Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Νέος πρόεδρος της Κύπρου με ποσοστό ρεκόρ ο Αναστασιάδης




Το 57,48%, με το οποίο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξελέγη έβδομος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει υποψήφιος στην μεταμακαριακή περίοδο.

Κατά την επίσημη τελετή της ανακήρυξής του ο κ. Αναστασιάδης μίλησε με έντονο ύφος και αποδοκίμασε ιαχές οπαδών του.

Η πρώτη ήταν, όταν ακούστηκαν κάποια γιουχαίσματα στην έκφραση ευχαριστιών προς τους ανθυποψηφίους του. Ο νέος πρόεδρος τόνισε ότι απαιτεί σεβασμό στη διαφορετική άποψη και ενότητα. Η δεύτερη περίπτωση ήταν, όταν απευθύνθηκε προς τους Τουρκοκυπρίους. Ο κ. Αναστασιάδης, απευθυνόμενος σε κάποιους φωνασκούντες, κατέστησε σαφές ότι θα εργαστεί για επανένωση της Κύπρου και τόνισε ότι η διχοτόμηση δεν αποτελεί λύση.

Το πρόγραμμα του νέου προέδρου και του υπουργού Οικονομικών που θα διορίσει, είναι εξαιρετικά πιεστικό. Πρώτη προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση ρευστού για τα δημόσια ταμεία μέχρι να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση, ώστε να αποφευχθεί στάση πληρωμών. Επισημαίνεται ότι τον Ιούνιο λήγει τετραετές ομόλογο ΕΜΤΝ ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Στις 4 Μαρτίου, ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να εμφανιστεί στο Eurogroup και να παρουσιάσει τις θέσεις της νέας κυβέρνησης. Επομένως, το πρόσωπο που θα αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, θα πρέπει να έχει άριστη γνώση των προβλημάτων και τη δυνατότητα σκληρής διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Επίσης, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για μη εφαρμογή της νομοθεσίας για ξέπλυμα χρήματος και την εισήγηση του Eurogroup για διορισμό ιδιωτικού οίκου για έλεγχο.

"Καυτό" θεωρείται σε σχέση με τη δανειακή σύμβαση και το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το ύψος της οποία θα κριθεί κατά πόσο θα είναι βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Κύπρου.

Μέσα στις πρώτες ενέργειες του νέου προέδρου πρέπει να είναι η επικοινωνία με τη Μόσχα για να ικανοποιηθεί το αίτημα της Λευκωσίας για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 2,5 δισ. και για συμμετοχή της Μόσχας στο δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Καθοριστική για τον Νίκο Αναστασιάδη θα είναι η πρώτη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, στις 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Κάρογιαν δήλωσε το πρωί στο ΡΙΚ ότι μίλησε με τον νέο πρόεδρο για την ανάγκη να τεθούν τα κριτήρια για την επιλογή ικανών ατόμων σε ότι αφορά τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών. «Φαίνεται ότι έχουμε ταυτόσημες απόψεις για αυτό. Μάλλον υπάρχει κατάληξη στα ονόματα των υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών», πρόσθεσε ο κ. Καρογιάν.

Παρά το επείγον της διαχείρισης της οικονομίας, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει εξαιρετικά δύσκολο έργο, ίσως το δυσκολότερο από τους προκατόχους του, να βγάλει το κυπριακό από το αδιέξοδο και να το οδηγήσει σε βιώσιμη και λειτουργική λύση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη και γενικά ο διεθνής παράγοντας επείγονται για επανέναρξη των συνομιλιών και για κατάληξη σε συμφωνία μέχρι το τέλος του 2014. Ωστόσο, στο πρόγραμμα του ο κ. Αναστασιάδης αποκλείει τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Χθες, ο κ. Αναστασιάδης έλαβε ισχυρή εντολή να κυβερνήσει για την επόμενη πενταετία, αλλά ενισχυμένος βγήκε με το τελικό αποτέλεσμα και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, ο οποίος ανέλαβε το βάρος να περάσει, παρά τις αντιδράσεις, την απόφαση στήριξης του κόμματος προς την υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΣΥ.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, ένα ποσοστό της τάξεως του 13% περίπου από το 15,7% της δύναμης του ΔΗΚΟ (κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2011) στήριξε την υποψηφιότητα του Ν. Αναστασιάδη. Ποσοστά που αγγίζουν το 75 με 80% της δύναμης του ΔΗΚΟ και αποτελούν πρωτόγνωρα ποσοστά για το κόμμα του κέντρου, για περιπτώσεις που το κόμμα δεν στηρίζει δικό του υποψήφιο.

Ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε 57,48% των ψήφων αυξάνοντας τα ποσοστά του κατά 12% σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Μαλάς, πήρε το 42,52% της εκλογικής δύναμης αυξάνοντας τα ποσοστά του κατά 15,6% σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Παρά την συσπείρωση του ΑΚΕΛ στον δεύτερο γύρο, ο κ. Μαλάς δεν κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα. Το ΑΚΕΛ μέμφεται την ΕΔΕΚ και τον υποψήφιο του πρώτου γύρου Γιώργο Λιλλήκα. Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, αν είχαν ταχθεί υπέρ του κ. Μαλά το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό. Τις κατηγορίες αντέστρεψε η ΕΔΕΚ , λέγοντας ότι την ευθύνη για την εκλογή Αναστασιάδη φέρει το ΑΚΕΛ, γιατί δεν ψήφισε στον πρώτο γύρο τον κ. Λιλλήκα.

Η αποχή περιορίστηκε κάτω από το 20% και έφτασε στο 18,42%. Στον πρώτο γύρο η αποχή ήταν στο 16,86%, 3,31% ήταν άκυρα ψηφοδέλτια, ποσοστό διπλάσιο σχεδόν απ' ότι στον πρώτο γύρο που ήταν 1,72%. Τρεις φορές αυξημένη ήταν η λευκή ψήφος. Στον πρώτο γύρο τα λευκά ήταν το 0,98% των ψηφοδελτίων ενώ στο δεύτερο γύρο έφτασαν στο 4,05%. Η σημαντική αύξηση που παρουσίασε το λευκό δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί νίκη είτε της ΕΔΕΚ είτε του κ. Λιλλήκα, που παρότρυναν τους οπαδούς τους να μην ψηφίσουν κανένα από τους δύο υποψηφίους, δεδομένου ότι στον πρώτο γύρο η δύναμη του κ. Λιλλήκα ήταν 24,93%.

Μια πρώτη ανάγνωση των χθεσινών αποτελεσμάτων δείχνει ότι το ποσοστό του κ. Λιλλήκα μοιράστηκε σχεδόν στα τρία. Συγκεκριμένα φαίνεται ότι το 37% του ποσοστού του Γιώργου Λιλλήκα πήγε στον Νίκο Αναστασιάδη, το 39% στον Σταύρο Μαλά και το 25% προτίμησε το λευκό ή το άκυρο. Από αυτό προκύπτει, σύμφωνα με τους αναλυτές , ότι η πραγματική δύναμη του κ. Λιλλήκα κυμαίνεται στο 5%.

Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς αύξησε τα ποσοστά του κατά 15,6%. Ο κ. Μαλάς και το ΑΚΕΛ δεν πέτυχαν το στόχο της εκλογής του, αλλά το τελικό 42,5% τους αφήνει απόλυτα ικανοποιημένους. Δεδομένου ότι κανείς δεν ανέμενε από τον κ. Μαλά να φθάσει τόσο ψηλά, λόγω της απογοήτευσης από τη διακυβέρνηση Χριστόφια, αυτό αποτελεί και προσωπική του επιτυχία. Παράλληλα, με το αποτέλεσμα αυτό θα αποφευχθούν οι εσωτερικές τριβές και η αναζήτηση ευθυνών μέσα στο ΑΚΕΛ. Σημειώνεται, πάντως, ότι ο γγ του κόμματος 'Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι το κόμμα έλαβε τα μηνύματα.

Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι το πρωτοσέλιδο θέμα σε όλες τις σημερινές εφημερίδες. Η "Αλήθεια", με τίτλο "Πρόεδρος όλων των Κυπρίων", αναφέρεται στις πρώτες δεσμεύσεις του Νίκου Αναστασιάδη για αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Κύπρου στην Ευρώπη και για αίτηση για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις διαβουλεύσεις για την νέα Κυβέρνηση.

Ο "Πολίτης", έχει τίτλο "Πρόεδρος με πυγμή από την πρώτη στιγμή" . Επίσης, επισημαίνει ότι ο Σταύρος Μαλάς έχασε με υψηλό ποσοστό. "Η Σημερινή", υπό τον τίτλο "Η ώρα των πράξεων και υλοποίησης δεσμεύσεων", γράφει ότι προτεραιότητα του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη είναι η οικονομική ανασυγκρότηση και η ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. "Ο Φιλελεύθερος", με τίτλο "Έλαβε ισχυρή την εντολή", γράφει ότι με το υψηλότερο ποσοστό που εξασφάλισε ο όποιος προηγούμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, 57,48%, ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο νέος εκλελεγμένος ηγέτης της χώρας.

«Η ΧΑΡΑΥΓΗ» εχει τίτλο « ΙΣΧΥΡΟ ΑΚΕΛ, 'Αντεξε τις αντίξοες συνθήκες». Η αγγλόγλωσση "Cyprus Mail", με τον τίτλο "Ο Νίκος παίρνει τα ηνία", γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης με το 57,48% πήρε το υψηλότερο ποσοστό που εξασφαλίστηκε σε προεδρική εκλογική αναμέτρηση μετά το 1974.

http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=259533

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου