Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Τι γυρεύει η Μέρκελ στην Τουρκία;




Έχοντας στο πλευρό της την « αφρόκρεμα» των γερμανών επιχειρηματιών, η « σιδηρά κυρία» της Γερμανίας, Ανγκέλα Μέρκελ, που βρίσκεται ήδη στην Αγκυρα θα έχει σε λίγη ώρα συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία.

Σε λίγες ώρες, η Γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθεί  με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Στην «ατζέντα» των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι οι σχέσεις με τη Συρία, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και οι γερμανο-τουρκικές οικονομικές σχέσεις. Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, τη φράου Μέρκελ συνοδεύουν πολλοί επιχειρηματίες όπως στελέχη της Siemens , της Deutsche Bank και της Lufthansa .

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να ζητήσει και την στήριξη του Ερντογάν για να πιέσει την τουρκική κοινότητα να την στηρίξουν στις εκλογές. Σήμερα, στην Τουρκία ζουν περίπου τρία εκατομμύρια Τούρκοι . Όπως μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ, η Μέρκελ θα συζητήσει με το …γάντι το «καυτό» θέμα της ενταξιακής πορείας της Αγκυρας για το οποίο η Γερμανίδα καγκελάριος τάσσεται υπέρ μία ειδικής σχέσης. Την ίδια ώρα, στην πατρίδα της , σχεδόν τα δύο τρίτα των Γερμανών είναι αντίθετοι στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε, σύμφωνα με δημοσκόπηση της κυριακάτικης εφημερίδας «Bild”, που δημοσιεύτηκε χτες , ημέρα άφιξης της καγκελαρίου στην Τουρκία για διήμερη επίσκεψη.

Εντός της ημέρας, η Μέρκελ αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία σε επιχειρηματικό συνέδριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε- επτά μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές- φέρνει σε δεινή θέση την Γερμανίδα καγκελάριο.

Το κόμμα της, οι Χριστιανοδημοκράτες χρειάζονται όσο τον δυνατόν περισσότερες ψήφους από την τουρκικής καταγωγής κοινότητας της Γερμανίας για να παραμείνουν στην εξουσία. Ωστόσο, αν η Μέρκελ δείξει υπερβολικό ζήλο για αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων , θα δυσαρεστήσει τους υπόλοιπους Γερμανούς ψηφοφόρους , η πλειοψηφία των οποίων τάσσεται κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Η Ανγκελα Μέρκελ τις πρώτες ώρες της επίσκεψής της επισκέφθηκε την εκκλησία του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά στο Τσαβουσίν. Η Γερμανίδα καγκελάριος θαύμασε  από κοντά τις τοιχογραφίες  που θυμίζουν τις νίκες του  Φωκά αλλά και τις νίκες  των συντρόφων του, του αδερφού  του Λέοντα Φωκά και του  Ιωάννη Τσιμισκή.

http://www.protothema.gr/world/article/?aid=259576

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου