Πολύ χοντρό παιχνίδι, γιατί τα λεφτά είναι πολλά, παίζεται γύρω από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ που θεωρούνται κλειδιά στο πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνηση. Η αποχώρηση – βόμβα μιας εκ των διεκδικητών, του ομίλου Sintez μέσω της θυγατρικής Negusneft, ανατρέπει τα δεδομένα. Ο ρωσικός όμιλος είναι από τους μεγαλύτερους στη χώρα και ήθελε να αποκτήσει στρατηγικό ρόλο στην περιοχή και να αποτελέσει το ηγέτη στη διάθεση φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου στην Ευρώπη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Sintez είχε καταθέσει προσφορά ύψους 1,9 δισ. ευρώ για την εξαγορά της ΔΕΠΑ αλλά και της ΔΕΣΦΑ, μια προσφορά που απείχε από τη δεύτερη που ήταν την Gazprom η οποία είχε δώσει περί τα 900 εκατ. αλλά μόνο για τη ΔΕΠΑ. Μια τρίτη κοινοπραξία στην οποία συμμετείχαν οι όμιλοι Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη προσέφεραν 450 εκατ. για τη ΔΕΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες έλεγαν ότι η Sintez εφόσον αγόραζε τις δύο εταιρείες θα έκανε προσφορά και για τα ΕΛΠΕ του ομίλου Λάτση.
Η είδηση για αποχώρηση του βασικού διεκδικητή προκαλεί τεράστια αναστάτωση στην κυβέρνηση κι ένα ακόμη μεγάλο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο και το ΤΑΙΠΕΔ. Λίγο προτού δημοσιευτούν τα τεύχη δημοπράτησης, υπήρχε γκρίνια για καθυστερήσεις, ωστόσο όπως φαίνεται κάποιοι στην κυβέρνηση γνώριζαν για την αρνητική εξέλιξη. Μάλιστα, ετοιμάζονταν να αλλάξουν τους όρους για την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ ώστε να έχουν τη δυνατότητα να μπουν στο παιχνίδι και όσοι παίκτες συμμετείχαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, σε συνεργασία με τους εναπομείναντες. Προφανώς ήξεραν ότι θα αποχωρήσει η ρωσική εταιρεία και θα πρέπει να αλλάξουν όλα.
Όλοι πλέον αναρωτιούνται γιατί αποχώρησε ο κολοσσός της ενέργειας και τι μέλλει γενέσθαι. Να θυμίσουμε δε ότι υπήρξε δυσφορία από την πλευρά των Αμερικανών για το ενδεχόμενο να καταλήξει η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ σε ρωσικά χέρια.
Κάποιοι λένε ότι η Sintez ήταν ο «λαγός» ώστε να αποχωρήσουν όλοι οι υπόλοιποι και να μείνει η Gazprom. Λέγεται δε ότι μπορεί να έχουν συμφωνήσει οι δύο εταιρείες η μεν πρώτη να πάρει τελικά τη ΔΕΣΦΑ και η δεύτερη τη ΔΕΠΑ. Άλλωστε και οι δύο εταιρείες ελέγχονται από το κράτος, δηλαδή από τον Πούτιν.
Αυτό που γίνεται πλέον φανερό είναι ότι παίζεται πολύ μεγάλο παιχνίδι με τους Ρώσους να ετοιμάζονται να κάνουν το μεγάλο βήμα προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας και τους Αμερικανούς, αν και ανεπίσημα, να είναι αντίθετοι σε ένα τέτοιο σενάριο. Και στη Αθήνα έχουν πάρει φωτιά τα «λόμπι» που προωθούν τα συμφέροντα των δύο πλευρών χρησιμοποιώντας μέσα ενημέρωσης και πολιτικούς. Με την κυβέρνηση φυσικά να είναι στη μέση σε μια από τις μεγαλύτερες business των τελευταίων ετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου