Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση στη Βουλγαρία


Παραιτήθηκε, μετά τις πανεθνικές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας και της υψηλής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, η βουλγαρική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ. «Δε θα συμμετάσχω σε μια κυβέρνηση στη θητεία της οποίας οι πολίτες υφίστανται ξυλοδαρμό από την αστυνομία. Η εξουσία μας δόθηκε από τον λαό. Σήμερα, τού την επιστρέφουμε», τόνισε απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.
Οι Βούλγαροι βουλευτές επρόκειτο να ψηφίσουν επί της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Συμεών Ντιάνκοφ, όταν ο Μπορίσοφ ανακοίνωσε, αίφνης, ότι η κυβέρνησή του πρόκειται να παραιτηθεί μαζικά γύρω στο μεσημέρι. «Δεν μπορώ να μείνω και να κοιτώ τη ματωμένη Γέφυρα του Αετού» υπογράμμισε, αναφερόμενος στην πολυσύχναστη διασταύρωση στο κέντρο της Σόφιας, όπου έγιναν χθες αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε προσωρινή κυβέρνηση. Είπε, τέλος, πως η απειλή να εξελιχθούν σε αιματηρές διαδηλώσεις οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών ήταν αυτή που τον οδήγησε στην απόφαση της παραίτησης.
Δεκατέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά τη χθεσινή διαδήλωση διαμαρτυρίας στη Σόφια. Η Βουλγαρία είναι η φτωχότερη χώρα της ΕΕ. Τον Ιούλιο επρόκειτο να διεξαχθούν εκλογές, οι οποίες προφανώς θα επισπευσθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου