Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

“Πάει ΔΝΤ” η Ιταλία για 600 δις Ευρώ;


Το ΔΝΤ θα μπορούσε να διασώσει την Ιταλία, με ποσόν έως και 600 δις Ευρώ (794 δις $), αναφέρει μια ιταλική εφημερίδα σήμερα, καθώς ο πρωθυπουργός κ. Mario Monti δέχθηκε πιέσεις για την επιτάχυνση μέτρων κατά της κρίσης.
Τα χρήματα θα έδιναν στον Monti ένα παράθυρο από 12 έως 18 μήνες για να εφαρμόσει, διαρθρωτικές περικοπές του προϋπολογισμού και την ανάπτυξη-προώθηση των μεταρρυθμίσεων, καταργώντας την ανάγκη αναχρηματοδότησης του χρέους, αναφέρει η La Stampa , επικαλούμενη αξιωματούχους του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.
Το ΔΝΤ θα εγγυάται επιτόκια του 4,0 ή 5,0 % για το δάνειο – πολύ καλύτερα από ότι το κόστος δανεισμού στις εμπορικές αγορές χρέους, όπου το επιτόκιο των 2ετών και 5ετών ιταλικών κρατικών ομολόγων έχει αυξηθεί άνω του 7,0 %.
Το μέγεθος του δανείου καθιστούν δύσκολο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να χρησιμοποιήσει τρέχοντες πόρους του.
Διάφορες επιλογές διερευνώνται, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης κοινής δράσης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην οποία το ΔΝΤ θα είναι εγγυητής.
“Το σενάριο αυτό παίζει επειδή υπάρχει αντίσταση από το Βερολίνο, για ένα μεγαλύτερο ρόλο της ΕΚΤ στην παροχή βοήθειας στα κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες – αρχής γενομένης με την Ιταλία – θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εάν τα κεφάλαια δίνονται κάτω από την αυστηρή επιτήρηση του ΔΝΤ,” αναφέρει η έκθεση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ΕΚΤ έχουν στείλει ελεγκτές για τον έλεγχο των δημόσιων λογαριασμών της Ιταλίας αυτό το μήνα και το ΔΝΤ, αναμένεται να αποστείλει εμπειρογνώμονες σύντομα κάτω από ένα ειδικό μηχανισμό εποπτείας που συμφωνήθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής του G20 στη Γαλλία στις αρχές του μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου