Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Σε αναβρασμό η Ινδία για τους βιασμούς


Ο βιασμός μιας νεαρής γυναίκας έχει προκαλέσει πολλές αναταραχές στο Νέο Δελχί, φέρνοντας στην επιφάνεια ξανά ένα πολύ σοβαρό θέμα της ινδικής κοινωνίας. Το περιστατικό έχει προκαλέσει οργή στη χώρα και έχει εντείνει τις πιέσεις στην κυβέρνηση για προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών.
Ένας αστυνομικός που είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Νέο Δελχί υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του όπως ανακοίνωσαν οι ινδικές αρχές
Παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων που επέβαλαν οι Αρχές της ινδικής πρωτεύουσας, μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έλαβαν χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα με δεκάδες τραυματίες και έναν νεκρό δημοσιογράφο από πυρά της αστυνομίας στη βορειοανατολική Ινδία.
Το Σάββατο χιλιάδες αγανακτισμένοι κάτοικοι της πρωτεύουσας συγκεντρώθηκαν μπροστά από την Πύλη της Ινδίας με αίτημα μεγαλύτερη ασφάλεια για τις γυναίκες και επιβολή της θανατικής ποινής στους δράστες. Στις 16 Δεκεμβρίου 23χρονη φοιτήτρια που επέβαινε σε λεωφορείο έπεσε θύμα βιασμού από έξι άνδρες οι οποίοι χτύπησαν εκείνη και τον συνοδό της με σιδερένιες ράβδους και τους πέταξαν έξω από το λεωφορείο. Η κοπέλα υπέστη σοβαρά εσωτερικά τραύματα και νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας, όμως άρχισε να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης.
«Κρεμάστε τους τώρα», «σταματήστε αυτή την αχρειότητα» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους ήταν φοιτητές, πριν ξεσπάσουν ταραχές με διαδηλωτές να ρίχνουν πέτρες εναντίον των αστυνομικών. Ο υπουργός Εσωτερικών Σούσιλ Κουμάρ Σίντε ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να εξετάσει την επιβολή αυστηρότερης ποινής για ειδικές περιπτώσεις βιασμού, αφού μέχρι σήμερα η μέγιστη ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη.
Φοιτητές κατηγόρησαν την επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος, Σόνια Γκάντι, και όλους τους πολιτικούς για αδιαφορία, ενώ οι οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών καταγγέλλουν ότι η Ινδία καθυστερεί να λάβει μέτρα κατά των επιθέσεων και των βιασμών που αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς.
Το Νέο Δελχί είναι η πόλη με τον υψηλότερο αριθμό εγκλημάτων που αφορούν την κακοποίηση γυναικών, ενώ εκεί σημειώνεται ένας βιασμός κάθε 18 ώρες. Πρόσφατο ντοκιμαντέρ του Al Jazeera αποκαλύπτει ότι στην πόλη των 20 εκατ., το 80% των γυναικών έχουν υποστεί τουλάχιστον σεξουαλική παρενόχληση. Τα περισσότερα θέματα βιασμού στην Ινδία είναι κάτω των 21 ετών (και το 25% κάτω των 18). Παρομοίως και οι περισσότεροι από τους μισούς θύτες είναι κάτω των 25, κάτι που δείχνει πόσο μείζον είναι το κοινωνικό πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου