Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΞΥΠΝΗΣΕ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΑ CDS


Δεκαέξι επενδυτικές τράπεζες ενδέχεται να έχουν προβεί σε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης όσον αφορά στα CDS, την αγορά δηλαδή συμβολαίων αθέτησης πληρωμών που χρησιμοποιούνται για την αντιστάθμιση κινδύνων, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν.

Όπως ανακοινώθηκε, ξεκίνησαν ήδη δύο έρευνες για υποθέσεις παραβίασης ανταγωνισμού, τόσο εις βάρος των 16 τραπεζών, όσο και εις βάρος της Markit, που παρέχει πληροφορίες για την αγορά των CDS.

Οι τράπεζες που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Κομισιόν είναι οι JP Morgan, Bank of America Merrill Lynch Barclays BNP Paribas Citιgroup, Commerzbank Credit Suisse First Boston, Deutsche Bank Goldman Sachs HSBC, Morgan Stanley Royal Bank of Scotland, UBS Wells Fargo Bank/Wachovia, Credit Agricole και Societe Generale.

Η δεύτερη έρευνα της Κομισιόν αφορά σε 9 από τις 16 τράπεζες και την ICE Clear Europe, εκκαθαριστή των CDS, ώστε να διερευνηθεί εάν υπήρξε επιλεκτική τιμολόγηση από την ICE για ορισμένες τράπεζες σε βάρος των ανταγωνιστών τους.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε ότι «τα CDS έχουν χρήσιμο ρόλο για τις χρηματοοικονομικές αγορές και την οικονομία, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν δείξει ότι κατά την διαπραγμάτευση αυτών των προϊόντων διαπιστώνονται πολλές ανεπάρκειες, που δεν μπορούν να διευθετηθούν μόνο μέσω της ρύθμισης της αγοράς».


http://www.elzoni.gr/html/ent/954/ent.8954.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου