Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Μάθανε ότι… ερευνούμε, πλακώσανε και οι Τούρκοι


Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά για το τι συμβαίνει στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι, οι αγαπημένοι μας γείτονες, εγκατέλειψαν τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και κάνουν πλέον παραβιάσεις στα εθνικά μας χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, την τελευταία 4ετία οι παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά πολεμικά πλοία αυξήθηκαν κατά 332%. Αντιθέτως το ίδιο διάστημα οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά γίνονται όλο και λιγότερες. Μέσα στο 2012 οι παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα έφτασαν τις 389 όταν το 2009 ήταν μόλις 90.
Αντίστοιχα, από 1.678 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου έπεσαν πέρυσι στο 1/3, δηλαδή σε 642. Τυχαίο; Δε νομίζουμε. Όλα άρχισαν από τη στιγμή που η Ελλάδα άρχισε να κινείται, σε διπλωματικό κατ’ αρχήν επίπεδο, για την ανακήρυξη της ΑΟΖ. Όλα άρχισαν όταν διαπιστώθηκε ότι στο Αιγαίο μπορεί να υπάρχουν σοβαρά κοιτάσματα πετρελαίου κι όταν στην κυβέρνηση ήρθε η Νέα Δημοκρατία η οποία είχε διακηρύξει τις προθέσεις της για την ΑΟΖ.
Η ένταση κλιμακώθηκε μετά τη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας στον ΟΗΕ και την Άγκυρα να απαντά ότι δεν έχουν βάση στο διεθνές δίκαιο οι αιτιάσεις της Ελλάδας για τα οικόπεδα που θα μπορεί να κάνει έρευνα. Και μάλιστα λέει ότι τα οικόπεδα που θα γίνουν οι ελληνικές έρευνες είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Αμφισβητεί ευθέως την υφαλοκρηπίδα και δείχνει αποφασισμένη να τραβήξει το σκοινί σε ένα σκηνικό που θα γίνεται ακόμη πιο «δύσκολο». Με τόσες παραβιάσεις από την πλευρά της Τουρκίας δεν είναι απίθανο να έχουμε κάποιο «θερμό» επεισόδιο, και μια κλιμακούμενη ένταση όσο πλησιάζει ο χρόνος που η Ελλάδα θα θελήσει να προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο.
Τα πράγματα είναι πολύ λεπτά και στην κυβέρνηση πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο γιατί όλα παίζονται σε τεντωμένο σκοινί. Κι ελπίζουμε να μην σχετίζονται τα εθνικά με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Το πρώτο βήμα με τη ρηματική διακοίνωση, πάντως, δείχνει ότι στην Αθήνα δε εφησυχάζουν και σπεύδουν με βάση το διεθνές δίκαιο να κάνουν αυτά που πρέπει.
Η πλάκα πάντως είναι ότι έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ άποψη για το θέμα και σε ανακοίνωσή του, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε κι ότι δεν τους ενημέρωσε. Η κ.Δούρου προφανώς που έχει… εμπειρία στα εθνικά θέμα απ’ όταν έκανε εκθέσεις κι αναλύσεις στο Πεντάγωνο επί ‘Ακη, ήταν αυτή που έγραψε την ανακοίνωση. Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ «έχουν περάσει επτά μήνες σχεδόν από την πρώτη τουρκική δήλωση που έθετε σε αμφισβήτηση ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στα οικόπεδα 5033,34,35 και 5028 και αναμφισβήτητα αποτελούν μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη βάση του διεθνούς δικαίου». Ακόμη επισημαίνεται ότι «σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για τη γενικότερη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης. Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και κόμματα της Βουλής αγνοούσαν τη χθεσινή ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης [δηλ. την επίδοση] , όπου η καθυστέρηση της ρηματικής διακοίνωσης επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες που μπορούν να αξιοποιηθούν σε βάρος των συμφερόντων της χώρας;
Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσο η σημερινή ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαθέτει αποθέματα ανεξάρτητης πολιτικής βούλησης, όταν οι τροϊκανές πολιτικές έχουν μετατρέψει την πατρίδα μας σε «αποικία χρέους»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου