Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Συμφέρει κανέναν αυτό το χάος τόσα χρόνια;



Μας έρχεται πρόστιμο 4 δισ. για χωματερές
Του Γιωργου Λιαλιου

Σε αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παράταση της διαδικασίας κλεισίματος όλων των παράνομων χωματερών της χώρας βρίσκονται το τελευταίο διάστημα τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών. Οπως εκτιμούν, η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στην επιβολήπροστίμου 4 δισ. ευρώ, κάτι που θα ήταν καταστροφικό με δεδομένη την έλλειψη διαθέσιμων πόρων σε όλα τα υπουργεία

Σε προτεραιότητα βρίσκεται και το θέμα της δημιουργίας χώρου επεξεργασίας και απόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων, θέμα για το οποίο επίσης η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωδικαστήριο. Οι 318 χωματερές που παραμένουν σε λειτουργία βρίσκονται πλέον σε άμεση προτεραιότητα, με στόχο να έχουν κλείσει έως τον Ιούλιο. Κι αυτό, γιατί μετά την ορκωμοσία χθες της νέας σύνθεσης της Ε.Ε., στενεύουν ακόμα περισσότερο τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση λύσης.

Η Ελλάδα έχει ήδη παραβεί και τις δύο προθεσμίες που έχουν δοθεί και τώρα ελπίζει... στην κατανόηση των αρμόδιων επιτρόπων, ώστε να μη φθάσει η υπόθεση για δεύτερη φορά στο εδώλιο του Ευρωδικαστηρίου, κάτι που θα ισοδυναμούσε με καταδίκη. Οπως εκτίμησε έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο, το ημερήσιο πρόστιμο για κάθε ενεργή χωματερή θα είναι 34.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά 10,8 εκατ. ευρώ την ημέρα ή 3,94 δισ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η πιο προβληματική περιφέρεια στην Ελλάδα αναφορικά με τη διαχείριση απορριμμάτων είναι η Πελοπόννησος, στην οποία λειτουργούν 79 χωματερές. Συνολικά εκκρεμεί η αποκατάσταση 456 ανενεργών χωματερών, από τις οποίες οι 395 διαθέτουν άδεια αποκατάστασης, αλλά μόνο οι 232 έχουν ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων
Μιλώντας προ ημερών στην επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής, η υπ. Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη εξέφρασε την ανησυχία της και για το θέμα της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων. Μάλιστα πρότεινε τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ αποκάλυψε ότι αναζητείται χώρος για ΧΥΤΑ επικίνδυνων αποβλήτων στη νότια Ελλάδα. Παλαιότερα, το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε προτείνει διάφορες τοποθεσίες στην επιτροπή, όπως παλαιά λιγνιτικά πεδία.

Τα υπ. Περιβάλλοντος και Εσωτερικών πρόκειται, τέλος, να ανακοινώσουν ώς το τέλος του έτους και τον νέο εθνικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των αποβλήτων, τη θεσμοθέτηση τέλους ταφής αποβλήτων, ώστε να ενσωματώνει το περιβαλλοντικό κόστος, και τη διαμόρφωση νέου πλαισίου για την τιμολογιακή πολιτική στη διαχείριση αποβλήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου