Σύμφωνα με στοιχεία οικονομικών ερευνών, η Γερμανία κινδυνεύει να αντιμετωπίσει εισροή 800.000 μεταναστών από τη κεντρική και ανατολική Ευρώπη τα επόμενα δυο χρόνια. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα του ανοίγματος των συνόρων (της ΕΕ) στην ελεύθερη διακίνηση εργατικού προσωπικού που θα ισχύσει από την 1η Μάιου.
Ο παραπάνω αριθμός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που ανακοινώθηκε επίσημα (140.000), και σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας, μπορεί να αποδειχθεί ευλογία και όχι απειλή για την εργασιακή ασφάλεια των Γερμανών. «Πρόκειται για ένα σωστό βήμα στη πιο κατάλληλη στιγμή…», λέει ο διευθυντής του ινστιτούτου Michael Hüther.
«Μια απότομη αύξηση στη διακίνηση εργαζομένων μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάκαμψη, σε μια φάση που υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού… παράλληλα μπορεί να βοηθήσει στην ανανέωση του εργατικού δυναμικού παρέχοντας μια νέα γενιά εργαζομένων…», προσθέτει.
Το ινστιτούτο συμφωνεί με τη διαπίστωση της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και των επιχειρηματιών, ότι δεν χρειάζεται να ληφθούν κάποια ιδιαίτερα μέτρα ενόψει της απελευθέρωσης. Οι συνδικαλιστές όμως ανησυχούν, ζητώντας ειδικά μέτρα ώστε να αποφευχθούν οι μειώσεις στα ημερομίσθια, και ο «άδικος» ανταγωνισμός που προβλέπεται πως θα αντιμετωπίσουν οι Γερμανοί εργαζόμενοι.
Η Γερμανία και η Αυστρία είναι οι τελευταίες χώρες μέλη της ΕΕ που ανοίγουν τα σύνορά τους σε υπηκόους κρατών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, που εντάχθηκαν στην Ένωση τον Μάιο του 2004. Οι δυο χώρες ανέβαλαν τη κίνηση αυτή, φοβούμενες πλημμύρα μεταναστών που θα υπονόμευε τα ημερομίσθια αλλά και τις συνθήκες εργασίας.
Ο Michael Hüther παραδέχεται ότι το 40% των Γερμανών εργαζομένων που ρωτήθηκαν, φοβούνται την επερχόμενη μετανάστευση, ειδικά από τη Πολωνία, και όπως πιστεύουν θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στο εργασιακό τους περιβάλλον. Παράλληλα επισημαίνει πως επικρατεί μια γενικότερη άγνοια τόσο για τον νόμο αυτό της ΕΕ, όσο και για τη σημασία του. Προβλέπει πως η αρχική πλημμυρίδα μεταναστών μέσα στα επόμενα δυο χρόνια θα αντιστραφεί, οδηγώντας σε ένα σύνολ0 1.2 εκατομμυρίων μεταναστών έως το 2020. Ένας τέτοιος αριθμός δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός αν ιδωθεί ιστορικά. Η χώρα είχε αντιμετωπίσει 3.3 εκατομμύρια μετανάστες στη περίοδο 1991-2000. Μόνο το 1992, λίγο μετά την ενοποίηση των Γερμανιών και τη κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Γερμανία είχε υποδεχτεί 800.000 νέους μετανάστες.
Η μελέτη του ινστιτούτου αναφέρεται στο ανώτατο όριο των πιθανών μεταναστών, και βασίζεται σε αναλύσεις του Ευρωβαρομέτρου σχετικά με τη «διάθεση των πολιτών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης να μεταναστεύσουν».
Σύμφωνα με τον επικεφαλή του ομοσπονδιακού γραφείου εργασίας Frank-Jürgen Weise, τα εν λόγω νούμερα είναι «φουσκωμένα». Όπως λέει, «Η Γερμανία δεν είναι τόσο ελκυστική όσο πιστεύουν κάποιοι. Οι περισσότεροι νεαροί μορφωμένοι ανατολικοευρωπαίοι προτιμούν να πάνε στην Αγγλία». Δεν πιστεύει πως θα έρθουν περισσότεροι από 140.000 το χρόνο στη χώρα του.
S.A. από The Financial Times
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου