Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Αύξηση πάνω από 30% των ληστειών σε σπίτια


Ο φόβος που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες μέσα στα σπίτια τους αποτυπώνεται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο στα στατιστικά στοιχεία που συγκέντρωσε η Αστυνομία για το έτος 2012. Έτσι τη χρονιά που πέρασε σε σχέση με το 2011, οι ληστείες σε σπίτια αυξήθηκαν σε ποσοστό πάνω από 30%, που αντιστοιχεί -αναλύοντας κανείς τους αριθμούς- σε περίπου 3 ένοπλες εισβολές σε σπίτια κατά μέσο όρο την ημέρα σε ολόκληρη την επικράτεια. Αυξημένες, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό, είναι και οι απόπειρες ληστειών σε οικίες, καθώς και οι κλοπές-διαρρήξεις, οι οποίες όμως καταγράφουν ανησυχητικά νούμερα, καθώς σημειώνονται περίπου 77 κάθε ημέρα.
Πάντως, η γενική εικόνα της εγκληματικότητας από τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη είναι η καλύτερη της τελευταίας τριετίας και είναι η πρώτη φορά που όλοι ανεξαιρέτως οι δείκτες του εγκλήματος είναι πτωτικοί, ακόμη και οι ένοπλες ληστείες που αποτελούσαν μάστιγα, με εξαίρεση την κατηγορία εκείνη των ληστειών που διαπράττονται στα σπίτια.
Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. εξέφραζαν χθες την ικανοποίησή τους που επιτέλους το έγκλημα άρχισε να υποχωρεί, αποδίδοντάς το στην αναβαθμισμένη επιχειρησιακή δράση της Αστυνομίας, υπό άνισες ωστόσο συνθήκες, και κυρίως στη «συστηματική δουλειά εναντίον της λαθρομετανάστευσης», όπως χαρακτηριστικά έλεγαν.
Οι άνισες συνθήκες στις οποίες αναφέρονται οι στρατηγοί της Κατεχάκη δεν είναι άλλες από το 1/3 της αστυνομικής δύναμης, περίπου 15.000 αστυνομικοί, που, αντί να είναι στη μάχη κατά του εγκλήματος, ασχολούνται καθημερινά στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης καθώς η χώρα μας λόγω της γεωγραφικής θέσης της αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου αλλοδαπών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών καθημερινά διατίθεται σε συγκεντρώσεις και πορείες, οι οποίες το 2012 ανήλθαν σε ολόκληρη την επικράτεια σε 5.654, δηλαδή κάθε μέρα περίπου 15 κινητοποιήσεις (αριθμός-ρεκόρ σε ολόκληρη την Ευρώπη). Επιπρόσθετα, μεγάλη αστυνομική δύναμη διατίθεται στις 5.950 αθλητικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη χρονιά.
Σε ό,τι αφορά τον αρνητικό δείκτη των ληστειών ειδικά σε σπίτια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, το 2011 έγιναν 912 σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ το 2012 σημειώθηκαν 1.191. Όσον αφορά στις κλοπές στα σπίτια, το 2012 έγιναν 28.193, ενώ το 2011 πραγματοποιήθηκαν 27.591. Στο σύνολό τους οι ληστείες υποχώρησαν σημαντικά το 2012 σε σχέση με το 2011 (πρατήρια καυσίμων, καταστήματα, σούπερ μάρκετ κ.ά.) και μάλιστα σε ορισμένα είδη, όπως σε τράπεζες και ταχυδρομικά ταμιευτήρια το ποσοστό μείωσης είναι της τάξης του 35 και του 70%.
Επίσης, το περασμένο έτος καταγράφηκαν 19 λιγότερες ανθρωποκτονίες και συγκεκριμένα το 2011 έγιναν σε ολόκληρη την επικράτεια 184, ενώ το 2012 διαπράχθηκαν 165. Ακόμη, στην επικράτεια μειώθηκαν οι υποθέσεις εκβιασμού σε ποσοστό 12%, οι πλαστογραφίες κατά 15%, οι υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας κατά 8% και η κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων κατά 5%.
Σημαντικά είναι τα αποτελέσματα στον τομέα της λαθρομετανάστευσης, όπου η μεγάλη μείωση των μεταναστευτικών ροών καταφαίνεται από το μικρότερο αριθμό των συλλήψεων. Ιδιαίτερα στην περιοχή του Έβρου το τελευταίο πεντάμηνο μειώθηκε κατακόρυφα η εισροή των παράνομων μεταναστών, σε ποσοστό που φθάνει το 92%. Συγκεκριμένα, από την 1η Αυγούστου έως την 31 Δεκεμβρίου 2012 συνελήφθησαν 2.683 αλλοδαποί έναντι 32.367 το αντίστοιχο διάστημα του 2011.
Θετικά υπήρξαν και τα αποτελέσματα στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» για την καταπολέμηση της μη νόμιμης μετανάστευσης, από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου μέχρι τα τέλη του τέλη Δεκεμβρίου. Ειδικότερα για την Αττική, προσήχθησαν 65.767 αλλοδαποί και συνελήφθησαν 4.145 που δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής στην Ελλάδα. Επιπλέον, πιάστηκαν άλλοι 50 (Έλληνες και αλλοδαποί) για διάφορα άλλα αδικήματα.
Αξιοσημείωτη ήταν το 2012 και η δραστηριότητα της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με εξαρθρώσεις εγκληματικών οργανώσεων που έπαιρναν παράνομες επιδοτήσεις από το κράτος ή έκαναν απάτες κατά ασφαλιστικών εταιριών με κέρδος πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η Οικονομική Αστυνομία αξίζει να αναφερθεί ότι το 2012 συνέλαβε 1.758 άτομα για οφειλές στο Δημόσιο ή διάφορα άλλα φορολογικά αδικήματα που ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια και 117 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, σημαντική ήταν η συμβολή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην αποτροπή 265 περιπτώσεων αυτοκτονίας από άτομα που είχαν εκδηλώσει την πρόθεσή τους μέσω Διαδικτύου.
Στέλιος Παρασκευόπουλος, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου