Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Αλήθειες και ψέματα για το χαράτσι στα ακίνητα


Σήμερα εν πολλοίς κρίνεται η τύχη του χαρατσιού στα ακίνητα και το αν θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Προσοχή, όμως. Δεν κρίνεται αυτό καθ’ αυτό το χαράτσι αλλά η διαδικασία πληρωμής του. Τη συνταγματικότητα του φόρου που επέβαλε ο Βενιζέλος πριν δύο χρόνια, την έχουν κρίνει τα ανώτατα δικαστήρια και για λόγους εθνικού συμφέροντος έχουν πει ότι είναι νόμιμος. Πρέπει, λοιπόν, να δούμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση κι όχι να βγαίνουν και να κραυγάζουν διάφοροι του ΣΥΡΙΖΑ για νίκη της δημοκρατίας και δεινή ήττα της κυβέρνησης, του Στουρνάρα ή όποιου άλλου.
1.      Κατ’ αρχάς το χαράτσι στα ακίνητα είναι από την αρχή ως το τέλος μια αθλιότητα που εμπνεύστηκε ο Βενιζέλος όταν ήταν υπουργός Οικονομικών. Ενας ανάλγητος φόρος επί δικαίων και αδίκων που επιβλήθηκε προκειμένου να εισπραχθούν γρήγορα χρήματα για να πάρουμε μια από τις δόσεις. Και όλος ο σχεδιασμός αυτού του ανάλγητου χαρατσιού ή κεφαλικού φόρου, έγινε στο πόδι, όπως άλλωστε ό,τι έκανε και η κυβέρνηση Παπανδρέου.
2.      Ως άσχετος με το οικονομικά ο Βενιζέλος εισηγήθηκε την είσπραξη του φόρου μέσω της ΔΕΗ αν και γνώριζε ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο. Δε μπορεί να εισπράττει μια επιχείρηση εισηγμένη στο Χ.Α. φόρους που επιβάλλει το κράτος. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τους φόρους υπέρ των δήμων ή το χαράτσι για την ΕΡΤ, άσχετα αν τόσα χρόνια κανείς δεν κινεί το θέμα.
3.      Τα ανώτατα δικαστήρια έκριναν ότι ο φόρος είναι νόμιμος για λόγους δημοσίου συμφέροντος, επειδή υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας κ.λπ. Είπαν λοιπόν ότι πρέπει να συνεχίσει να εισπράττεται αλλά εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους ως προς το να κόβεται το ρεύμα αν κάποιος δεν πληρώσει το χαράτσι. Γι΄αυτό εδώ και μήνες η ΔΕΗ δε μπορεί να κόψει το ρεύμα. Οποιος δε πληρώσει απλά θα περιμένει κάποια στιγμή το μπιλιετάκι από την εφορία και η οφειλή του θα πάρει στα ληξιπρόθεσμα.
4.      Οι ευθύνες του προηγούμενου και του νυν οικονομικού επιτελείου είναι ότι έχασαν χρόνο, επαναπαύτηκαν στο γεγονός ότι η ΔΕΗ θα συνεχίσει να εισπράττει το χαράτσι. Αντί να φτιάξουν μια βάση δεδομένων με βάση το περιουσιολόγιο και να στέλνουν το φόρο ξεχωριστά από τη ΔΕΗ, κοιμήθηκαν τον ύπνο του δικαίου. Τώρα λοιπόν, βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο.
5.      Σήμερα ή τα επόμενα 24ωρα ο Άρειος Πάγος θα βγάλει μια απόφαση που θα επιτρέπει τη συνέχιση της πληρωμής μέσω της ΔΕΗ ή όχι. Όμως, ο φόρος θα μείνει και κάποια στιγμή δυστυχώς θα τον πληρώσουμε. Μέχρι να αντικατασταθεί από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων που ευτυχώς είναι πιο δίκαιο. Ας μην επιχαίρουν λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ κι αν έχουν καμιά άλλη πρόταση για το πώς θα εισπραχθούν 2,5 δις ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί ας μας το πουν. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να φέρει πετρέλαιο από τη Λατινική Αμερική και να το πουλήσουμε, ποιος ξέρει;
6.      Τέλος, κάτι πρέπει να ειπωθεί και για τους δικαστές. Αν οι δικαστικές αποφάσεις κρίνονται με βάση πόσα λεφτά παίρνουν ή πόσα τους έκοψαν, τότε δεν έχουμε καμιά ελπίδα ως χώρα. Επίσης, πρέπει να πούμε ότι ήταν μέγα λάθος και του Στουρνάρα να κάνει υποδείξεις στη ΔΕΗ να συνεχίσουν να εισπράττουν το χαράτσι κατά παράβαση δικαστικής απόφασης. Κανείς υπουργός δεν προτρέπει σε μη τήρηση δικαστικής απόφασης, ακόμη κι αν είναι απελπισμένος για το που θα βρει χρήματα. Φάουλ, λοιπόν ανάλογο μ’ αυτό των δικαστών που κρίνουν με βάση τι μισθό πήραν.
Α.Ψ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου