Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Η ΕΕ καταδικάζει την «άνευ προηγουμένου» επέκταση των εβραϊκών οικισμών




Η Κάθριν Άστον, Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, καταδίκασε σήμερα την «άνευ προηγουμένου επέκταση» των εβραϊκών οικισμών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την Δυτική Όχθη.

«Το σχέδιο ανέγερσης 2.610 κατοικιών στο Γκιβάτ Χαμάτος (στην Ανατολική Ιερουσαλήμ) είναι ιδιαίτερα προβληματικό και έρχεται να προστεθεί στην ανέγερση 1.500 κατοικιών στο Ραμάτ Σλόμο» στην ίδια περιοχή, τόνισε η κ. Άστον.

«Είμαι κατηγορηματικά αντίθετη σε αυτές τις άνευ προηγουμένου επεκτάσεις των οικισμών γύρω από την Ιερουσαλήμ» πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, επανέλαβε η Άστον, είναι αντίθετη στην επέκταση των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Τα σχέδια εποικισμού «θέτουν σε κίνδυνο τις προοπτικές μιας διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων της κρίσης και την πιθανότητα ενός Παλαιστινιακού Κράτους, βιώσιμου και όμορου, με την Ιερουσαλήμ μελλοντική κοινή πρωτεύουσα των δύο κρατών» υπογράμμισε η ίδια.

Η κ. Άστον κάλεσε και τις δύο πλευρές να βγουν από το αδιέξοδο και να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις, «χωρίς προϋποθέσεις», ώστε να καταλήξουν σε μία νόμιμη λύση του Μεσανατολικού.

Λίγο νωρίτερα, η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στην αρχική φάση του σχεδίου, που προβλέπει την ανέγερση 6.000 κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των εποίκων.

«Μετά πολλά χρόνια με χαρά αναγγέλλουμε πως η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε τη δημιουργία μιας νέας πόλης στο Γκους Ετζιόν» ανακοίνωσε ο Νταβίντ Περέλ, επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου του σημαντικού αυτού συγκροτήματος οικισμών, δυτικά της Βηθλεέμ.

Έντονα αντέδρασαν οι Παλαιστίνιοι στην νέα εποικιστική πολιτική των Ισραηλινών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την Δυτική Οχθη.

«Οι έποικοι και η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζουν ότι θα λογοδοτήσουν» τόνισε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Ρουντέινα πρόσθεσε πως το καθεστώς του κράτους παρατηρητή στον ΟΗΕ, που δόθηκε στους Παλαιστίνιους τούς επιτρέπει να προχωρήσουν σε προσφυγές ενώπιον διεθνών δικαστηρίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.protothema.gr/world/article/?aid=244921

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου