Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη στον ΕΑΧ, πάνω από το Αιγαίο


Επτά τουρκικά αεροσκάφη – ανάμεσα τους τρία ναυτικής συνεργασίας- εισήλθαν σήμερα στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως.
Καταγράφηκαν 5 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε ισάριθμες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Τον τουρκικό σχηματισμό αποτελούσαν τέσσερα αεροσκάφη που εισήλθαν στο FIR Αθηνών βορείως της Χίου απ’ όπου εξήλθαν, ενώ τα τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας πέταξαν ανατολικά της Ρόδου.
Όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.
Σημειώνεται ότι δύο τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

Μάλι: H Ευρώπη πηγαίνει στον πόλεμο με δεμένα μάτια


Αν και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, η Ευρώπη βρίσκεται σε πόλεμο για σχεδόν 15 χρόνια: στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη και σήμερα στην περιοχή του Σαχέλ. Ωστόσο, σημειώνει η Barbara Spinelli  στην Repubblica, η ευρωπαϊκή παρέμβαση σημαδεύτηκε από την έλλειψη μακροπρόθεσμου οράματος.
Σε προεκλογική περίοδο στην Ιταλία (τον Φεβρουάριο) και στη Γερμανία (τον Σεπτέμβριο), η έλλειψη συζήτησης ενός τόσο σημαντικού θέματος όπως ο πόλεμος είναι εκπληκτική. Επειδή η σύγκρουση συμβαίνει αλλού, δεν συζητείται. Ωστόσο, ο πόλεμος έχει μπει στο πετσί μας εδώ και καιρό.
Επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μια κοινή πολιτική κυβέρνηση δεν ηγείται του πολέμου αλλά είναι, παρ ‘όλα αυτά, μέρος της καθημερινής ρουτίνας της. Αν προσθέσουμε την ατέρμονη μάχη κατά της τρομοκρατίας με τους πολέμους που εξαπλώθηκαν σε όλα τα Βαλκάνια στα τέλη του 20ου αιώνα, οι Ευρωπαίοι έχουν συμμετάσχει σποραδικά σε ένοπλες συγκρούσεις τα τελευταία 14 χρόνια. Αρχικά, υπήρξαν έντονες διαμάχες: είναι πραγματικά απαραίτητοι οι πόλεμοι; Και αν όχι, γιατί πολεμάμε; Είναι πραγματικά για ανθρωπιστικούς λόγους ή είναι καταστροφικοί; Και ποια είναι η εκτίμηση για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο: έχει αυξήσει ή μειώσει την τρομοκρατία;
Οι πολιτικοί ηγέτες δεν απαντούν σε αυτά τα ερωτήματα και καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θίγει το θέμα, επειδή η Ένωση δεν έχει να πει τίποτα γι’ αυτό, καθώς είναι επικεντρωμένη στο νόμισμά της. Μπαίνοντας στα τυφλά σε έναν καινούριο νεο-αποικιακό πόλεμο, η Ευρώπη προχωρά σε ένα ομιχλώδες μέλλον.
Ό,τι διαβάζουμε για τους πολέμους είναι παραπλανητικό
Ο πόλεμος – συχνά αιματηρή και σπάνια γόνιμος – δεν αποκαλείται ποτέ με το πραγματικό του όνομα. Προχωρά κρυμμένος πίσω από μια μάσκα: μια πρωτοβουλία που θα σταθεροποιήσει χώρες που έχουν καταρρεύσει και θα φέρει τη δημοκρατία, πάνω απ’ όλα, μια που θα είναι σύντομη και χωρίς μεγάλο κόστος. Αυτή είναι η περίπτωση με τον πόλεμο που ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου στο Μάλι, υπό την ηγεσία της Γαλλίας του Φρανσουά Ολάντ, με την αδύναμη υποστήριξη των αφρικανικών στρατευμάτων και την – αναδρομική – υποστήριξη των Ευρωπαίων συμμάχων της Γαλλίας.
Κατά παράβαση της Συνθήκης της Λισαβόνας (άρθρα 32 και 347), δεν υπήρξε προηγούμενη συζήτηση. Σχεδόν πάντα μας ρίχνουν στον πόλεμο. Έχουμε ακόμη και κάποιον – με τον πομπώδη τίτλο «Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας» – για να ευχαριστήσει η Γαλλία, ενώ αμέσως εξήγησε ότι το Παρίσι θα πρέπει να προχωρήσει μόνο «ελλείψει ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης». Αυτό είναι αναμφισβήτητα μια ακριβής καταγραφή της κατάστασης, αλλά θα μπορούσε να αναμένεται μια διαφορετική ομιλία από κάποιον σε αυτή τη θέση.
Πολλά από αυτά που διαβάζουμε για τον πόλεμο είναι λάθος: δεν μας προβληματίζουν για το γεγονός αλλά αντίθετα μας κάνουν να το εκλαμβάνουμε παθητικά, θεωρώντας τις συγκρούσεις ως απομονωμένες περιπτώσεις που δεν σχετίζονται η μία με την άλλη. Ο πόλεμος προκαλεί επίσης τους αυτοσχέδιους  εμπειρογνώμονες και τεχνικούς να κάνουν την εμφάνισή τους. Η παρέμβαση έχει γίνει μια ευρωπαϊκή συμπεριφορά, που αντιγράφηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς να μας έχουν πει ποτέ την μεγάλη βερσιόν αυτής της ιστορίας της μεταμόρφωσης, η οποία συνδέει τις συγκρούσεις μεταξύ τους και ρίχνει φως στην παγκόσμια κατάσταση. Πρόκειται για μια αφήγηση που απαιτεί τον καθορισμό μιας σφαιρικής άποψης του ρόλου μας στην Αφρική, στο Αφγανιστάν και στον Περσικό Κόλπο. Μία που συγκρίνει το όραμά μας με αυτό άλλων χωρών. Μία αφήγηση που εξετάζει την πολιτική της Κίνας στην Αφρική, η οποία είναι τόσο διαφορετική και τόσο αποφασιστική σε σχέση με τη δική μας: η δική τους βασίζεται στις επενδύσεις, ενώ η δική μας επικεντρώνεται αποκλειστικά στις στρατιωτικές εκτιμήσεις.
Μια μακροπρόθεσμη, παγκόσμια άποψη θα επιτρέψει μια νηφάλια εκτίμηση των συγκρούσεων εκείνων που δεν έχουν σαφείς στόχους, γεωγραφικά σύνορα ή καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Πρόκειται για παρεμβάσεις οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των μελών της Τζιχάντ, αντί τον περιορισμό τους, προκαλώντας την εξάπλωση της σύγκρουσης από το Αφγανιστάν έως τη Σαχάρα και την περιοχή του Σαχέλ. Σε αυτές τις πρόσφατες συγκρούσεις, δεν έχουμε μάθει τίποτα από τα λάθη του παρελθόντος, επειδή  δεν συζητούνταν συστηματικά. Δίνοντας στις παρεμβάσεις ευγενή και ηχηρά ονόματα, δεν αρκεί για να κρύψουν τα καταστροφικά τους αποτελέσματα: αυτές οι παρεμβάσεις δεν οδηγούν στην τάξη αλλά στο χάος, ούτε σε ισχυρά κράτη αλλά σε κράτη πιο αδύναμα από πριν. Και όταν οι παρεμβάσεις τελειώσουν, οι χώρες εγκαταλείπονται στην τύχη τους, αφήνοντας αυτούς που βοηθήθηκαν με μια ισχυρή αίσθηση απογοήτευσης. Και τότε βρισκόμαστε μακριά σε νέα μέτωπα, λες και η ιστορία του πολέμου ήταν ένα σαφάρι σε αναζήτηση εξωτικών λάφυρων.
Απαραίτητοι και ανθρωπιστικοί πόλεμοι
Το Μάλι είναι μια κλασική περίπτωση ενός αναγκαίου ανθρωπιστικού πολέμου. Κατά την τελευταία δεκαετία, το επίθετο ανθρωπιστικός έχει χάσει την αθωότητά του. Ήταν απαραίτητο να παρέμβουμε για να σταματήσει η γενοκτονία της Ρουάντα το 1994 και το ότι δεν δράσαμε οφείλεται στο ότι τα Ηνωμένα Έθνη απέσυραν τα στρατεύματά τους μόλις άρχισε η εξόντωση. Ήταν, από την άλλη πλευρά, απαραίτητο να αποφύγουμε τη φυγή – προς την Ευρώπη – των Κοσοβάρων που κυνηγήθηκαν από το σερβικό στρατό. Οι εξελισσόμενες συγκρούσεις, όμως, δεν είναι αναγκαίες, επειδή σαφώς και δεν σταματούν την τρομοκρατία. Ούτε ενισχύουν τη δημοκρατία. Αλλιώς, πώς μπορεί κανείς να εξηγήσει τη συμμαχία που έγινε με τη Σαουδική Αραβία ή τα ποσά που χορηγούνται για ενίσχυση στο Ριάντ, τα οποία είναι υψηλότερα από εκείνα που δίνονται στο Ισραήλ; Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας όχι μόνο δημοκρατικό δεν είναι, αλλά είναι και ένας από τους κύριους προμηθευτές των κονδυλίων για την τρομοκρατία.
Η κατάρρευση της κατάστασης στο Μάλι θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν οι Ευρωπαίοι είχαν δώσει μεγαλύτερη προσοχή στη χώρα. Θεωρούμενο εδώ και χρόνια ένας φάρος δημοκρατίας, το Μάλι βυθίστηκε στη φτώχεια, αναβιώνοντας τα προβλήματα που δημιούργησαν τα τεχνητά αποικιακά σύνορά του. Ο μακρόχρονος αγώνας για την ανεξαρτησία των Τουαρέγκ, που αγνοούνταν εδώ και δεκαετίες, έφτασε στο αποκορύφωμά του στις 6 Απριλίου του 2012 όταν η περιοχή του Αζαουάντ στο βόρειο Μάλι ανακήρυξε την ανεξαρτησία της. Για να καταπολεμήσουν τα κοσμικά αρχικά κινήματα ανεξαρτησίας των Τουαρέγκ, ο σχηματισμός των ισλαμικών πολιτοφυλακών ήταν ανεκτός – μια επανάληψη του λάθους που είχε γίνει στο παρελθόν στο Αφγανιστάν. Ως αποτέλεσμα, οι Τουαρέγκ κέρδισαν την υποστήριξη του πρώην λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι. Μετά την πτώση του, στράφηκαν για βοήθεια στους ισλαμιστές πολεμιστές που εισέβαλαν στο Βόρειο Μάλι στις αρχές του 2012 και στη συνέχεια οικειοποιήθηκαν και διαστρέβλωσαν τον αγώνα των Τουαρέγκ.
Οι πόλεμοι που προκύπτουν από τις στάχτες των άλλων πολέμων
Το πιο σοβαρό λάθος είναι η δική μας αποτυχία μας να εξετάσουμε τους πολέμους των τελευταίων δεκαετιών από μια παγκόσμια σκοπιά. Η επέμβαση σε ένα συγκεκριμένο σημείο του πλανήτη έχει επιπτώσεις αλλού. Οι αποτυχίες στο Αφγανιστάν προκάλεσαν την σύγκρουση της Λιβύης, ενώ η μισο- αποτυχημένη προσπάθεια της Λιβύης είναι υπεύθυνη για την κατάσταση στο Μάλι. Το πρόβλημα είναι ότι κάθε νέα σύγκρουση ξεκινά χωρίς καμιά κριτική ανάλυση των προηγούμενων συγκρούσεων. Στη Λιβύη, ο εφησυχασμός συνεχίστηκε μέχρι τη δολοφονία, στη Βεγγάζη, του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών, Christopher Stevens, στις 11 του Σεπτέμβρη του 2012. Χρειάστηκε αυτό το γεγονός για να αποδειχθεί ότι πολλά από τα στρατεύματα του Καντάφι – Τουαρέγκ ή τζιχαντιστές- είχαν μετακινηθεί προς την περιοχή Αζαουάντ. Και ότι ο πόλεμος δεν τελείωσε, αλλά ήταν έτοιμος να αναγεννηθεί από τις στάχτες του, στο Μάλι.
Κατά τα τελευταία επτά χρόνια, ο αριθμός των δημοκρατιών στην Αφρική μειώθηκε από 24 σε 19. Αυτό είναι μια αποτυχία για την Ευρώπη και για τη Δύση. Εν τω μεταξύ, η Κίνα παραμονεύει και τρίβει τα χέρια της, ενώ εδραιώνει την παρουσία της στην ήπειρο. Επί του παρόντος, η παρεμβατική συμπεριφορά της περιορίζεται στην κατασκευή δρόμων, που απέχει πολύ από την πρόκληση ενός πολέμου. Αυτό είναι επίσης αποικιοκρατία, αλλά διαφορετικού είδους. Η ισχύς της Κίνας βρίσκεται στην ανθεκτικότητα και την υπομονή. Ίσως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να είναι τόσο πολεμοχαρείς επειδή επιθυμούν να καταπολεμήσουν την ανερχόμενη δύναμη του Πεκίνου στην Αφρική και την Ασία. Αυτή είναι μόνο μια υπόθεση, αλλά  αν η Ευρώπη άρχισε να μιλά, θα μπορούσε να συζητήσει και αυτό το θέμα, κάτι που θα ήταν χρήσιμο.

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ανοιχτός πόλεμος ανεξάρτητων καλλιεργητών με τις Αρχές στις Η.Π.Α.



Από : tvxs
Ένας ανοιχτός πόλεμος εναντίον των μικρών ιδιόκτητων κήπων έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με διάφορες αφορμές, δημοτικές αρχές σε διάφορα σημεία της χώρας εξαναγκάζουν τους πολίτες να διαλύσουν τους μικρούς ιδιόκτητους κήπους των σπιτιών τους.

Αν και καμία επίσημη αρχή δεν αναφέρει ανώτερες κυβερνητικές διαταγές για το «ξήλωμα», αυξάνονται και πληθύνονται οι αντιδράσεις απέναντι στους νέους διατροφικούς νόμους, τους οποίους όλοι πλέον υποπτεύονται για την νέα κατάσταση που δημιουργείται.

Όλο και περισσότερα είναι τα περιστατικά στα οποία οι δημοτικές αρχές με διάφορες αιτιολογίες αναγκάζουν τους ιδιοκτήτες μικρών κήπων να τους καταστρέψουν, να τους μεταφέρουν, ή ακόμα και να τους σμικρύνουν.

Ο Καρλ Τρικάμο, στην πόλη Φέργκιουσον του Μιζούρι, πρέπει σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές να ξεριζώσει τον κήπο μπροστά από το σπίτι του, επειδή παραβιάζει «τα μίνιμουμ στάνταρ εξωτερικής εμφάνισης» που θέτει η πόλη, τα οποία απαιτούν οι ιδιόκτητοι κήποι να βρίσκονται όπισθεν και όχι εμπρός της οικίας!
Ο δήμος της πόλης του Ορλάντο επέβαλλε πρόστιμο 500 δολαρίων για κάθε επιπλέον ημέρα που το ζεύγος Χέλβενστον θα κράταγε τον λαχανόκηπό του. Ο δήμος έδωσε διορία στο ζεύγος να ξεριζώσει τον κήπο του σπιτιού του, με αιτιολογία ότι ο νόμος δεν επιτρέπει τη «δημιουργία αγροτικών ζωνών εντός κατοικήσιμων περιοχών» και, όπως στο Φέργκιουσον, τη δημιουργία κήπων στο μπροστινό μέρος των κατοικιών. Η απόφαση αυτή ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις του δήμου ότι η διορία δεν υπόκειτο σε άνωθεν κυβερνητική εντολή, όλο και περισσότεροι Αμερικάνοι βλέπουν τις τοπικές αρχές να έχουν επιδοθεί σε μία προσπάθεια διάλυσης των μικρών ατομικών κήπων. Το ζεύγος Χέλβενστον κινήθηκε νομικά και δικαιώθηκε με δικαστική απόφαση της 14ης Ιανουαρίου 2013.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι δημοτικές αρχές χρησιμοποιούν τελείως παράλογα τοπικά νομοθετήματα (για τα οποία είναι γνωστές κάποιες πολιτείες των Η.Π.Α), όπως για παράδειγμα, έναν νόμο στη Φλόριντα ο οποίος προϋποθέτει ότι ο κήπος δεν θα καταλαμβάνει έκταση μεγαλύτερη του 25% των συνολικών τ.μ. της οικίας που τον φιλοξενεί.

Αυτές βέβαια οι δικαιολογίες που έρχονται με τη μορφή κάποιων περίεργων και ως επί το πλείστον ξεχασμένων νόμων -όταν αυτοί υπάρχουν, γιατί έχουν γίνει και παρατυπίες όπως στην υπόθεση Χέλβεστον-, δεν είναι παρά η αρχή της προσπάθειας συγκέντρωσης της αγροτικής παραγωγής σε λίγες εταιρίες και μονάδες.

Κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων, στις Η.Π.Α. το κράτος προωθούσε την ιδέα ανεξάρτητης γεωργικής παραγωγής, ακόμα και εντός των πόλεων, ως «πατριωτικό καθήκον». Τώρα, που τα εταιρικά συμφέρονται «μυρίστηκαν αίμα», φαίνεται ότι ακόμα και ένας απλός λαχανόκηπος αποτελεί πρόβλημα, και θα πρέπει να ξηλωθεί, με νόμους που υπάρχουν ή και που ...εφευρίσκονται εκείνη την ώρα.

Με δεδομένο το Νόμο S510 του 2011, η δυνατότητα ανεξάρτητης αγροτικής παραγωγής από αυτόνομους καλλιεργητές αρχίζει πλέον να αμφισβητείται ευθέως. Η προσπάθεια συγκεντροποίησης της αγροτικής παραγωγής σε λίγες συγκεκριμένες εταιρίες, απειλεί ευθέως την ελευθερία στην γεωργική καλλιέργεια, όχι μόνο στις Η.Π.Α. αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος S510 για τον τρόπο παραγωγής και διανομής των παραγόμενων προϊόντων, είναι τόσες πολλές, ώστε είναι θεωρητικά αδύνατον να καλυφθούν από έναν μικρό ανεξάρτητο καλλιεργητή. Με κύρια αιτιολογία την "ασφάλεια" της γεωργικής παραγωγής, τα κέντρα αποφάσεων, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία ελέγχονται ή/και επηρρεάζονται άμεσα από τις πανίσχυρες εταιρίες του χώρου, έχουν ως άμεσο στόχο την επιβολή χρησιμοποίησης συγκεκριμένων ποικιλιών, ως επί το πλείστον μεταλλαγμένων, συγκεκριμένων ζιζανιοκτόνων και αυξητικών αντιβιοτικών, συγκεκριμένων βέβαια εταιριών.

Η νομοθεσία, τόσο στις Η.Π.Α. όσο και σταδιακά στην Ευρώπη, κινείται προς την κατεύθυνση της ολιγοπώλησης της αγοράς, αφού οι όλο και αυστηρότερες προδιαγραφές για καθαρότητα, νεότητα και τρόπου παραγωγής των προϊόντων φωτογραφίζουν ουσιαστικά τα βιομηχανικά προϊόντα και μόνο αυτά. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η δύναμη και η επιρροή μεγάλων πολυεθνικών προς τους διαμορφωτές αντίστοιχων νόμων και αποφάσεων, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις Η.Π.Α.

Για τις εξαρτώμενες από τα κορπορατικά συμφέροντα κυβερνήσεις, το μερίδιο του 53% στην παγκόσμια αγορά σπόρων που κατέχουν τρεις πολυεθνικές, η Μonsanto, Syngenta και DuPont φαίνεται ότι δεν είναι αρκετό.
 
Τα δύο ευρωπαϊκά σχετικά προσχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας το 2012, προσχέδια του Κανονισμού ο οποίος αναμένεται τον Μάρτιο του 2013, κινούνται εντός των αντίστοιχων με τον Νόμο S510 πλαισίων, θέτοντας ασφυκτικά πλαίσια για τους ανεξάρτητους γεωργούς και βιοκαλλιεργητές, σε επίπεδο κόστους παραγωγής, προδιαγραφών «ασφαλείας», πιστοποίησης και εγγραφής τους (οι οποίες φωτογραφίζουν κυριολεκτικά τα βιομηχανικά και μόνο προϊόντα), αλλά και γραφειοκρατίας.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Έρευνα για τους Εβραίους στην Γαλλία δείχνει ότι το 40% των Γάλλων πιστεύει ότι οι Εβραίοι έχουν μεγάλη οικονομική δύναμη και περίπου το 50% ότι είναι πιο πιστοί στο Ισραήλ, παρά στην Γαλλία


Μια νέα έρευνα σχετικά με το πώς βλέπουν οι Γάλλοι τους Εβραίους δείχνει, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Times of Israel, και "αντισημιτικές" και "φιλο-Ισραηλινές" και "φιλο-εβραϊκές" αντιλήψεις.

Η έρευνα, που διενεργήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Market Watch μεταξύ 1.000 ερωτηθέντων, έδειξε ότι το 39 τοις εκατό των ανδρών και των γυναικών που ερωτήθηκαν συμφώνησαν με τη δήλωση ότι «οι Εβραίοι έχουν πολύ μεγάλη δύναμη στον επιχειρηματικό τομέα». Ένα άλλο 21 τοις εκατό διαφώνησε και ένα 40 τοις εκατό δήλωσε ουδέτερο.

Σαράντα επτά τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι Γαλλο-Εβραίοι είναι πιο πιστοί στο Ισραήλ από ό, τι στη Γαλλία, ενώ μόνο το 15 τοις εκατό διαφώνησε. Η δημοσκόπηση, που δημοσιεύθηκε στις 24 Ιανουαρίου από την Παγκόσμια Σιωνιστική Οργάνωση, (World Zionist Organization - μια οργάνωση ομπρέλα του σιωνιστικού κινήματος, που ιδρύθηκε το 1897 στην Βασιλεία της Ελβετίας), η οποία την ανέθεσε στην εταιρία, πραγματοποιήθηκε online στις 13 Ιανουαρίου μέσω μιας πλατφόρμας που αναπτύχθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεωνIPSOS.

Αλλά όταν ρωτήθηκαν για τα συναισθήματά τους σχετικά με τους Γαλλο-Εβραίους, το 43 τοις εκατό είπε ότι έχει μια "θετική" άποψη και το 53 τοις εκατό είπε ότι είναι ουδέτερο. Μόνο 4 τοις εκατό δήλωσε ότι έχει αρνητικές απόψεις για τους Εβραίους.

Ερωτηθέντες σχετικά με τις απόψεις τους για το Ισραήλ, το 20 τοις εκατό είπε ότι έχει μια "ευνοϊκή" άποψη για το κράτος του Ισραήλ, το 61 τοις εκατό δήλωσε ουδέτερο και το 19 τοις εκατό είπε ότι έχει αρνητική γνώμη.

Το πενήντα-τέσσερα τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα «αντι-εβραϊκά συναισθήματα» είναι η πηγή των βίαιων επεισοδίων που στοχεύουν τους Εβραίους, ενώ το 19 τοις εκατό αποδίδει την βία κατά των Εβραίων σε «αισθήματα κατά του Ισραήλ» και το 27 τοις εκατό δεν είχε γνώμη επί του θέματος.

Σχ. ΚΟ: Η γαλλική εβραϊκή κοινότητα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εκτός Ισραήλ (διασπορά), με περίπου 500.000 μέλη.

Τον περασμένο Μάρτιο σε έρευνα που έγινε, το ένα τέταρτο των Εβραίων στην Γαλλία δήλωσε ότι προτίθεται να μεταναστεύσει λόγω της αύξησης των κρουσμάτων «αντισημιτισμού». Φυσικά, τα κρούσματα «αντισημιτισμού» οφείλονται σε μουσουλμάνους μετανάστες, αλλά αυτό είτε δεν αναφέρεται καθόλου, είτε γράφεται με ψιλά γράμματα, για να μην χαλάσει η ‘σούπα’ της πολυπολιτισμικότητας, (την οποία στηρίζουν οι εβραϊκές κοινότητες σε Ευρώπη και ΗΠΑ). 

Το 86% από αυτούς που σκέφτονται να φύγουν, θέλουν να πάνε στο Ισραήλ, που το θεωρούν πιο ασφαλές από τη Γαλλία.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή  

Ανοίγει μετά από σχεδόν τρία χρόνια η υπόθεση του εμπρησμού της Μαρφίν


20130130-090814.jpg

Χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια από τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin και το θάνατο τριών υπαλλήλων της για να μπορέσει η αστυνομία να στείλει στη Δικαιοσύνη δυο υπόπτους για την επίθεση που κόστισε τη ζωή σε τρεις αθώους και συγκλόνισε την Ελλάδα.

Την Παρασκευή καλούνται να απολογηθούν δυο ύποπτοι για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν στον εμπρησμό της Marfin, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα. 32 μήνες μετά από την 5η Μαΐου του 2010 όταν η Ελλάδα είχε «παγώσει» στο άκουσμα της είδησης πως στη μεγάλη διαδήλωση κατά του Μνημονίου, που συζητούνταν εκείνη την ημέρα στη Βουλή, υπήρχαν τρεις νεκροί.

Οι αρχές έφτασαν στους δυο ύποπτους μετά από τις καταθέσεις μαρτύρων. Όλες είχαν κοινά στοιχεία όσον αφορά στην περιγραφή των πρόσωπων εκείνων που έσπασαν τη τζαμαρία του υποκαταστήματος της Τράπεζας στη Σταδίου και έβαλαν φωτιά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα έχουν ελεγχθεί κι άλλα δυο άτομα, αλλά δεν προκύπτουν στοιχεία για την ώρα. Από τις μαρτυρίες προκύπτει και η παρουσία μιας γυναίκας, όμως τον κυρίαρχο ρόλο τον είχε ένας ψηλός άνδρας. Είχε σακίδιο και φορούσε καπέλο τζόκεϊ. Επίσης, υπάρχουν και δυο άλλοι άνδρες, που την ώρα της επίθεσης φορούσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και είχαν σακίδιο.
Ένας από τους μάρτυρες έχει αναγνωρίσει κατά 97% μια γυναίκα ως ύποπτη για τον εμπρησμό.

Μάρτυρας αποκάλυψε ότι στην ομάδα των υπόπτων υπήρχε ένας καθοδηγητής, μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι μαρτυρίες

«Είδα έναν ηλικιωμένο άνδρα να πηδάει από τον δεύτερο όροφο για να σωθεί». Είναι η εικόνα που έχει αποτυπωθεί στο μυαλό ενός από τους μάρτυρες. Μαζί με αυτό που έμοιαζε με την 11η Σεπτεμβρίου. «Είδαμε ομάδα κουκουλοφόρων, πάνω από 10 άτομα, να σπάνε με σφυριά τα τζάμια της τράπεζας. Έριξαν μέσα τουλάχιστον 2 μολότοφ ίσως και περισσότερες. Ο κόσμος από την πορεία φώναζε Μη, μη».

Εργαζόμενος στο βιβλιοπωλείο Ιανός κατέθεσε ότι είδε έναν άνδρα, ψηλό και αδύνατο με μαύρα ρούχα να σπάει τη τζαμαρία της τράπεζας. Μόλις το έκανε, ένα δεύτερο άτομο, μέτριου αναστήματος, που επίσης φορούσε μαύρα ρούχα και κουκούλα, είχε σακίδιο πλάτης έριξε στην τράπεζα μολότοφ. «Τι κάνετε ρε παιδιά; Έχει γυναίκες πάνω. Έχει κόσμο» καταθέτει ο μάρτυρας και ο ψηλός άνδρας του είπε: «βγάλτε τους όλους έξω».

Και συνεχίζει: «Με το που καταφέραμε να σβήσουμε τη φωτιά βλέπω ξαφνικά να σκάει μια δεύτερη μολότοφ. Είδα ότι την πέταξε άλλο νεαρό άτομο. Στο πρόσωπό του φορούσε μάσκα του σκι και μια μαύρη μάλλον μπλούζα για να καλύπτει τα χαρακτηριστικά του πρόσωπου του. Όταν με πλησίασε τον έπιασα από τον ώμο και του είπα: τι κάνετε ρε; Έχει κόσμο πάνω» και εκείνος μου απαντάει: «θα σας κάψουμε όλους». Τη στιγμή εκείνη παρενέβη ένας εκπρόσωπος του βιβλιοπωλείου και τότε το νεαρό άτομο περιέλουσε με βενζίνη εμένα και άλλα τρία άτομα».

Οι κατηγορούμενοι κλήθηκαν να απολογηθούν στον ανακριτή την Παρασκευή. Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης αναμένεται να ζητήσουν πρώτα να ενημερωθούν για τα στοιχεία της δικογραφίας.

Newsit.gr

6.000 γιατροί και 22.000 νοσηλευτές λείπουν από τη χώρα


Απόφοιτοι ιατρικών σχολών που αναζητούν θέση εξειδίκευσης αλλά και νέοι ειδικευμένοι γιατροί αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της εξόδου από τη χώρα, την ώρα που τα νοσοκομεία του ΕΣΥ στενάζουν από ελλείψεις και κάποιοι ασθενείς επιλέγουν για ποια ασθένειά τους θα λάβουν θεραπεία και για ποια… όχι! Ο περιορισμός του 1 προς 10 στις προσλήψεις στο Δημόσιο άγγιξε και τα νοσοκομεία στα οποία -όπως κατήγγειλε χθες το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών)- λείπουν παραπάνω από 6.000 γιατροί και 22.000 προσωπικό, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι νοσηλευτές. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πάντως ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γ. Πατούλης, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αποφασίσει να αναζητήσουν την τύχη τους εκτός Ελλάδος μόνο από τον ΙΣΑ 4.000 νέοι γιατροί εκ των οποίων το 62% είναι ειδικευμένοι. «Οι γιατροί στην Ελλάδα σήμερα ουσιαστικά έχουν δύο επιλογές, την ανεργία ή τη μετανάστευση. Η έλλειψη προγραμματισμού σε ό,τι αφορά την παραγωγή ιατρικού δυναμικού αλλά και η οικονομική κρίση έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο…», τόνισε ο κ. Πατούλης.
Στο μέτωπο των νοσοκομείων, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δ. Βαρνάβας αποκάλυψε προσωπική του ιστορία στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής όπου υπηρετεί ως οφθαλμίατρος, όταν 57χρονη ασθενής με γλαύκωμα του δήλωσε ότι τα χρήματά της φτάνουν να αγοράζει μόνο τα φάρμακα για τη ρύθμιση της πιέσεως και όχι για τον έλεγχο του γλαυκώματος, καθώς «προτιμά να τυφλωθεί παρά να πάθει εγκεφαλικό!». Ο κ. Βαρνάβας κατήγγειλε επίσης συρρίκνωση των κλινικών με «πλασματική μείωση στις πληρότητες κάποιων νοσοκομείων» και έδωσε το παράδειγμα του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης όπου στο νέο οργανόγραμμα δεν υπάρχει η ογκολογική κλινική, η οποία νοσηλεύει ετησίως 1.000 ασθενείς. Αλλά και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», Η. Σιώρας, κατήγγειλε ότι «μειώθηκε το προσωπικό μέσα σε δύο μήνες κατά 120 συναδέλφους, 65 απολύθηκαν από τη δουλεμπορική ΜΚΟ “Αθηνά”, 20 απολύθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ και 35 συνταξιοδοτήθηκαν ενώ από προσλήψεις σημειώσατε μηδέν». Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν πέντε κλειστές κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ και σύντομα θα προστεθούν άλλες 5 με 10 ακόμα, κατά τον κ. Σιώρα. Αύριο, κατά την 24ωρη πανελλαδική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών, των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και την Πρόνοια αλλά και όλων των εργαζομένων στο ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ, τα αιτήματα αφορούν κυρίως την πληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών, τη συγχώνευση κλινικών και τις απολύσεις στο Δημόσιο.
Χθες, πάντως, εξώδικο προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ απέστειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) με το οποίο καλεί τον Οργανισμό να προβεί στην άμεση αποπληρωμή των εκτελεσμένων συνταγών Οκτωβρίου. Ενώ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έκθεση EDMA, η αγορά των in vitro διαγνωστικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων παρουσίασε μείωση κατά 9% των πωλήσεων στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη πτώση στον ευρωπαϊκό νότο.
Στο μεταξύτην ίδρυση Κοινωνικού Φαρμακείου δρομολογεί η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) σε συνεργασία με το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η υγειονομική κάλυψη αστέγων και ανασφάλιστων του Δήμου Χαλανδρίου, η κλινική εξέταση των οποίων θα γίνεται από δίκτυο συνεργαζόμενων με την Αρχιεπισκοπή εθελοντών γιατρών, ενώ τη φαρμακευτική τους κάλυψη θα εξασφαλίζει δωρεάν η ΠΕΦ.
Μαρία Τσιλιμιγάκη, στον “Ελεύθερο Τύπο”

«Ψαλίδι» σε παροχές Ταμείων


Επανεξέταση και «ψαλίδι» σε μια σειρά από συμπληρωματικές συνταξιοδοτικές παροχές και προσαυξήσεις που καταβάλλουν τα Ταμεία με ειδικούς όρους και διαφορετικές προϋποθέσεις στους ασφαλισμένους τους, αλλά και θέμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών στα επίπεδα του ΙΚΑ, φέρνει το δεύτερο κύμα αλλαγών που έρχονται στο ασφαλιστικό, με νέο νόμο για την πλήρη ενοποίηση των Ταμείων.
Το περίγραμμα των αλλαγών τέθηκε χθες επί τάπητος σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας υπό τον Γ. Βρούτση με τα μέλη της επιτροπής που αναλαμβάνει τη σύνταξη πορίσματος ως την άνοιξη.
Βασικός άξονας είναι η πλήρης ενοποίηση 60 Ταμείων και κλάδων που λειτουργούν ως αυτόνομοι φορείς παρότι έχουν ενταχθεί από το 2008 σε 6 Ταμεία.
Η ενοποίησή τους θα συμπαρασύρει και θα «κονιορτοποιήσει» ό,τι διαφορετικό υπάρχει και εφαρμόζεται σε αυτούς τους φορείς: από τον ειδικό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων μέχρι και τις ασφαλιστικές τους καλύψεις για ιατρική περίθαλψη.
Οι 4 τομείς
Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις επικεντρώνονται σε 4 κεφάλαια:
1. Στις ασφαλιστικές εισφορές.
2. Στις πάσης φύσεως παροχές που καταβάλλουν τα Ταμεία (σε είδος και σε χρήμα) καθώς και στις προσαυξήσεις συντάξεων για όσους έχουν προστατευόμενα μέλη (π.χ. τα επιδόματα λόγω τέκνων ή συζύγου).
3. Στα έσοδα από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.
4. Στα ειδικά καθεστώτα απονομής συντάξεων που ισχύουν στα Ταμεία των ΔΕΚΟ, των τραπεζών, αλλά και των επιστημόνων (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι).
Στα Ταμεία των ΔΕΚΟ υπάρχουν διαφορές σε σχέση με το ΙΚΑ και ως προς τα χορηγούμενα επιδόματα αλλά και ως προς τον υπολογισμό της σύνταξης.
Στο ΙΚΑ η σύνταξη υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές της καλύτερης 5ετίας κατά τα τελευταία 10 έτη, στα Ταμεία των ΔΕΚΟ υπάρχουν διαφορετικοί υπολογισμοί. Για παράδειγμα:
* Για τους ασφαλισμένους της ΔΕΗ η σύνταξη υπολογίζεται με τις αποδοχές του τελευταίου μήνα αποχώρησης του εργαζόμενου από την υπηρεσία μαζί με το ανθυγιεινό επίδομα.
* Για τους ασφαλισμένους του ΤΑΠ-ΟΤΕ (ΟΣΕ, ΕΛΤΑ) η σύνταξη υπολογίζεται επίσης με τις αποδοχές του τελευταίου μήνα μαζί με τυχόν επιδόματα.
* Στα Ταμεία των τραπεζών η σύνταξη υπολογίζεται και με τον τελευταίο μισθό αλλά και το μέσο όρο αποδοχών τελευταίας 5ετίας (ΑΤΕ, Εθνική) .
Ενιαίο ποσό
Στόχος των αλλαγών είναι να καθοριστεί ένα ενιαίο ύψος κύριας σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους που με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 70% του μισθού.
Ωστόσο, το μεγάλο αγκάθι είναι οι ασφαλιστικές εισφορές, καθώς δεν είναι μόνο ότι υπάρχει νομοθετημένη πρόβλεψη (ν. 3655/08) για να μειωθούν αλλά υπάρχει και μνημονιακή δέσμευση (από το Μνημόνιο Παπαδήμου τον Φεβρουάριο του 2012) να πέσουν άμεσα οι εργοδοτικές εισφορές σε ΔΕΚΟ και τράπεζες στα επίπεδα του ΙΚΑ.
Η βόμβα
Το επίμαχο παράρτημα που συνοδεύει το νόμο 4046/12 -και το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί- συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη και αναφέρει ότι:
«Η κυβέρνηση διεξάγει μια αναλογιστική μελέτη των πρώτου πυλώνα συνταξιοδοτικών ταμείων σε εταιρίες όπου οι εισφορές για τα Ταμεία αυτά υπερβαίνουν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε συγκρίσιμες επιχειρήσεις/βιομηχανίες που καλύπτονται από το ΙΚΑ. Με βάση τη μελέτη αυτή, η κυβέρνηση μειώνει τις κοινωνικές εισφορές για τις εταιρίες αυτές κατά δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο».
Αυτή η μνημονιακή δέσμευση είναι πραγματική βόμβα, γιατί η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να μειώσει τις εισφορές για τους ασφαλισμένους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες με ουδέτερο τρόπο, δηλαδή χωρίς να επιβαρυνθεί σε καμία περίπτωση ο Προϋπολογισμός. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, δύο τρόποι υπάρχουν:
* Αύξηση εσόδων από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων εισφορών.
* Μείωση των συντάξεων για όσους αποχωρήσουν στο μέλλον.
Παρεμβάσεις
Το υπουργείο πάντως διατείνεται ότι από τις αλλαγές που έρχονται δεν θα γίνουν νέες μειώσεις συντάξεων. Παρεμβάσεις, ωστόσο, θα γίνουν στο σκέλος των παροχών, αν κρίνει κανείς από τη δήλωση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος μετά τη χθεσινή σύσκεψη είπε:
«Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας οικοδομήθηκε διαχρονικά στη βάση πελατειακών αντιλήψεων με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ένα μωσαϊκό εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων. Παρά τις παρεμβάσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει, το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας παραμένει δαιδαλώδες και κατακερματισμένο. Αν και έγιναν προσπάθειες διοικητικής και οργανωτικής ενοποίησης, υπάρχουν -ακόμη και σήμερα- 90 διαφορετικά μητρώα συνταξιούχων και 60 διαφορετικοί κλάδοι ασφάλισης». Η επιτροπή θα καταθέσει πόρισμα ως τις αρχές της άνοιξης και θα εποπτεύει 6 ομάδες από κάθε Ταμείο.
Κώστας Κατίκος, στον “Ελεύθερο Τύπο”

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Παιδόφιλος μουσουλμάνος γλύτωσε την φυλακή γιατί το δικαστήριο αναγνώρισε ότι, λόγω της θρησκείας του, «δεν ήξερε ότι είναι παράνομο να κάνεις σεξ με 13χρονη»


  • Στο ισλαμικό σχολείο που πήγαινε του δίδασκαν ότι «οι γυναίκες δεν αξίζουν περισσότερο από ένα γλειφιτζούρι που έχει πέσει στο έδαφος».

Ένας νεαρός μουσουλμάνος που έκανε σεξ με ένα 13χρονο κορίτσι που ‘ψάρεψε’ μέσα από το Facebook, γλύτωσε την ποινή της φυλάκισης, επειδή σύμφωνα με τον δικαστή, ο δράστης πήγαινε σε ισλαμικό σχολείο όπου τον δίδασκαν ότι «οι γυναίκες δεν έχουν καμία αξία».

Ο 18χρονος Adil Rashid, ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε ότι ήταν παράνομο να κάνει σεξ με το ανήλικο κορίτσι, διότι στο σχολείο που πήγαινε δεν του δίδασκαν τη βρετανική νομοθεσία.

Χθες ο δικαστής Michael Stokes καταδίκασε τον Rashid σε ποινή με αναστολή, λέγοντας: «Παρά το γεγονός ότι είσαι 18 χρονών, είναι σαφές από τις εκθέσεις ότι είσαι πολύ αφελής και ανώριμος σχετικά με σεξουαλικά θέματα».

Τα εγκλήματα αυτά, όπως ειπώθηκε στο Βασιλικό Δικαστήριο τουNottingham, συνήθως καταλήγουν σε ποινή φυλάκισης από τέσσερα έως επτά χρόνια.

Όμως, ο δικαστής είπε ότι επειδή ο Rashid έδειξε μια«παθητικότητα» και μια «έλλειψη αυτοπεποίθησης», το να το βρεθεί στη φυλακή θα μπορούσε να του προκαλέσει «περισσότερη ζημιά παρά καλό».
Ο Rashid, που είναι από το Μπέρμιγχαμ, παραδέχθηκε ότι είχε σεξουαλική επαφή με το κορίτσι, λέγοντας ότι «μπήκε στον πειρασμό μετά την online γνωριμία τους».

Αντάλλαξαν αρχικά μηνύματα στο Facebook και μετά κείμενα και συνομιλία από το κινητό, κατά τη διάρκεια μιας δίμηνης περιόδου.

Στη συνέχεια, συναντήθηκαν στο Nottingham, όπου ο Rashid είχε κλείσει ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο.

Το κορίτσι είπε στην αστυνομία ότι έκανε σεξ με τον Ρασίντ στο ξενοδοχείο όπου έμειναν για δύο ώρες.

Ο Ρασίντ στη συνέχεια επέστρεψε στο σπίτι του και πήγε κατ 'ευθείαν σε ένα τζαμί για να προσευχηθεί. Συνελήφθη την επόμενη εβδομάδα αφότου το κορίτσι ομολόγησε τι είχε συμβεί σε μια φίλη της στο σχολείο, η οποία ενημέρωσε έναν καθηγητή.

Νωρίτερα το δικαστήριο άκουσε πώς ο Rashid είχε «μικρή εμπειρία με τις γυναίκες που οφείλεται στην εκπαίδευση του σε ισλαμικό σχολείο στο Ηνωμένο Βασίλειο», το οποίο δεν μπορεί να ονομαστεί για νομικούς λόγους.

Μετά τη σύλληψή του, είπε σε ένα ψυχολόγο ότι δεν ήξερε ότι το σεξ με μια 13χρονη ήταν ενάντια στο νόμο. Είπε δε στο δικαστήριο ότι ανακάλυψε ότι ήταν παράνομο μόνο όταν το πληροφορήθηκε από ένα μέλος της οικογένειάς του.

Σε άλλους ψυχολόγους, ο Ρασίντ ισχυρίστηκε ότι είχε διδαχθεί στο σχολείο του, ότι «οι γυναίκες δεν αξίζουν περισσότερο από ένα γλειφιτζούρι που έχει πέσει στο έδαφος».

Όταν ο δικαστής Stokes δήλωσε ότι ο Ρασίντ έπρεπε να γνωρίζει ότι ήταν παράνομο, ο δικηγόρος υπεράσπισης Laban Leakeυποστήριξε ότι ο Rashid είχε «σεξουαλική αφέλεια».

«Το σχολείο που παρακολουθούσε, δεν είναι υπερβολικό να πούμε, ότι περιγράφεται ως μια κλειστή κοινότητα και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο ίδιος ίσως δεν γνώριζε ότι οι σεξουαλικές σχέσεις με ένα 13χρονο κορίτσι ήταν κάτι παράνομο».

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Δημοτικό σχολείο απαγόρευσε σε 6χρονο να φοράει στην τάξη λουράκι με χριστιανικά σύμβολα για «λόγους υγείας και ασφάλειας»


Ο Peter Thompson, πατέρας του 6χρονου Eddie παιδιού εξαγριώθηκε με την απόφαση αυτή του σχολείου να απαγορεύσει το παιδί να φοράει ένα χριστιανικό λουράκι που είναι διακοσμημένο με το ψάρι, ένα χριστιανικό σύμβολο.
Το λουράκι το εντόπισε ένας δάσκαλος στον αστράγαλο του παιδιού και είναι χαρακτηριστικό ότι το λουράκι καλυπτόταν από την κάλτσα του! Ο δάσκαλος διέταξε να το παιδί του το παραδώσει το «ένοχο» λουράκι.

Ο 39χρονος κ. Thompson,  απαιτεί τώρα μια συγγνώμη από την διεύθυνση του Δημοτικού σχολείου Estfeld στο Tickhill, κοντά στο Doncaster, και κρατά τον Eddie στο σπίτι έως ότου η κατάσταση ξεκαθαρίσει.

Έχει προβεί σε καταγγελία καθώς πιστεύει ότι το σχολείο κάνειδιακρίσεις εναντίον του παιδιού επειδή είναι Χριστιανός.

Ο κ. Thompson, που είναι από το Tickhill, λέει: «Δεν μπορούσα να το πιστέψω όταν μου είπε ο Eddie αυτό που είχε συμβεί. Το παιδί ήταν τόσο αναστατωμένο.

«Φοράει το λουράκι αυτό επειδή θέλει να αισθάνεται ότι ο Θεός είναι πάντα μαζί του. Το είχε τους τελευταίους έξι μήνες και είναι σίγουρο ότι καλύπτεται από την κάλτσα του, έτσι ούτε το βλέπει κανένας, ούτε υπάρχει κανένα είδος κινδύνου.

«Κανείς δεν του είχε πει τίποτα όλο αυτό το διάστημα, αλλά όταν έπεσε στην αντίληψη ενός από τους δασκάλους του, εκείνος το αφαίρεσε.
 
«Όταν διαμαρτυρήθηκα γι’ αυτό στο σχολείο, μου είπαν ότι τέτοιου είδους λουράκια απαγορεύονται. Νομίζω ότι αυτό αποτελεί διακρίσεις εναντίον του επειδή είναι Χριστιανός. Αυτό είναι ένα σύμβολο της πίστης του.

"Είμαι ιδιαίτερα θυμωμένος και αναστατωμένος γιατί το σχολείο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πουλούσε λουράκια από καουτσούκ για να συγκεντρώσει χρήματα".

"Είναι ακατανόητο να λένε τώρα ότι απαγορεύονται, όταν στο καλοκαίρι τα πουλούσαν".

"Δεν θέλω να έχει πρόβλημα με τα μαθήματά του, αλλά δεν θέλω να τον στείλω πίσω σε αυτή τη κατάσταση, και όταν πάει πίσω ανησυχώ για το πώς θα του φερθούν."

Η επικεφαλής καθηγήτρια Diane Risley, δήλωσε: "Στο Tickhill Estfeld η ασφάλεια και η ευημερία όλων των μαθητών λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη και το σχολείο έχει μια σαφή πολιτική σχετικά με την εμφάνιση των μαθητών για να βοηθήσει τις οικογένειες να κατανοήσουν τι μπορούν και τι δεν μπορούν να φορούν οι μαθητές στο σχολείο".

Η είδηση αυτή έρχεται μετά ​την πρόσφατη νίκη της χριστιανής εργαζόμενης στην British AirwaysNadia Eweida η οποία κέρδισε την δικαστική μάχη κατά της απαγόρευσης που της είχε επιβληθεί από την εταιρία να φοράει ένα σταυρό. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι είχε δικαίωμα να το φοράει ως μια έκφραση της πίστης της.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή