Αντιπυραλική ασπίδα, με σύστημα που θα εντοπίζει πυραύλους μέσου βεληνεκούς από το διάστημα και θα προστατεύει την Ευρώπη, χωρίς να ενοχλεί τη Ρωσία, δήλωσαν ότι μελετούν οι υπεύθυνοι της γερμανικής εταιρείας OHB
Αντιπυραλική ασπίδα, με σύστημα που θα εντοπίζει πυραύλους μέσου βεληνεκούς από το διάστημα και θα προστατεύει την Ευρώπη, χωρίς να ενοχλεί τη Ρωσία, δήλωσαν ότι μελετούν οι υπεύθυνοι της γερμανικής διαστημικής εταιρείας OHB.
"Αρχίσαμε να μελετούμε μια εναλλακτική πρόταση στο αμερικανικό σύστημα εντοπισμού για να προστατεύσουμε την Ευρώπη, από την αρχή του 2008" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φριτς Μέρκλε, υπεύθυνος ανάπτυξης στην OHB.
"Θα θέσουμε σε τροχιά 10 δορυφόρους από τη μία και την άλλη πλευρά του Ισημερινού--πέντε για κάθε ημισφαίριο--για να επιτηρούμε όχι τη γη αλλά το διάστημα", εξήγησε.
"Αντί να παρακολουθούμε την επιφάνεια της γης, όπως στα κλασικά συστήματα συναγερμού, αυτοί οι δορυφόροι που θα κινούνται σε τροχιά ύψους 1.300 χλμ θα εντοπίζουν τους πυραύλους μόλις αυτοί βρεθούν στο διάστημα", δήλωσε στο περιθώριο μιας διάσκεψης για τις "διαστημικές φιλοδοξίες της Ευρώπης", που γίνεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι βαλλιστικοί πύραυλοι μπορούν "να εντοπιστούν, χάρη στο θερμικό τους ίχνος, ποιο εύκολα στο διάστημα, που από τη φύση του είναι ψυχρό, και όχι από την εκτόξευση τους, λόγω της φυσικής θερμότητας του πλανήτη που εμποδίζει τον εντοπισμό", συνέχισε ο Μέρκλε.
Κατά την άποψη του "το σύστημα αυτό είναι πολιτικά ορθό, διότι έχει σχεδιαστεί για μεσαία γεωγραφικά πλάτη, και δεν θα μπορούσε να εντοπίσει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλους βεληνεκούς των Ρώσων".
"Αυτό δεν θα έχει έτσι κανένα αποτέλεσμα στην ισορροπία των αμερικανικών δυνάμεων αποτροπής", διαβεβαίωσε ο κ. Μέρκλε, και έτσι "δεν θα έχει παγκόσμιο πολιτικό αντίκτυπο".
Η OHΒ βρίσκεται πάντως στο "στάδιο μελέτης προσδιορισμού, με πολλές εξομοιώσεις", που χρηματοδοτείται από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, με δικούς του πόρους, πρόσθεσε.
Ypoloipo
http://spynews-gr.blogspot.com/2009/10/blog-post_6320.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου