Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Ο γιος του Στάλιν παραδόθηκε στους Ναζί


Ο γιος του Ιωσήφ Στάλιν παραδόθηκε στους Γερμανούς κατά τη διάρκεια της εισβολής των Ναζί στη Σοβιετική Ένωση το 1941, αποδεικνύουν νέα στοιχεία που βρέθηκαν στα ρωσικά αρχεία, και δεν είχε« συλληφθεί» όπως η προπαγάνδα του Κρεμλίνου διακήρυττε επί δεκαετίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Στάλιν, όπως είναι γνωστό, περιφρονούσε τον πρωτότοκο γιο του, Γιάκοφ Τζουγκασβίλι, ο οποίος φέρεται να αυτοκτόνησε το 1943, πέφτοντας σε ηλεκτροφόρο φράχτη  ενώ ήταν φυλακισμένος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Σασενχάουζεν στο Οράνιενμπουργκ της ανατολικής Γερμανίας.
Αλλά για δεκαετίες μετά τη σοβιετική νίκη, η επίσημη προπαγάνδα αρνήθηκε να απομακρυνθεί από την επίσημη σταλινική εκδοχή, ότι πριν από τον θάνατό του ο Τζουγκασβίλι συνελήφθη από τις γερμανικές δυνάμεις κοντά στο Μινσκ, ενώ υπηρετούσε ως διοικητής στον Κόκκινο Στρατό. Αλλά αρχειακό υλικό που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Der Spiegel στη Γερμανία δείχνει ότι ο Τζουγκασβίλι όχι μόνο παραδόθηκε πρόθυμα στους Γερμανούς, αλλά επίσης ότι ήταν αντι-σημίτης και ιδιαίτερα επικριτικός με τον Κόκκινο Στρατό, όπως είπε όταν ανακρίθηκε.
Οι αποδείξεις που υπονοούν την παράδοση περιέχονται σε μια επιστολή που γράφτηκε από τον κομισάριο της ταξιαρχίας του Γιάκοφ, Αλεξέι Ρουμιάνζεφ, προς τον πολιτικό διευθυντή του Κόκκινου Στρατού. Επιμένει ότι ο γιος του Στάλιν ήταν «ατρόμητος και άψογος»  ως Διοικητής της Πυροβολαρχίας. Αλλά, συνεχίζει, μετά τον βομβαρδισμό της μονάδας του από τους Ναζί, ο Τζουγκασβίλι και ένας στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού ονόματι Popuride, δραπέτευσε. «Έθαψαν τα χαρτιά τους και έβαλαν πολιτικά ρούχα», αναφέρει η επιστολή. Αλλά προσθέτει: «Όταν έφτασαν στην όχθη της λίμνης, ο σύντροφος Τζουγκασβίλι  είπε στον Popuride να συνεχίσει, επειδή ήθελε να μείνει και να ξεκουραστεί».
Το Der Spiegel αναφέρει πως αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος παραδόθηκε. Το περιοδικό ανέφερε, επίσης, τη γερμανική έκθεση για την ανάκριση του Τζουγκασβίλι στην οποία ειπώθηκε ότι ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τον Κόκκινο Στρατό, περιγράφοντας τους ηγέτες τους ως ανόητους και τις δράσεις τους «ηλίθιες και βλακώδεις». Ο Τζουγκασβίλι , του οποίου η σύζυγος Γιούλια ήταν Εβραία, είπε για τους Εβραίους: «Γι ‘αυτούς, το πιο σημαντικό είναι να κλείνουν συμφωνίες. Ο Εβραίος δεν θέλει να εργαστεί, γιατί δεν μπορεί».
Ενώ η σοβιετική προπαγάνδα επέμενε ότι ο Τζουγκασβίλι είχε συλληφθεί, η κόρη του Στάλιν, Σβετλάνα Αλιλούγεβα, έγραψε στα απομνημονεύματά της ότι ο πατέρας της πίστευε πως ο γιος του σκόπιμα παραδόθηκε στους Γερμανούς, αφού τον ενθάρρυνε η σύζυγός του. Υπενθύμισε ότι ο Στάλιν φυλάκισε, βασάνισε και ανέκρινε τη Τζούλια ως αποτέλεσμα. Όταν ο γερμανικός στρατός ηττήθηκε αποφασιστικά στη μάχη του Στάλινγκραντ το 1943, το ναζιστικό καθεστώς προσφέρθηκε να ανταλλάξει τον Τζουγκασβίλι με  κάποιους δικούς τους κρατούμενους. Αλλά η Σβετλάνα έγραψε στα απομνημονεύματά της ότι ο πατέρας της αρνήθηκε και να το σκεφτεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου