Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Γκρέμισαν το άγαλμα της φιλίας


Τουρκοαρμενική προσέγγιση τέλος, για την Άγκυρα, που χθες προχώρησε στην ανατίναξη του μνημείου, το οποίο κατασκευάστηκε μόλις πριν από δύο χρόνια στα σύνορα με την Αρμενία, με καθαρά πολιτική σκοπιμότητα – να μην αναγνωρίσει η Τουρκία την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Το 2009 σε μία προσπάθεια προσέγγισης της Αρμενίας με σκοπό να ξεπεραστεί ο σκόπελος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του 1915 που ζητούν επιτακτικά οι Αρμένιοι από την Τουρκία, η Άγκυρα είχε τοποθετήσει σε σημείο ορατό από το αρμενικό έδαφος ένα άγαλμα ύψους 30 μέτρων, αφιερωμένο στην τουρκοαρμενική φιλία.

Οι δύο άνθρωποι που κοίταζαν ο ένας προς τον άλλο, όπως απεικονιζόταν στο γλυπτό, ήταν ένα σαφές μήνυμα προς την Αρμενία η οποία τελικά υπαναχώρησε των συμφωνιών προσέγγισης που υπέγραψε με την Τουρκία, υπό την πίεση των ΗΠΑ.

Μετά από την αποτυχία του τουρκικού ανοίγματος, το γλυπτό με τίτλο «Άγαλμα της Ανθρωπότητας» δεν είχε κανένα πλέον νόημα ύπαρξης για τις τουρκικές τοπικές αρχές και χθες ανατινάχθηκε με εκρηκτικά ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα απομακρυνθούν με φορτηγά τα υπολείμματά του.

Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην κατασκευή του προσπάθησαν μέχρι τέλους να το διασώσουν αλλά όταν τον πρώτο λόγο έχει η πολιτική σκοπιμότητα, η καλλιτεχνική αξία περισσεύει…


http://www.elzoni.gr/html/ent/852/ent.8852.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου