Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Τρεις επιθέσεις της αλ Κάιντα στα πυρηνικά του Πακιστάν


Αυτό που η Δύση φοβάται περισσότερο στο Πακιστάν, δηλαδή μια επίθεση της αλ Κάιντα με στόχο τα πυρηνικά του όπλα, έχει ήδη συμβεί. Και μάλιστα όχι μόνο μία φορά, αλλά τρεις μέσα στα τελευταία δύο χρόνια. Το αποκάλυψε, χθες, ο καθηγητής Σον Γκρέγκορι, διευθυντής του παραρτήματος Πακιστανικής Ασφάλειας μιλώντας ενώπιον ειδικών στο Πανεπιστήμιο Μπράντφορντ.



Σε έκθεσή του, που δημοσιεύθηκε και σε επιθεώρηση για τους αποφοίτους της διάσημης στρατιωτικής ακαδημίας των Ηνωμένων Πολιτειών, του Γουέστ Πόιντ, ο Γκρέγκορι σημειώνει ότι ισλαμιστές προσκείμενοι στους Ταλιμπάν και την αλ Κάιντα επιτέθηκαν την 1η Νοεμβρίου του 2007 σε εγκατάσταση αποθήκευσης πυρηνικών στην περιοχή Σαργκόντα, πραγματοποίησαν επίθεση αυτοκτονίας σε πυρηνική αεροπορική βάση στην Κάμρα στις 10 Δεκεμβρίου του 2007 και ανατίναξαν εκρηκτικά στις εισόδους του μεγαλύτερου εργοστασίου συναρμολόγησης πυρηνικών όπλων του Πακιστάν, στο Ουάχ.
Μάλιστα, κατά την τελευταία επίθεση 63 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Οι επιθέσεις έγιναν παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και τα εκατομμύρια δολάρια που ξοδεύονται σε αμερικανική τεχνική υποστήριξη για να αποφευχθεί εισβολή εχθρικών δυνάμεων στις εγκαταστάσεις. Ακόμη και οι μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν ελάχιστα για το μέγεθος του πυρηνικού οπλοστασίου του Ισλαμαμπάντ.
Πιθανολογείται, όμως, ότι αποτελείται από 80-100 πυρηνικές κεφαλές. Οι Πακιστανοί λαμβάνουν τα μέτρα τους, προσλαμβάνοντας υπαλλήλους για τις εγκαταστάσεις αυτές μόνον από την περιοχή του Πουντζάμπ, που θεωρείται λιγότερο επηρεασμένη από τον ακραίο ισλαμισμό, φυλάσσουν σε διαφορετικές μεριές τα αναγκαία τμήματα για τη συναρμολόγηση ενός πυρηνικού όπλου και περνούν από ψιλό κόσκινο όλους όσοι είναι αναμεμειγμένοι στα προγράμματα αυτά.
Ο κίνδυνος οι επιθέσεις να αυξηθούν και να βρουν πραγματικά το στόχο τους περιγράφεται από τους ειδικούς, όμως, ως «γνήσιος». Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις βρίσκονται προς την πλευρά που γειτνιάζει με την Ινδία, αλλά δυστυχώς είναι και πολύ κοντά στην Πεσαβάρ, προπύργιο των ισλαμιστών και των Ταλιμπάν. Επιπλέον, είναι τουλάχιστον 2.000 όσοι γνωρίζουν πώς να κατασκευάσουν ένα πυρηνικό όπλο και μέσα στο στρατό οι συμπαθούντες των ισλαμιστών είναι πάμπολλοι.
Μια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά σε πυρηνική εγκατάσταση μολύνοντας με ραδιενέργεια τη γύρω περιοχή, θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη σε εργοστάσιο συναρμολόγησης, ή θα μπορούσε και να έχει τελικό αποτέλεσμα την απόκτηση πυρηνικού όπλου.
Επιμέλεια: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΣΑΚΑΛΗ
Πηγή apogevmatini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου