Οι Βρυξέλλες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι αν η αντιμετώπιση του προβλήματος της Ελλάδας δεν γίνει με ταχύ ρυθμό τότε το χρέος της χώρας θα εκτοξευτεί σε απίστευτα ύψη.
Ο φαύλος κύκλος της κρίσης του ευρώ έχει δραματικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την ήπειρο.
Η ΕΚΤ βρίσκεται σε νευρικότητα.
Στις Βρυξέλλες, η κρίση της ευρωζώνης διευρύνεται, ενώ το πιο καυτό θέμα που εξακολουθεί να μην έχει ξεκαθαριστεί, είναι τα επίπεδα που θα αγγίξει το συνολικό χρέος της Ελλάδας –το οποίο αναμένεται να κυμανθεί από 163 έως 198,3 τοις εκατό του ΑΕΠ- αν το νέο πακέτο διάσωσης της χώρας αποτύχει.
Επίσης για το 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προβλέψει στην έκθεσή της για το φθινόπωρο, ότι το ελληνικό χρέος ενδέχεται να φτάσει σε επίπεδα της τάξεως του 200% του ΑΕΠ.
Οι επιπτώσεις είναι μεγάλες και δεν περιορίζονται πλέον στις χώρες του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κρίση του ευρώ θα μπορούσε να ρίξει όλη την Ευρώπη σε ύφεση, προειδοποιεί αξιωματούχος των Βρυξελλών.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι η οικονομία στην Ευρωζώνη θα «λιμνάζει μέχρι το έτος 2012», και «υπάρχει ο κίνδυνος και νέας ύφεσης».
“Η οικονομική στασιμότητα, τα προβλήματα χρέους και ο εύθραυστος χρηματοπιστωτικός τομέας, βρίσκονται σε έναν φαύλο κύκλο που επηρεάζει ο ένας τον άλλον», αναφέρεται στην μηνιαία έκθεση της ΕΚΤ.
«Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη έχει φτάσει σε τέλμα, και υπάρχει ο κίνδυνος μιας νέας ύφεσης», δήλωσε ο Όλι Ρεν.
Η Ιταλία, η οποία βρίσκεται υπό την πίεση των χρηματοπιστωτικών αγορών, προβλέπεται ότι θα γλιστρήσει σε ύφεση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει , ότι για φέτος η ιταλική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,2%, ενώ στις αρχές του 2012 θα συρρικνωθεί κατά 0,1%.
Ο επίτροπος της ΕΕ Ρεν έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς τη Ρώμη, η οποία πασχίζει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, ” Οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ιταλία είναι να προσφέρει πολιτική σταθερότητα και να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και να τονωθεί η ανάπτυξη.”
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκάλεσε και τις άλλες χώρες του EURO για την οικονομική τους διαχείριση.
Ο Ρεν απείλησε με κυρώσεις, το Βέλγιο, τη Μάλτα, την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Κύπρο, επειδή ο ρυθμός μείωσης των χρεών τους δεν είναι αρκετά γρήγορος.
Έδωσε διορία μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του νέου έτους για να υποβάλουν σχέδια μείωσης των χρεών τους.
Από την άλλη πλευρά, θα χρησιμοποιήσει αυστηρότερους κανόνες μέσω του Συμφώνου Σταθερότητας, που θα περιλαμβάνουν μία ημιαυτόματη διαδικασία επιβολής κυρώσεων.
Από το Βέλγιο, ο Ρεν προέτρεψε να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες στο θέμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης της.
Μία χώρα για την οποία οι προβλέψεις της Επιτροπής για το 2012, είναι ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ξεπεράσει το 4,5% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος της αναμένεται να φτάσει στο 100% του ΑΕΠ. Πράγμα που δείχνει, ότι πρέπει επειγόντως να εντείνει τις προσπάθειές της για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων για το 2012.
Ηλίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου