Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Ο Τρισέ “δείχνει” αναδιάρθρωση ή επιμήκυνση


Σταμάτησε η ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά ομόλογα
Η τελευταία “ανεξήγητη” εκρηκτική άνοδος των spreads των ελληνικών ομολόγων που ξεπέρασε τις 1300 μονάδες για τα δεκαετή ομόλογα και η συνακόλουθη βύθιση της τιμής των ομολόγων λειτούργησε επιβεβαιωτικά των φημών περί αναδιάρθρωσης και των σεναρίων που διακινούνται κυρίως από το εξωτερικό.
Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει αν η άνοδος των spreads οφείλεται στη φημολογία της αναδιάρθρωσης ή αν η φημολογία ξεκίνησε από την άνοδο των spreads.
Η σοβαρότερη όμως εξέλιξη  που συνδέεται και με τα spreads και με τις φήμες είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σταματήσει την αγορά ελληνικών ομολόγων από τη διατραπεζική αγορά, εκτιμώντας προφανώς ότι δεν συντρέχει πλέον λόγος να συνεχίσει.
Υπενθυμίζεται ότι, προκειμένου  να περιορίσει τις υπερβολικές αντιδράσεις των αγορών στην αγορά των ελληνικών ομολόγων μετά τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδος και δεδομένου ότι η αγορά ομολόγων ούτως ή άλλως πρακτικά είχε σταματήσει να λειτουργεί, η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να δέχεται προς αγορά ελληνικά ομόλογα ώστε να περιορίσει αυτές τις αντιδράσεις.
Ωστόσο, τις τελευταίες 15-20 ημέρες η ΕΚΤ σταμάτησε να αγοράζει ελληνικούς τίτλους.
Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύτηκε  από τις αγορές ως προεξόφληση μίας ειλημμένης απόφασης για επικείμενη και ταχύτατη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πιθανότατα μέσω και της επιμήκυνσης αποπληρωμής του παλαιού – προ Τρόικας – χρέους, το οποίο φτάνει τα 340 δισεκατομμύρια ευρώ.
Άλλωστε η ΕΚΤ γράφει ήδη λογιστικές ζημιές που προσεγγίζουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ από τις  αγορές ελληνικών ομολόγων, οι οποίες το προηγούμενο διάστημα είχαν προσεγγίσει τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί  ότι η απόφαση αυτή δεν είχε καμία σχέση με την πολιτική της ΕΚΤ να δέχεται από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ελληνικούς τίτλους ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας που συνεχίζεται κανονικά.
Επιπλέον, η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών θα συνεχίσει  να ενισχύεται με το νέο πακέτο εγγυήσεων ύψους 30 δισ., το οποίο είναι ακόμη αχρησιμοποίητο από τις ελληνικές τράπεζες.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί  ότι αρκετά στελέχη των dealing rooms συνδέουν την εκτόξευση των spreads καθώς και την ενίσχυση της φημολογίας περί αναδιάρθρωσης με το γεγονός της λήξης CDS (Credit Default Swaps), δηλαδή των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι ελληνικής χρεοκοπίας, τα οποία επίσης έχουν εκτιναχθεί το τελευταίο διάστημα στα ύψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου