Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΟΟΣΑ: Ύφεση 6,1% φέτος στην Ελλάδα


Ύφεση 6,1% φέτος στην Ελλάδα –έναντι προβλέψεων για ύφεση 5,5%-, περαιτέρω συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 3% το 2012 και αναιμική ανάπτυξη, μόλις 0,5%, το 2013 προβλέπει ο ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με το World Economic Outlook το οποίο δημοσιοποίησε ο Οργανισμός, «το ρίσκο ως προς τις προοπτικές είναι σημαντικό», ενώ «οποιαδήποτε αποδυνάμωση της αποφασιστικότητας των Αρχών να εφαρμόσουν πλήρως το πρόγραμμα προσαρμογής (της ΕΕ και του ΔΝΤ) θα αυξήσει περαιτέρω τον κίνδυνο χρεοκοπίας».  Ο ΟΟΣΑ, προειδοποιεί ότι οι προβλέψεις σε αυτό το τελευταίο report του, υπόκεινται σε σημαντικά πτωτικά ρίσκα και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού και την εφαρμογή των μη δημοφιλών οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Ενδεχόμενη αποτυχία προώθησης αυτών των μεταρρυθμίσεων, δηλώνει ο ΟΟΣΑ, θα καταστήσει το χρέος της Ελλάδας ακόμη περισσότερο μη βιώσιμο, με τη χώρα να έχει να αντιμετωπίσει την άνοδο της ανεργίας και την κοινωνική αναταραχή.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, εξαιρουμένων των οφελών της προτεινόμενης ανταλλαγής ομολόγων, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα υποχωρήσει από το 9% του ΑΕΠ φέτος στο 7% το 2012 και στο 5,3% το 2013.
Επίσης, προβλέπει ότι η ανεργία θα αγγίξει το επίπεδο ρεκόρ του 18,7% το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου