Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Η αποτυχία Μόντι μήνυμα στους τεχνοκράτες


Παρά το γεγονός ότι είναι νωρίς ακόμη για τα τελικά αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών και εν αναμονή του νικητή έχει ιδιαίτερη σημασία να αναφερθούμε στο φαινόμενο Μόντι. Ο τεχνοκράτης πρώην πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας παίρνει ένα ποσοστό γύρω στο 10%. Για πολλούς είναι επιτυχία, για άλλους όμως είναι πλήρη αποτυχία αφού ο κ. Μόντι πλάσαρε τον εαυτό του ως σπουδαίο οικονομολόγο που θα έλυνε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.
Να θυμηθούμε επίσης ότι έκανε δηλώσεις για τη στήριξη που του παρέχει η Μέρκελ, λες και είναι εύσημα στο βιογραφικό να έχεις σύμμαχο τη γερμανίδα καγκελάριο.
Επίσης, να θυμηθούμε ότι η επιλογή Μόντι στην πρωθυπουργία, θυμίζει ιδιαίτερα την επιλογή Παπαδήμου, τηρουμένων πάντα των αναλογιών.
Οπως ο Μόντι έτσι και ο Παπαδήμος θέλησαν να περάσουν ένα προφίλ ηγέτη – διαχειριστή που δεν είναι απαραίτητα και πολιτικός. Κάποιοι, μάλιστα, πρόθυμοι στο χώρο των επιχειρήσεων και των media και στην Ιταλία και στην Ελλάδα, έστηναν κατά καιρούς «αγιογραφίες» για τους σοβαρούς και σπουδαίους τεχνοκράτες που επιτέλους θα σώσουν τις χώρες τους από τους κακούς πολιτικούς.
Η εικόνα από τις εκλογές και το ποσοστό Μόντι είναι ένα μήνυμα στους απανταχού τεχνοκράτες και εδώ στην Ελλάδα, ότι ο κόσμος ζητά καθαρές λύσεις κι όχι «λογιστές» τύπου Σημίτη ή Παπαδήμου. Και φυσικά αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι όσους ταυτίζονται με τη Μέρκελ και τους σκληρούς πολιτικούς της Ευρώπης. Είναι μήνυμα και για την εδώ πολιτική ηγεσία για το τι πρέπει να κάνει και τι να αποφύγει.
Επίσης, ο ιταλικός λαός στέλνει ένα μήνυμα και στη Γερμανία. Ψηφίζοντας τον κλόουν Μπερλουσκόνι ή τον Ιταλό «Λαζόπουλο» Μπέπε Γκρίλο, που λέει «raus» στη γερμανική πολιτική της σκληρής λιτότητας και των υποτακτικών που την υπηρετούν. Γι’ αυτό και στη Γερμανία έχουν ήδη πάθει πανικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου