Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Και τρίτη πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα


Την πραγματοποίηση της τρίτης πυρηνικής δοκιμής της, την οποία είχε προαναγγείλει, επιβεβαίωσε η Βόρεια Κορέα. Η επιβεβαίωση από την Πιονγκγιάνγκ έγινε περίπου τρεις ώρες αφότου καταγράφτηκε σεισμική δραστηριότητα στο σημείο όπου βρίσκεται πυρηνική εγκατάσταση. Συγκεκριμένα, το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο κατέγραψε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 1 χιλιομέτρου, κοντά στο σημείο όπου είχαν γίνει οι δύο προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές, το 2006 και το 2009. Να σημειωθεί ότι η Βόρεια Κορέα δεν είναι σεισμογενής περιοχή.
Η δοκιμή συμπεριλάμβανε μία πυρηνική συσκευή – μινιατούρα και ολοκληρώθηκε «με τέλειο και ασφαλή τρόπο».«Επιβεβαιώνεται ότι η υψηλού επιπέδου πυρηνική δοκιμή, που πραγματοποιήθηκε με ασφαλή και άψογο τρόπο, χρησιμοποιώντας μία πυρηνική συσκευή – μινιατούρα με μεγαλύτερη εκρηκτική δύναμη από τις προηγούμενες, δεν έχει προκαλέσει οποιοδήποτε αρνητικό αντίκτυπο στο οικολογικό περιβάλλον της περιοχής», ανακοίνωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας, KCNA.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος καταδίκασε την επίθεση κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρη και σοβαρή παράβαση» των κανόνων των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με διπλωμάτες, το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο είχε προειδοποιήσει με «σημαντικές κυρώσεις» την Πιονγκγιάνγκ σε περίπτωση που πραγματοποιούσε την εξαγγελία της για τρίτη πυρηνική δοκιμή.
Η Νότια Κορέα αύξησε το στρατιωτικό της συναγερμό και ο πρόεδρος Λι Μιουνγκ-μπακ συγκάλεσε έκτακτο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Σεούλ ανέφερε επίσης ότι έχει ζητήσει και τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει και από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας. Άκρως πολιτική πράξη που υποσκάπτει την σταθερότητα της περιοχής, χαρακτήρισε τη δοκιμή ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Την πυρηνική δοκιμή καταδίκασε και η Ρωσία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου