Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της, παρέλαβε και επισήμως σήμερα στο Όσλο το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που της απονεμήθηκε για το ρόλο της στη μεταμόρφωση "μιας ηπείρου πολέμων σε ήπειρο ειρήνης".
Παρουσία περίπου 20 Ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο Φρανσουά Ολάντ και η Άνγκελα Μέρκελ, που ήταν καθισμένοι δίπλα-δίπλα και σηκώθηκαν μαζί για να χαιρετήσουν τους παρευρισκόμενους, ο πρόεδρος της νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Θόρμπγερν Γιάγκλαντ, κάλεσε την ΕΕ "να προχωρήσει μπροστά", παρά την κρίση.
"Η διαφύλαξη αυτού που έχει κερδηθεί και η βελτίωση αυτού που έχει δημιουργηθεί, για να μας επιτρέψει να λύσουμε τα προβλήματα που απειλούν σήμερα την ευρωπαϊκή κοινότητα, είναι ο μόνος τρόπος για να επιλύσουμε τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την οικονομική κρίση" δήλωσε ο Γιάγκλαντ.
Ο πρόεδρος της νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, γνωστός ευρωπαϊστής στην ευρωσκεπτικιστική Νορβηγία, απένειμε στη συνέχεια το βραβείο στους αντιπροσώπους των τριών κύριων ευρωπαϊκών θεσμών, των προέδρων του Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
"Δεν συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ με την πεποίθηση ότι η ΕΕ είναι τέλεια. Συγκεντρωθήκαμε με την πεποίθηση ότι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας μαζί" πρόσθεσε ο Γιάγκλαντ.
"Μαζί πρέπει να ενεργήσουμε, ώστε να μην χαθεί αυτό που οικοδομήσαμε πάνω στα ερείπια δύο παγκοσμίων πολέμων" πρόσθεσε, μιλώντας για "τα 80 εκατομμύρια ανθρώπους" που έπεσαν στο παρελθόν θύματα του εξτρεμισμού.
Συμβολικά, ο Γιάγκλαντ διάνθισε την ομιλία του με λέξεις από πολλές γλώσσες, εκφράζοντας έτσι την ευρωπαϊκή διαφορετικότητα.
Τέσσερις νεαροί Ευρωπαίοι, μεταξύ των οποίων μια 12χρονη από την Ισπανία και μια 21χρονη από την Πολωνία, ήταν επίσης παρόντες στην τελετή, αφού κέρδισαν σχετικούς διαγωνισμούς.
Τα χρήματα του επάθλου των 930.000 ευρώ θα διατεθούν σε προγράμματα για να βοηθηθούν παιδιά σε εμπόλεμες ζώνες και οι αποδέκτες θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Η ΕΕ έχει δηλώσει πως θα διπλασιάσει το χρηματικό έπαθλο, έτσι συνολικά δύο εκατ. ευρώ να διατεθούν σε επιλεγμένα προγράμματα αρωγής.
Η απόφαση αυτή έκανε να σωπάσουν κάπως οι επικριτές στο Twitter, που αρχικά είχαν αστειευτεί πως, αν το έπαθλο ήταν για όλους τους Ευρωπαίους, τότε θα πρέπει όλοι να το μοιραστούν -θα αντιστοιχούσαν έτσι 0,2 λεπτά του ευρώ στον καθένα.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στις δηλώσεις του, δεσμεύθηκε να υπερασπιστεί το ευρώ, σύμβολο μιας πλέον δοκιμαζόμενης ευρωπαϊκής ενότητας.
«Σήμερα, ένα από τα πιο ορατά σύμβολα της ενότητάς μας βρίσκεται στα χέρια όλων. Είναι το ευρώ, το νόμισμα της Ευρωπαϊκής μας Ένωσης» δήλωσε ο Μπαρόζο, παραλαμβάνοντας το βραβείο Νόμπελ. «Θα το υπερασπιστούμε» υπογράμμισε.
http://www.protothema.gr/world/article/?aid=242541
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου