Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Νέα μέτρα 25 δις – 4 δις εφέτος, λόγω εκτροχιασμού του πληθωρισμού


Επειδή έχουμε εθιστεί πλέον με τα πολλά μεγάλα ποσά που ακούμε καθημερινά, ακούστε αυτό: Κάθε χρόνο, και μέχρι το 2015 θα πρέπει να πληρώσουμε από την τσέπη μας 5 δισ. ευρώ το χρόνο ή 1,7 τρισ. Δραχμές. Μέτρα συνολικά 25 δισ. ευρώ έχουν κλειδώσει και θα εφαρμοστούν στην πλάτη του ελληνικού λαού που πληρώνει τόσα χρόνια “πάρτι” αλλά και τους ερασιτεχνισμούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Μέτρα, μέτρα, μέτρα και περικοπές είναι στην ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών που θα προσπαθήσει να πείσει την τρόικα ότι αυτή τη φορά θα φέρει σε πέρας την αποστολή του. Κι ενώ η χώρα βρίσκεται σε βαθύτατη ύφεση και ανάπτυξη δεν υπάρχει πουθενά, ο κόσμος είναι σε απόγνωση και δεν υπάρχει φως στο τούνελ, η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να καλύψει τις μαύρες τρύπες που η ίδια δημιούργησε. Αντί να περικόψει τις απίστευτες σπατάλες που γίνονται ακόμη στο δημόσιο τομέα και να πάρει μέτρα που θα δημιουργήσουν αισιοδοξία και θα φέρουν έσοδα, ετοιμάζεται να ρίξει ακόμη μεγαλύτερο μαχαίρι. Τώρα έρχονται τα δύσκολα.
Σύμφωνα με τα όσα εισηγούνται, μόνο για φέτος θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα 4 δισ. λόγω εκτροχιασμού του προϋπολογισμού. Έτσι τα μέτρα που εξετάζονται είναι:
  • Κατάργηση ή περιορισμός των φοροαπαλλαγών. Για να καταλάβετε το μέγεθος της ξεφτίλας σκέφτονται να βάλουν εισοδηματικά κριτήρια για να πέσει το μεγάλο μαχαίρι στην έκπτωση τόκων στεγαστικών δανείων. Αφού έτρεξε ο κόσμος τα προηγούμενα χρόνια να πάρει σπίτι με την ελπίδα να έχει κάποια απαλλαγή από το φόρο, τώρα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Ειδικά από τη στιγμή που τα επιτόκια αυξάνονται απογειώνοντας τη δόση του δανείου.
  • Θα μειωθεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για να πιάσει περισσότερους. Από 400.000 ευρώ που είναι σήμερα θα πέσει πολύ χαμηλότερα.  Το ακίνητο, η εύκολη λύση για την είσπραξη εσόδων. Επίσης μείωση του αφορολόγητου για την αγορά πρώτης κατοικίας.
  • Σχέδιο για επιβολή ειδικών φόρων στα αναψυκτικά, τους χυμούς και τα εμφιαλωμένα.
  • Θα καταργηθούν περίπου 300 φόροι υπέρ τρίτων.
  • Γενναία περικοπή στους μισθούς, κυρίως των υψηλόμισθων του δημοσίου τομέα. Με το ενιαίο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί νωρίτερα, οι μισθοί των νεοπροσλαμβανόμενων θα πέσουν στα 600-700 ευρώ ενώ όσοι είναι πάνω από 2.500 ευρώ θα δουν να περιορίζονται σημαντικά τα εισοδήματά τους.
  • Μείωση των κοινωνικών επιδομάτων, ήτοι των επιδομάτων ανεργίας με σκοπό να εξοικονομηθούν 3-4 δισ. ευρώ.
  • Νέο ψαλίδι στις ΔΕΚΟ ώστε να βρεθούν 2-3 δισ. ευρώ.
  • Νέα μείωση κατά 2.5 δισ των αμυντικών δαπανών.
  • Περικοπές στις δαπάνες υγείας και παιδείας. Μόνο από το φάρμακο ετησίως υπολογίζεται να εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ.
  • Και μέσα σε όλα αυτά δεν αποκλείονται νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ με μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου