Μετά από μια σφαγή σε σχολείο, η Μ. Βρετανία απαγόρευσε τα περίστροφα το 1998. Μια δεκαετία αργότερα, τα εγκλήματα με πιστόλι είχαν διπλασιαστεί.
Οι Αμερικανοί είναι αποφασισμένοι τέτοιες σφαγές, όπως αυτή που συνέβη στο Newtown του Κονέκτικατ, ποτέ να μην ξανασυμβούν. Αλλά πώς; Πολλοί συνηγορούν υπέρ μιας πιο αποτελεσματικής αντιμετώπισης των ψυχικά άρρωστων ανθρώπων - ή μιας ένοπλης προστασίας στις λεγόμενες ελεύθερες από όπλα ζώνες. Πολλοί άλλοι απαιτούν αυστηρότερο έλεγχο των πυροβόλων όπλων.
Δεν είναι οι Αμερικάνοι οι μόνοι που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Η Μεγάλη Βρετανία και η Αυστραλία, για παράδειγμα, που αντιμετώπισαν μαζικές εκτελέσεις στη δεκαετία του 1980 και του 1990. Και οι δύο χώρες είχαν πολύ αυστηρότερους νόμους για τα όπλα όταν αυτά τα περιστατικά συνέβησαν. Παρ’ όλα αυτά, και οι δύο αποφάσισαν ότι η απάντηση ήταν ακόμη αυστηρότεροι έλεγχοι των όπλων. Οι εμπειρίες τους μπορεί να είναι διδακτικές.
Ο Thomas Hamilton και ο Michael Ryan |
Το 1987, ο Michael Ryan ήταν ο υπαίτιος της σφαγής στην μικρή πόλη του Hungerford της Αγγλίας, όπου σκότωσε 16 άτομα (συμπεριλαμβανομένης της μητέρας του) και τραυμάτισε 14, πριν αυτοκτονήσει. Δεδομένου ότι όλοι οι άνθρωποι ήταν άοπλοι – συμπεριλαμβανομένων και των αστυνομικών – ο Ryan περιπλανήθηκε στους δρόμους για οκτώ ώρες με δύο ημι-αυτόματα όπλα και ένα πιστόλι πριν κάποιος με ένα πυροβόλο όπλο ήταν σε θέση να του απαντήσει.
Εννέα χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 1996, ο Thomas Hamilton, ένας άνθρωπος που ήταν γνωστό ότι είναι διανοητικά ασταθής, μπήκε σε ένα δημοτικό σχολείο στην πόλη Dunblane της Σκωτίας και σκότωσε 16 μικρά παιδιά και το δάσκαλό τους. Τραυμάτισε άλλα 10 παιδιά και τρεις άλλους καθηγητές πριν αυτοκτονήσει.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου