Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Ενδεχόμενο διαίρεσης της Τουρκίας βλέπουν οι ΗΠΑ


Το σοβαρό ενδεχόμενο να διαιρεθεί η Τουρκία έως το 2030, λόγω του κουρδικού παράγοντα, επισημαίνει νέα έκθεση του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ένα από έξι σενάρια που παρουσιάζονται στην έκθεση του συμβουλίου κάνει λόγο για τη δημιουργία μιας οντότητας με βάση την περιοχή του Κουρδιστάν, που θα επηρεάσει την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας, ενισχύοντας τον κίνδυνο διαίρεσής της
Σύμφωνα με την έκθεση επίσης, η Τουρκία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή και θα επηρεάσει περισσότερο τις διεθνείς σχέσεις. Σημειώνεται εξάλλου ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να διατηρήσουν ανοιχτές τις προοπτικές ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ μέσω των διαπραγματεύσεων.
Η έκθεση προσθέτει ότι η Τουρκία, όπως και η Κολομβία, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, το Ιράν, το Μεξικό και η Νότια Αφρική, μπορεί να γνωρίσουν οικονομική άνθηση, σε αντίθεση με τη Ρωσία, την Ιαπωνία και την Ευρώπη.  Άλλο σενάριο της έκθεσης αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα γνωρίσουν μεγαλύτερη μείωση του status τους ως υπερδύναμη, με τη χώρα σταδιακά να είναι απλώς «πρώτη μεταξύ ίσων» σε μια πολυπολική  νέα τάξη πραγμάτων.
Η Κίνα, όμως, αναφέρεται ως σταδιακά ενισχυόμενη παγκόσμια δύναμη που θα «παραμείνει ένας κορυφαίος παίκτης στην Ασία». Σχετικά με την ισλαμική τρομοκρατία, η έκθεση εκτιμά ότι έως το 2030 μπορεί να έχει πάψει να υφίσταται.
Στο post «Μήπως πρέπει να διδαχθούμε απο την Τουρκία;» γράφαμε ότι «η Τουρκία μπορεί και να μην είναι τόσο ισχυρή όσο υποστηρίζει η ίδια και επιθυμούν μερικοί». Ότι «η Τουρκία δεν είναι ένα  κράτος – έθνος, αλλά το απομεινάρι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ένα συνοθύλευμα μειονοτήτων και πολιτισμών ο μοναδικός συνεκτικός ιστός του οποίου είναι ο Κεμαλισμός». Και ότι είναι καιρός να σκεφτούμε  ότι μπορεί και να υπάρξει και μια άλλη πολιτική απέναντί της Τουρκίας , με όραμα και θέληση που δεν φοβάται το πολιτικό κόστος και έχει συναίσθηση των ιστορικών ευθυνών της.
Έρχεται λοιπόν τώρα μια είδηση από την γείτονα να επιβεβαιώσει αυτό για το οποίο ορισμένοι τότε μας χαρακτήρισαν «αιθεροβάμονες» και «επικίνδυνους εθνικιστές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου