Την αποκλειστικότητα και της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Μακεδονίας θέλουν τα Σκόπια με ένα «μανιφέστο» που παρουσίασαν τις μέρες αυτές το υπουργείο Πολιτισμού και η αρχαιολογική υπηρεσία της χώρας ή Υπηρεσία Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς όπως ονομάζεται.
Πρόκειται για μία ακόμη προκλητική ενέργεια στο πλαίσιο της «βουτιάς στην αρχαιολαγνεία», όπως λένε στη γειτονική χώρα, την οποία επιχειρεί η εθνικιστική κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, αναζητώντας αρχαιομακεδονική ταυτότητα και προέλευση για τους... Σλαβομακεδόνες κατοίκους της χώρας.
Η Μακεδονία (σσ.: ΠΓΔΜ) από το όνομά της και την κρατική της κυριαρχία έχει καταστεί η μοναδική νόμιμη εκπρόσωπος της ιστορικής αποστολής του όρου Μακεδονία» αναφέρεται σ' αυτό και υπογράφεται από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πάσκο Κούζμαν.
Τα παραπάνω περιλαμβάνονται και στο εισαγωγικό σημείωμα του ηλεκτρονικού περιοδικού «Μακεδονικά Αρχαιολογικά Νέα» που ανέβηκε το τελευταίο διάστημα στο Διαδίκτυο στα σλαβομακεδονικά και στα αγγλικά και παρουσιάστηκε με τυμπανοκρουσίες σε ειδική συνέντευξη Τύπου που δόθηκε πριν από μερικές ημέρες από την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού Ντράγκαν Νεντέλικοβιτς και τον Πάσκο Κούζμαν.
Τόσο στη συνέντευξη αυτή όσο και στο εισαγωγικό κείμενο-μανιφέστο του περιοδικού δεν υπήρξε καμία αναφορά στο μεγάλο και διεθνώς αναγνωρισμένο αρχαιολογικό έργο στην ελληνική Μακεδονία, με πρώτο αυτό του αείμνηστου καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου στη Βεργίνα αλλά και στην αρχαία Πέλλα.
Τα Σκόπια κόντρα σ' όλα αυτά επιχειρούν τώρα και καπηλεία της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Μακεδονίας. Το περιορισμένο αρχαιολογικό έργο στην ΠΓΔΜ και τα ευρήματα σε ό,τι αφορά την αρχαία Μακεδονία στην περιοχή ο κ. Κούζαμ το αποδίδει στο γεγονός ότι μέχρι πριν από σχεδόν 20 χρόνια αποτελούσε τμήμα της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, με αποτέλεσμα οι αρχαιολογικοί χώροι να μην έχουν επαρκώς προσδιοριστεί, ανασκαφεί και μελετηθεί.
Η πολιτική σκοπιμότητα με την οποία αντιμετωπίζεται και το αρχαιολογικό έργο στην περιοχή προκύπτει όχι μόνο από το περιεχόμενο του «μανιφέστου» αλλά και από όσα ανιστόρητα, αντιεπιστημονικά και πολιτικάντικα επαναλαμβάνει συχνά ο ίδιος ο Π. Κούζμαν στα ΜΜΕ.
«Αν δεν υιοθετήσουμε την άποψη ότι εμείς αποτελούμε τη συνέχεια των αρχαίων Μακεδόνων αλλά απλά είμαστε Σλάβοι που ήρθαν εδώ τον 6ο αιώνα, τότε θα χάσουμε το όνομα. Γιατί το "Μακεδονία" είναι πολύ παλιότερο από τον ερχομό των Σλάβων. Τότε θα μας πιέσουν να ονομαστούμε "Σλαβο-Τουρκία", "Σλαβο-Παιονία" κ.λπ.». Τα παραπάνω ανήκουν στον Κούζμαν και διατυπώθηκαν σε συζήτηση αναφορικά με το όνομα, δείχνοντας εκτός των άλλων και την επιστημονική ελαφρότητα του αρχαιολόγου.
Ανοιγμα και στο εξωτερικό
Το όλο σχέδιο για την επιβολή της αρχαιολογικής αποκλειστικότητας της αρχαίας Μακεδονίας από την ΠΓΔΜ περιλαμβάνει και ένα μεγάλο άνοιγμα στο εξωτερικό με την πρόσκληση ξένων αρχαιολογικών αποστολών ώστε να κάνουν ανασκαφές και να φωτίσουν το «μακεδονικό μας παρελθόν» όπως σημειώνει ο Π. Κούζμαν.
Οπως είπε η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού της ΠΓΔΜ Γάλλοι αρχαιολόγοι ενδιαφέρονται για να έρθουν και να κάνουν ανασκαφές, ενώ προανήγγειλε ότι αρχαιολογική αποστολή από τη Ρωσία θα έρθει του χρόνου για να κάνει ανασκαφές.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου