Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Ντερούζ: Καταστροφική μια αναδιάρθρωση


Κατηγορηματικά αντίθετος με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στο κλιμάκιο της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) Σερβάς Ντερούζ.
Σε συνέντευξή του στη βελγική ολλανδόφωνη εφημερίδα «Ντε Ταϊντ» επισημαίνει πως μια αναδιάρθρωση θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες, χωρίς παράλληλα να μειώσει την πίεση που υφίσταται η Ελλάδα.
Όπως εξηγεί στη συνέντευξη με τίτλο «η ελληνική εξυγίανση είναι επώδυνη, αλλά εφικτή», η συμφωνία με την Ελλάδα προβλέπει ότι η χώρα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ, από το 2014 έως το 2020. Το 2009, υπήρχε πρωτογενές έλλειμμα περίπου 10%, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα κενό 16 μονάδων. Ως εκ τούτου ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα αναδιάρθρωνε κατά το ήμισυ το χρέος της, θα εξακολουθούσε να χρειάζεται πλεόνασμα περίπου 3% και στην ουσία, λοιπόν, «δεν θα άλλαζαν και πολλά».
Σημειώνει ακόμη ότι μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα είχε μεγάλο κόστος, καθώς «το ελληνικό δημόσιο χρέος βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό στα χέρια των Ελλήνων πολιτών, των ελληνικών τραπεζών και των συνταξιοδοτικών ταμείων», με αποτέλεσμα να δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα, αν γινόταν αναδιάρθρωση, ενώ το κράτος θα χρειαζόταν και πάλι να συνεχίσει την εξυγίανση.
Ταυτόχρονα, η ανάγκη για χρηματοδότηση θα παρέμενε, αλλά λίγοι επενδυτές θα ήταν πρόθυμοι να δανείσουν την Ελλάδα, παρά μόνο με πολύ υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου, κάτι που θα οδηγούσε σε μια νέα φάση την κρίση χρέους, υπογραμμίζει ο αξιωματούχος της Επιτροπής, ο οποίος αναφέρεται επίσης στις σημαντικές αρνητικές συνέπειες για την υπόλοιπη ευρωζώνη και τον τραπεζικό τομέα στο σύνολό του.
Επισημαίνει επίσης ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ αναδιάρθρωση στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης και συμπληρώνει ότι μια αναδιάρθρωση χρέους θα ήταν ακόμη πιο επιζήμια για την οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη, περισσότερο και από την περίπτωση της «Lehman Brothers».
Σχετικά με την πρόσφατη αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος του 2010, αφού σημειώνει ότι αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο μηχανισμός στατιστικών δεδομένων σταδιακά μπαίνει σε τάξη, αναφέρει ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα με την διοικητική ικανότητα και την έγκαιρη αποστολή των απαιτούμενων στοιχείων.
Ο κ. Ντερούζ πάντως κάνει λόγο για «τρομερές προσπάθειες» που έχουν καταβάλει οι ελληνικές αρχές, καθώς στην πραγματικότητα, οι περικοπές που έχουν υλοποιηθεί μέσα στο 2010 αντιστοιχούν σε 8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Εκφράζει πάντως τη λύπη του για το γεγονός ότι λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας και των στατιστικών αναθεωρήσεων, το έλλειμμα μειώθηκε το 2010 μόνο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 10,5%.
Αναφερόμενος στη επικείμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, επισημαίνει ότι στους πρώτους μήνες υλοποίησης του προγράμματος έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, αν και όπως σημειώνει, «επρόκειτο κυρίως για τεχνικά εύκολες εξοικονομήσεις, που προήλθαν από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».
«Τώρα, στην ατζέντα περιλαμβάνονται πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις: ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρύθμιση της υγειονομικής ασφάλισης, αναδιάρθρωση των δημόσιων επιχειρήσεων», προσθέτει, τονίζοντας ότι αυτές οι προσπάθειες «απαιτούν χρόνο και συναντούν μεγαλύτερη πολιτική αντίσταση».
Για το πρόγραμμα των προωθούμενων ιδιωτικοποιήσεων, αναφέρει πως μέσω αυτών θα μπορέσει να μειωθεί το κρατικό χρέος κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, που θα επιτρέψει στο χρέος να γίνει πολύ πιο βιώσιμο. Πάντως εκτιμά ότι «θα χρειαστούν ακόμη αρκετά χρόνια, προτού οι αγορές ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα».
Σε ό,τι αφορά την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που ετοιμάζουν η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, σημειώνει ότι «σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανάλυσή μας, το χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί στο 160% του ΑΕΠ το 2012 και μετά θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί».
«Η ταχύτητα με την οποία θα μειωθεί το χρέος θα καθοριστεί κυρίως από τρεις παράγοντες: Την τήρηση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του 5,5%, τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις και την οικονομική ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», υπογραμμίζει.
Σε ερώτηση αν τελικά η Ευρώπη, στην πραγματικότητα, ενδιαφέρεται περισσότερο, όχι να σώσει την Ελλάδα, αλλά να σώσει τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους πολλά ελληνικά ομόλογα, ο κ. Ντερούζ εκτιμά ότι «η οικονομική σταθερότητα είναι δημόσιο αγαθό, από την οποία όλοι μπορούν να επωφεληθούν. «Αν οι Έλληνες δε διασωθούν, τα πράγματα θα είναι χειρότερα για όλους», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας τη θεωρία του ντόμινο στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εμφανίζεται αισιόδοδος, επισημαίνοντας πως είναι σε μεγάλο βαθμό παρελθόν, καθώς τα spread (σ.σ. κόστος δανεισμού) της Ιταλίας και της Ισπανίας έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες -με εξαίρεση τις τελευταίες δύο βδομάδες. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Επιτροπής, υπάρχει ξεκάθαρη αποσύνδεση με τα σπρέντ της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και πλέον η Ευρώπη έχει τώρα μια περιεκτική στρατηγική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Αντίθετο στην αναδιάρθρωση και το ΔΝΤ
Την πάγια θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους επανέλαβε ο ανώτερος σύμβουλος Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Χόλεϊ.
Κατά την τακτική ενημέρωση του ΔΝΤ, ο κ. Χόλεϊ επισήμανε ότι όταν σχεδιάσθηκε το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας συμπεριλήφθηκε σε αυτό η δέσμευση ότι η χώρα θα εξυπηρετήσει το χρέος της και αυτή η δέσμευση εξακολουθεί να ισχύει.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι «σε κάθε εξέταση ενός προγράμματος το ΔΝΤ προβαίνει σε αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους και το πρόγραμμα δεν μπορεί να προχωρήσει εάν κριθεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο».
Διέψευσε παράλληλα τις πληροφορίες περί επικείμενης άφιξης του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, στην Ελλάδα τον Μάιο στο πλαίσιο κοινής πρωτοβουλίας με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, και τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ολι Ρεν.
Επιπλέον, ο κ. Χόλεϊ δήλωσε ότι κατά την επόμενη αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαΐου η τρόικα θα επικεντρωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και στη χρηματοδοτική δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Ξεκαθάρισε δε ότι το κλιμάκιο του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ θα αποτιμήσει τη μέχρι τώρα εφαρμογή των συμφωνηθέντων και κατά πόσον έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που έχουν τεθεί.
Από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του Μαΐου θα κριθεί η έγκριση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα η οποία, εάν η αξιολόγηση είναι θετική, θα καταβληθεί τον Ιούνιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου