ελεύθερο Τύπο”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου