Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση εναντίον αγωγού φυσικού αερίου σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό εάν η επίθεση προκάλεσε θύματα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Mena, φλόγες υψώθηκαν σε ύψος είκοσι μέτρων στον τόπο της έκρηξης, στο τμήμα του αγωγού που βρίσκεται κοντά στο χωριό αλ- Σαμπίλ στην περιοχή του αλ-Αρίς στο Σινά.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις που έφθασαν στον τόπο της επίθεσης δεν έχουν κατορθώσει να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.
Σύμφωνα με αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας, η βόμβα πυροδοτήθηκε από απόσταση και η τροφοδοσία έχει διακοπεί.
Στην Ιερουσαλήμ, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εθνικών Υποδομών αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τη διακοπή της τροφοδοσίας.
Στις 5 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης στην Αίγυπτο, βομβιστική επίθεση εναντίον αγωγού φυσικού αερίου, για την οποία δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, είχε και πάλι προκαλέσει για έναν μήνα τη διακοπή της τροφοδοσίας του Ισραήλ.
Ο υπουργός Υποδομών του Ισραήλ Ούζι Λαντάου είχε τότε εκφράσει την ικανοποίησή του για την επανάληψη της τροφοδοσίας του Ισραήλ επισημαίνονατς ότι «το φυσικό αέριο αποτελεί το σημαντικότερο οικονομικό τμήμα της συνθήκης ειρήνης ανάμεσα στις δύο χώρες του 1979».
Η Αίγυπτος αποστέλλει το 43% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί το Ισραήλ, κυρίως για την τροφοδοσία των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ως προς την Ιορδανία, το φυσικό αέριο καλύπτει το 80% των αναγκών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, η οποία εισάγει 6,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως.
Για να αντιμετωπίσουν τη διακοπή της τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο, οι αρχές του Ισραήλ επέτρεψαν στους θερμικούς σταθμούς να χρησιμοποιήσουν ρυπογόνα προϊόντα, όπως μαζούτ, για την αποφυγή διακοπών στην ηλεκτροδότηση.
Στις 13 Απριλίου, η Αίγυπτος, αποφάσισε την επανεξέταση όλων των συμφωνιών αποστολής φυσικού αερίου, και προς το Ισραήλ, οι οποίες είχαν επικριθεί από την αντιπολίτευση.
Η Αίγυπτος είναι η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ το 1979, μία κίνηση που αν και χαιρετίσθηκε από τη διεθνή κοινότητα, δεν ήταν δημοφιλής στον αιγυπτιακό πληθυσμό.
Μέλη του καθεστώτος Μουμπάρακ, ανάμεσά τους και δύο υπουργοί, διώκονται δικαστικά για την πώληση φυσικού αερίου στο Ισραήλ σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/04/blog-post_6743.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου