Μόνο καταστροφική για το μέλλον της Ελλάδας μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του πρωθυπουργού για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, καθώς μετά την ανακοίνωση του επανήλθαν στο προσκήνιο σενάρια που κάνουν λόγο για ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας.
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL, “Έάν οι Έλληνες ψηφίσουν “όχι” στο δημοψήφισμα, δεν μπορώ να αποκλείσω την χρεοκοπία της χώρας”.
Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η ελληνική πρόταση για δημοψήφισμα αυξάνει άρδην τη “νευρικότητα και την ανασφάλεια” σε μια ήδη επισφαλή κατάσταση. Επίσης , επιβεβαίωσε ότι ο κ. Παπανδρέου έλαβε την απόφασή του χωρίς να υπάρξει σχετική συνεργασία με τους ευρωπαίους ηγέτες, καθώς και ότι το ελληνικό δημοψήφισμα θα συζητηθεί στο περιθώριο της συνόδου της G20.
Την ίδια στιγμή, για αύξηση των προοπτικών εκτροχιασμού της ευρωπαϊκής προσπάθειας διάσωσης της Ελλάδας, και για το ότι ουσιαστικά η χώρα ωθείται σε χρεοκοπία, κάνει λόγο το Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, «ο Παπανδρέου ρισκάρει με το τέχνασμά του να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία εάν απορριφθεί από τους ψηφοφόρους, και αυξάνει ήδη τις εντάσεις με τους διαφωνούντες εντός του κόμματός του».
Η υψηλή αβεβαιότητα στην Ελλάδα μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ιδιαίτερα στην Ιταλία».
Στο μεταξύ, σημαντική απειλή για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης αποτελεί η απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, προειδοποιεί και ο οίκος Fitch, επισημαίνοντας ότι εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αρνητικό και απορριφθεί η νέα συμφωνία, τότε η Ελλάδα κινδυνεύει με άτακτη χρεοκοπία αλλά και έξοδο από την Ευρωζώνη.
Παράλληλα, και ο νομπελίστας Ελληνοκύπριος οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας, ότι μια αρνητική ψήφος στο δημοψήφισμα θα σημάνει την άμεση χρεοκοπία της Ελλάδας και την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Εάν (ο Παπανδρέου) δεν πάρει θετική ψήφο, θα πρέπει να παραιτηθεί, ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι, «στο σενάριο μιας ψήφου ‘όχι’, η Ελλάδα θα κήρυττε χρεοκοπία άμεσα. Θα χρεοκοπούσαν αμέσως. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα παρέμεναν στο ευρώ», εξηγεί, μιλώντας στο Reuters.
Βουτιά των αγορών
Κάθετη πτώση στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές καθώς το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα θέτει εν αμφιβόλω την ήδη εύθραυστη συμφωνία των Βρυξελλών. Το ευρώ υποχωρεί περισσότερο από 1% στο 1,3680 δολ., τα spreads των ιταλικών 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό, αγγίζοντας τις 436 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου σημείωσε πολύ μεγάλη άνοδο στο 6,22%.
Ο γερμανικός DAX 30 σημειώνει πτώση 5,47% στις 5.816 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 4,48% στις 3.100 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 2,88% στις 5.384 μονάδες.
Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει κάθετη πτώση 4,31% στις 8.568 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 3,95% στις 5.638 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 6,08% στις 15.045 μονάδες.
Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται και στα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.
Το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για βόμβα μεγατόνων που «χτύπησε» τις τραπεζικές μετοχές της Γαλλίας και όχι μόνο. Ο πανευρωπαϊκός κλαδικός δείκτης των τραπεζών υποχωρεί κατά 6,1%. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Credit Agricole βουλιάζει κατά 11% και της Societe Generale κατά 12%. Η μετοχή της Credit Suisse υποχωρεί περισσότερο από 8,6%, μετά και τα απογοητευτικά αποτελέσματα του τριμήνου. Η μετοχή της Danske Bank σημειώνει πτώση 7,1%, όσο και της βρετανικής Barclays. Οι μετοχές των ιταλικών Unicredit και Intesa SanPaolo υποχωρούν κατά 11%, των γερμανικών Deutsche Bank και Commerzbank κατά 8%. Πτώση 11% καταγράφουν οι μετοχές των ασφαλιστικών AXA και ING.
Το δημοψήφισμα της Ελλάδας υπονομεύει τη δυνατότητα της ευρωζώνης να πουλήσει ομόλογα του EFSF, δηλώνει στέλεχος hedge fund στο Reuters ο οποίος επισημαίνει ότι η Κίνα δεν θα θελήσει να επενδύσει σε οποιοδήποτε ταμείο της ευρωζώνης ενώ παραμένουν αναπάντητα βασικά ερωτήματα για την Αθήνα.
Το αποτέλεσμα είναι η μαζική στροφή των επενδυτών σε ασφαλή καταφύγια. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού Bund βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009, καταγράφοντας πτώση 20 μονάδων βάσης, στο 1,85%. Το Bloomberg αναφέρει, μάλιστα, ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση στην απόδοση του γερμανικού ομολόγου από το 1992, όταν το πρακτορείο άρχισε να καταγράφει στοιχεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου