Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Απόρρητη έκθεση ΕΕ και ΕΚΤ αποκαλύπτει η Βρετανική Guardian για την Ιταλία – Κινδυνεύει άμεσα με χρεοκοπία!


Μετά το χθεσινό Eurogroup και την απόφαση των ευρωπαίων αξιωματούχων να ενισχύσουν τα κεφάλαια της ΕΕ με τη συμβολή του ΔΝΤ, η βρετανική εφημερίδα Guardian έφερε στο φως απόρρητη έκθεση των ΕΕ και ΕΚΤ που αποκαλύπτει ότι η Ιταλία κινδυνεύει άμεσα με χρεοκοπία.
Με το κόστος δανεισμού να κινείται σε δυσθεώρητα επίπεδα, πάνω από 7%, η Ιταλία πιέζεται συνεχώς από τις αγορές. Στις τελευταίες δημοπρασίες ομολόγων, το επιτόκιο δανεισμό σε πολλές περιπτώσεις τριπλασιάστηκε, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο πονοκέφαλο στο οικοδόμημα της ευρωζώνης.
Μάλιστα, η απόρρητη έκθεση φέρεται πως παρουσιάστηκε και στους υπουργούς Οικονομικών στο χθεσινό Eurogroup.
Σύμφωνα με αυτήν, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε ραγδαίες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά και την φοροδιαφυγή, την ώρα που υπάρχει κίνδυνος για την κρατική ρευστότητα που απειλεί την χώρα.
«Η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα αυξάνουν τον κίνδυνο μίας αυτοτροφοδοτούμενης φυγής από τους κρατικούς τίτλους της χώρας. Η συνεπακόλουθη κρίση ρευστότητας θα μετατραπεί σε κρίση φερεγγυότητας της οποίας οι επιπτώσεις για τις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης θα είναι πολύ έντονες δεδομένης της έκθεσης στην ιταλική οικονομία» αναφέρει το απόρρητο έγγραφο που αποκαλύπτει η Guardian.
Νωρίτερα, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Ιταλία επεξεργάζεται σχέδιο για να ζητήσει εξωτερική βοήθεια ύψους 400 δις, εκ των οποίων τα 300 θα έρθουν από την Ευρώπη και τα υπόλοιπα 100 δις από το ΔΝΤ.
Πριν από λίγο, σε νέες δηλώσεις του ο Μάριο Μόντι, χαρακτήρισε κρίσιμη για το μέλλον της Ευρωζώνης, την Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις 9 Δεκέμβρη.
Γι’ αυτό ακριβώς η Ευρωζώνη ζήτησε αύξηση των κεφαλαίων του ΔΝΤ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την διάσωση και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου