Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Αν το Μνημόνιο ήταν καλό, γιατί οι Ευρωπαίοι θέλουν να μας ξανασώσουν;


Σε χλωρό κλαρί δε μας αφήνει το ΔΝΤ το οποίο συνεχίζει τις πιέσεις στην Ελλάδα να λάβει ακόμη πιο σκληρά μέτρα και να μην ξεφύγει από το Μνημόνιο, παρ’ ότι αποδειγμένα αυτό έχει αποτύχει.
Τη Δευτέρα, λοιπόν, το Ταμείο επικύρωσε και τυπικά την εκταμίευση της τέταρτης δόσης, ύψους 4.1 δις ευρώ ενώ τα υπόλοιπα θα τα δώσουν τα άλλα μέλη της τρόικας.
Αυτό λίγο πολύ αναμενόμενο μετά τους ελέγχους στην Αθήνα που οδήγησαν στην περίφημη συνέντευξη όπου οι τροικάνοι ανακοίνωσαν το σχέδιο για τα 50 δις ευρώ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως η εξήγηση που δίνεται από το ΔΝΤ και οι συμβουλές που δίνει στην Ελλάδα.
Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι «το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας σημείωσε περαιτέρω πρόοδο προς τους ζωτικής σημασίας σκοπούς του, οι οποίοι περιλαμβάνουν την τοποθέτηση της οικονομίας σε δρόμο αειφόρου ανάπτυξης με την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού τομέα και την εξασφάλιση βιώσιμων δημόσιων χρηματοοικονομικών.  Οι υποκείμενες δημοσιονομικές και ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων σκοπών του προγράμματος δρομολογούνται σταδιακά, αν και ορισμένες ακόμη σημαντικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν για τη δημιουργία μιας κρίσιμης μάζας που είναι απαραίτητη για τη στήριξη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και της οικονομικής ανάκαμψης».
Πάτε καλά, μας λένε με βάση το Μνημόνιο αλλά κάποιες αλλαγές που μας έχουν ζητήσει καθυστερούν και πρέπει να ανασχεδιαστούν.
Και συνεχίζει το ΔΝΤ:
«Για να στηριχθεί η ανάκαμψη, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν πιο βαθιά. Η νομοθεσία για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων πρέπει να εφαρμοσθεί πλήρως, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στο συνταξιοδοτικό. Σημαντικά επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη μείωση των διοικητικών εμποδίων για τις εξαγωγές και ο σχεδιασμός μιας στρατηγικής για τον απεγκλωβισμό του δυναμικού στον τομέα του τουρισμού.
Η δέσμευση της κυβέρνησης για την κλιμάκωση του προγράμματος για τις ιδιωτικοποιήσεις και για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων είναι επίκαιρη. Η πιο αποτελεσματική χρήση της δημόσιας  περιουσίας θα στηρίξει τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποπληρώσει χρέη που καθίστανται ληξιπρόθεσμα
».
Αυτά τα ωραία μας λέει το ΔΝΤ και μας στέλνει το μήνυμα που πλέον έχει γίνει βίωμα σε όλους: Κάντε ότι σας ζητήσαμε, πουλήστε ακίνητα, ιδιωτικοποιήστε εταιρείες και τότε θα σωθείτε και θα μπείτε σε δημοσιονομική τροχιά.
Στη γραμμή Μέρκελ δηλαδή και το ΔΝΤ που επιδιώκει τον ασφυκτικό κλοιό της ελληνικής οικονομίας για πάρα πολλά χρόνια. Φυσικά ούτε κουβέντα για το αποτυχημένο Μνημόνιο. Και η καλύτερη απόδειξη της αποτυχίας του είναι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Αν το Μνημόνιο ήταν καλό και μας είχε βάλει στο δρόμο της ανάπτυξης γιατί να κάνουν τόσο κόπο οι Ευρωπαίοι να μας ξανασώσουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου