Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Λ. Παπαδήμος: Απαραίτητες οι γραπτές δεσμεύσεις


Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η νέα κυβέρνηση θα παράσχει ενυπόγραφες εγγυήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητήσει οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισήμανε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Κομισιόν
Τα ελληνικά κόμματα είναι απαραίτητο να εκφράσουν, μέσω επιστολής, τη δέσμευσή τους στην κυβέρνηση, είπε ο κ. Παπαδήμος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, «προκειμένου να εξαλειφθούν οι αβεβαιότητα και οι αμφιβολίες σχετικά με τις μελλοντικές ενέργειες των κομμάτων που μπορεί να είναι στην εξουσία». Πρόσθεσε πάντως ότι εξαρτάται από τους ίδιους τους πολιτικούς αρχηγούς το πώς θα εκφράσουν τη δέσμευσή τους αυτή.
«Θεωρώ απαραίτητη την επιστολή από τους ηγέτες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση… όμως εκείνοι θα αποφασίσουν με ποιόν τρόπο θα γίνει η επιβεβαίωση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει», ανέφερε.
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε εξάλλου ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν ήδη εκφράσει τη στήριξή τους στην κυβέρνηση μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης που της έδωσαν.
Οι βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, είπε, είναι η επίτευξη συμφωνίας επί του δεύτερου πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας μέχρι τα τέλη της χρονιάς, καθώς και η ολοκλήρωση του σχεδίου ανταλλαγής του ελληνικού χρέους (PSI).
Αναφορικά με το PSI, σημείωσε ότι υπάρχουν «εξαιρετικές» προοπτικές να μειωθεί το ελληνικό χρέος, όπως προβλέπεται από την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, καθώς και ότι αναμένει στις επόμενες εβδομάδες να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες αυτές.
Επανέλαβε επίσης ότι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό και χαρακτήρισε πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η κοινή γνώμη στηρίζει τη συγκρότηση της κυβέρνησης συνεργασίας.
Μπαρόζο: Απαραίτηση η εθνική συναίνεση
Τη θέση της Κομισιόν για βοήθεια στην Ελλάδα υπό ορισμένους όρους επανέλαβε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Όπως ανέφερε, η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα, όμως και η Ελλάδα πρέπει να θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της. Υπογράμμισε ακόμη πως η χώρα χρειάζεται εθνική συναίνεση σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, σημείωσε πως η έκτη δόση πρέπει να εκταμιευθεί το συντομότερο δυνατό και πρόσθεσε πως το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας πρέπει να έχει συμφωνηθεί έως το τέλος του χρόνου.
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα βάλει καμία υπογραφή
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν θα βάλει καμία υπογραφή … είναι θέμα εθνικής αξιοπρέπειας, γιατί δεν αφορά τον κ. Σαμαρά ως πρόσωπο, αλλά ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος στο σχετικό αίτημα των Βρυξελλών για την εκταμίευση της έκτης δόσης, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως η ΝΔ κάνει τα πάντα ώστε οι Ελληνες να πάρουν τους μισθούς και τις συντάξεις τους.
Όπως είπε ο κ. Μιχελάκης, ο Αντώνης Σαμαράς έχει κάνει πέντε ενέργειες θεσμικές, επαρκείς και πλήρεις για την εκταμίευση της έκτης δόσης: Πρώτον η απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεύτερον η ομιλία του στο Κοινοβούλιο, τρίτον η ψήφος εμπιστοσύνης που παρείχε στην κυβέρνηση Παπαδήμου, τέταρτον η έγκριση του προϋπολογισμού του 2012 στο υπουργικό συμβούλιο και πέμπτον η ενημέρωση των συναδέλφων του προέδρου της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τις τελευταίες εξελίξεις, όπου αναφέρονται οι γνωστές και πάγιες θέσεις του.
Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Γ. Σταυρόπουλου ότι ο χαρακτηρισμός της κυβέρνησης ως ειδικού σκοπού αντίκειται στο Σύννταγμα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ σημείωσε πως «ο κ. Παπαδήμος έχει δηλώσει ότι πρόκειται για μία μεταβατική κυβέρνηση και επίσης έχει αναφερθεί επανειλημμένως στο πλαίσιο αρχών που συμφωνήθηκε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Όσον αφορά εξάλλου, την προειδοποίηση διαγραφών που απηύθυνε το πρωί ο κ. Σαμαράς στο εσωτερικό της ΝΔ [Βλέπε άρθρο] , αρκέστηκε να πει πως η δήλωση αυτή είναι σαφής και προειδοποιεί τον «επόμενο που θα ασχοληθεί με ανύπαρκτα ζητήματα στο κόμμα.
Τέλος, ο Γ. Μιχελάκης ανέφερε ότι η ΝΔ επιμένει στις θέσεις της για μία σειρά θεμάτων όπως είναι η απελευθέρωση των ταξί – όπου ζητά την θέσπιση πληθυσμιακών κριτηριών – και η άρση του καμποτάζ. Την Τρίτη, μάλιστα, ο αρμόδιος τομεάρχης Μιχάλης Παπαδόπουλος θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μάκη Βορίδη.
ΚΚΕ: Ωμός εκβιασμός από το δίδυμο Παπαδήμου-Μπαρόζο
Για «ωμό εκβιασμό» σε βάρος του λαού από το δίδυμο Παπαδήμου – Μπαρόζο έκανε λόγο το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν.
Όπως τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα οι κ.κ. Παπαδήμος και Μπαρόζο «απέφυγαν να τοποθετηθούν για τις εξελίξεις στην ΕΕ που αποκαλύπτουν πόσο μεγάλα παραμύθια ήταν όσα έλεγαν και αυτοί και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου περί της ΕΕ και της ανταγωνιστικότητας που οδηγούν στην «ευημερία των λαών, τη σύγκλιση και τη σταθερή ανάπτυξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου