Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Οι κυπριακές εκλογές, το σχέδιο Ανάν, οι καταθέσεις και το φυσικό αέριο


(Ανανεωμένο) Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση συνηθίζουμε να λέμε ότι τον πρώτο λόγο τον έχει ο κυρίαρχος λαός. Και κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό και στην περίπτωση της Κύπρου. Οι πολίτες της δοκιμαζόμενης αυτής αδερφής χώρας καλούνται να εκλέξουν το νέο πρόεδρο εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης που περνά.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται για την τύχη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το οικονομικό πρόβλημα συνδέεται άμεσα και με τα εθνικά θέματα.
Διαβάστε μόνο τι λένε οι Νιου Γιορκ Ταίμς για τις εκλογές: «Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Κύπρου πρέπει να δώσει στις Βρυξέλλες τη δυνατότητα να σπρώξουν τους Ελληνοκύπριους στη συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους για να ενωθούν σε μια χαλαρή ομοσπονδία, του είδους που είχε προταθεί το 2004 από τον τότε γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν».
Επαναφορά του σχεδίου που απερρίφθη με τεράστια πλειοψηφία δηλαδή ως απαράδεκτο. Και να θυμίσουμε ότι ο σχεδόν σίγουρος νικητής, Νίκος Αναστασιάδης, είχε ταχθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν.
Διαβάστε επίσης και το εξής για να καταλάβετε πώς μπορεί να συνδεθεί η κρίση και το μείζον εθνικό θέμα. Σε δηλώσεις του ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Αχμέτ Νταβούτογλου ισχυρίστηκε το Σάββατο ότι, εάν οι Ελληνοκύπριοι αποδέχονταν το «σχέδιο Ανάν», τότε η Κύπρος δεν θα αντιμετώπιζε οικονομική κρίση και δεν θα έφτανε σε σημείο να ζητήσει οικονομική στήριξη. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η απόρριψη του σχεδίου «δηλητηρίασε» ακόμη περισσότερο τις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας.
Κάποιοι δηλαδή προσπαθούν να σπρώξουν τη νέα κυβέρνηση στην αποδοχή ενός μη αποδεκτού σχεδίου για ομοσπονδοποίηση με φόντο μια πιθανή χρεοκοπία κι ένα Μνημόνιο; Πολύ περίεργα πράγματα δηλαδή. Οι Κύπριοι που το 2004 απέρριψαν το σχέδιο Ανάν, να ψηφίζουν τώρα για νέα κυβέρνηση αλλά από το «παράθυρο» να ξανάρχεται το σχέδιο Ανάν;
Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Ν. Αναστασιάδης είναι περισσότερο έτοιμος από τους υπόλοιπους να πάει σε Μνημόνιο. « Αυτός θα παραμέριζε τα εναπομείναντα εμπόδια στο δρόμο προς το Μνημόνιο», αναφέρει η Φρανκφούρτεν Αλγκεμάινεν ενώ οι FT επισημαίνουν: Ο Ν. Αναστασιάδης έχει υποστηρίξει πολλά από τα δημοσιονομικά και δομικά μέτρα που προτάθηκαν. Ο ίδιος ο Αναστασιάδης τονίζει ότι δε θα υπογράψει σύμβαση που θα προβλέπει δέσμευση καταθέσεων, κουρέματα και άλλα… ελληνικά κόλπα. Θα δούμε.
Όμως, υπάρχει πολύ ενδιαφέρον και από το εξωτερικό. Ξαφνικά απανωτά στημένα δημοσιεύματα περιγράφουν την Κύπρο ως το βασίλειο της διαφθοράς, τον παράδεισο των οφ σορ και το μεγαλύτερο πλυντήριο για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Μπορεί να έχει προβλήματα η Κύπρος αλλά σίγουρα είναι από τις μικρότερες χώρες σε ξέπλυμα. Τι να πει τότε η Ελβετία, το Λιχτενστάιν και η Γερμανία. Κι όμως, οι Γερμανοί προωθούν την κατάσχεση μέρους των καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες «κλείνοντας το μάτι» στου Ρώσους ολιγάρχες που έχουν λεφτά στη μαρτυρική Νήσο.
Σύμφωνα με την μελέτη του Αυστραλού ακαδημαϊκού, κ. Τζον Γουόκερ, όχι μόνο πρόσφατα, αλλά και διαχρονικά η Κύπρος είχε χαμηλό βαθμό επικινδυνότητας για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σε αντίθεση με την Γερμανία, η οποία βρισκόταν ανάμεσα στις πρώτες θέσεις της κατάταξης. Παρ’ όλα αυτά οι Γερμανοί έχουν «φαγωθεί» με τις κυπριακές τράπεζες.
Παράλληλα, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και για τα κυπριακά οικόπεδα με τους φυσικούς πλούτους. Μια αποδυναμωμένη οικονομία, μια διαλυμένη χώρα και κάποιοι εκβιαζόμενοι πολιτικοί είναι πιο εύκολο να παραμεριστούν μπροστά στα ξένα συμφέροντα, αλλά και στην Τουρκία.
Γι’ αυτό οι κυπριακές εκλογές μπορεί να κρίνουν την υπόσταση της χώρας και ίσως είναι κρισιμότερες απ’ όλες τις προηγούμενες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου