Σύμφωνα με δημοσίευμα του BalkanInsight.com στις 21.08.09, η ΠΓΔΜ αποδέχεται τις τελευταίες τροποποιημένες προτάσεις Νίμιτς στο θέμα του ονόματος. Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για το όνομα, κ. Γιόλεφσκι μετέφερε στον κ. Νίμιτς ότι η χώρα του αποδέχεται τις προτάσεις, επισημαίνοντας, όμως, ότι η ονομασία «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» ανταποκρίνεται καλύτερα στις προσδοκίες της απ’ ό,τι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Ο κ. Γιόλεφσκι φέρεται, ακόμη, να ζήτησε από τον κ. Νίμιτς, να μην υποχρεωθούν οι 125 χώρες που αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» να υιοθετήσουν τη νέα ονομασία που θα προκύψει όταν επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα. Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη Τρίτη το βράδυ, ο κ. Αδαμάντιος Βασιλάκης επανέλαβε στον κ. Νίμιτς τη θέση της ελληνικής πλευράς για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes), και όχι μόνο για διμερή χρήση.
Το δημοσίευμα του Balkaninsight
"Τα Σκόπια προκρίνουν την ονομασία «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας»".
«Η Μακεδονία παραμένει προσηλωμένη στις συνομιλίες Αθήνας-ΠΓΔΜ για το όνομα», δήλωσε ο διαπραγματευτής της ΠΓΔΜ, Ζόραν Γιόλεφσκι, μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με το διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Κατά τη διάρκεια της κοινής τους συνάντησης, ο κ. Γιόλεφσκι ανέπτυξε τις θέσεις της ΠΓΔΜ στην κατεύθυνση της επίλυσης της διαμάχης για το όνομα, μετά την τροποποιημένη πρόταση που κατέθεσε στις δύο χώρες ο κ. Νίμιτς τον Ιούλιο. Η Ελλάδα είχε ενημερώσει τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για τις δικές της θέσεις, την Τρίτη το βράδυ μέσω του πρέσβη, Αδαμάντιου Βασιλάκη.
Τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με τον Sinisa Marusic που υπογράφει το δημοσίευμα του balkaninsight.com, εικάζουν ότι ο κ. Γιόλεφσκι μετέφερε στον κ. Νίμιτς ότι η ΠΓΔΜ αποδέχεται τις προτάσεις του, επισημαίνοντας, όμως, ότι η ονομασία «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» ανταποκρίνεται καλύτερα στις προσδοκίες της απ’ ό,τι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν την Παρασκευή –οπότε και δημοσιεύτηκε το άρθρο- ο κ. Γιόλεφσκι ζήτησε από τον κ. Νίμιτς, να μην υποχρεωθούν οι 125 χώρες που αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» να υιοθετήσουν τη νέα ονομασία που θα προκύψει όταν επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα. «Η Μακεδονία έχει δεσμευτεί να συμμετέχει ενεργά στις συνομιλίες για το θέμα του ονόματος και προσβλέπουμε σε μια αμοιβαία - αποδεκτή λύση, που θα εξασφαλίζει τη διατήρηση της ταυτότητας, της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας των πολιτών της χώρας, στη βάση των ευρωατλαντικών αξιών και των δημοκρατικών αρχών», δήλωσε ο κ. Γιόλεφσκι μετά τη λήξη της συνάντησης.
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα υπενθυμίζει, ότι πέρυσι, η Αθήνα έθεσε βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εξαιτίας της διμερούς διαφωνίας και σημειώνει ότι η Ελλάδα απειλεί να εμποδίσει την ένταξη της χώρας και στην ΕΕ, με το επιχείρημα ότι το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», υποδηλώνει ότι η ΠΓΔΜ τρέφει εδαφικές αξιώσεις εναντίον της.
Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις, κ. Αδαμάντιος Βασιλάκης αρνήθηκε απαντώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους- ότι η Αθήνα απέρριψε τις τελευταίες, τροποποιημένες προτάσεις Νίμιτς. «Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», δήλωσε ο κ. Βασιλάκης μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η Ελλάδα κατέθεσε εποικοδομητικές προτάσεις, και ελπίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι επιτυχείς και θα τελειώσουν γρήγορα.»
Ο κ. Νίμιτς, από την πλευρά του, χαρακτήρισε την ελληνική απάντηση ως «μη θετική», και είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ πρόκειται να ενημερώσει τις δύο πλευρές για τα επόμενα βήματα στις διαπραγματεύσεις, καταλήγει το δημοσίευμα.
http://kostasxan.blogspot.com/2009/08/blog-post_3981.html
ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.