Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Το πετυχημένο παράδειγμα της Ισλανδίας


Η Ισλανδία, όταν βρέθηκε σε κρίση,  είχε πει στις τράπεζες να «πάνε να κουρευτούν», και στη συνέχεια, η οικονομία της τα πήγε μια χαρά, τουλάχιστον σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που άφησαν τις τράπεζες να τις κάνουν κουμάντο.
Όπως είχε γραφτεί από τον Μάιο, αντί η Ισλανδία να σώσει τις τράπεζες, εγγυήθηκε τις καταθέσεις, και άφησε τις καπιταλιστικές διαδικασίες να εξελιχθούν φυσιολογικά. Σήμερα, η οικονομία της τα πηγαίνει πολύ πιο καλά από ότι η οικονομία των ΗΠΑ, ή και της Ιρλανδίας.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Bloomberg έγραφε: «Σε αντίθεση με άλλες χώρες, που ενίσχυσαν με δισεκατομμύρια τις τράπεζές τους προκειμένου να τις διατηρήσουν ζωντανές, η Ισλανδία τις έθεσε υπό επιτροπεία. Επέλεξε να μην προστατεύσει τους δανειστές του τραπεζικού της συστήματος, τα κεφάλαια των οποίων είχαν φτάσει τα $209 δισ, ένα ποσό που αντιστοιχεί σε  11 φορές του ΑΕΠ της χώρας».
«Η Ισλανδία έκανε το σωστό, ρίχνοντας τα βάρη των τραπεζικών απωλειών στους πιστωτές, και όχι στους φορολογούμενους…», λέει ο Νομπελίστας Joseph Stiglitz. «Σε αντίθεση με την Ιρλανδία, που τα έκανε όλα λάθος και αποτελεί το χειρότερο παράδειγμα».
Όπως λέει ο Adriaan van der Knaap της UBS AG, «οι χώρες με μεγάλα τραπεζικά συστήματα θα πρέπει να ακολουθήσουν το ισλανδικό παράδειγμα, το οποίο και δεν διαταράσσει το οικονομικό σύστημα».
Σύμφωνα με τον Ισλανδό υπουργό Οικονομικών Arni Pall Arnason, η απόφαση να μοιραστούν τα βάρη οι δανειστές, ήταν η απόφαση που έσωσε την χώρα, και που διασφάλισε το μέλλον της.
«Αν στηρίζαμε τις τράπεζες, θα είχαμε την τύχη της Ιρλανδίας» λέει, «που αναγκάστηκε να ζητήσει την βοήθεια του ΔΝΤ και της ΕΕ».
«Στην αρχή, οι τράπεζες και τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μας έλεγαν πως δεν πρόκειται ποτέ να σας ξαναδανείσουμε χρήματα, μετά το έκαναν … 10 χρόνια, και λίγο πιο μετά 5. Τώρα μας λένε πως είναι έτοιμοι να μας δανείσουν και πάλι».
Ακόμη και το ίδιο το ΔΝΤ επαίνεσε την ισλανδική στρατηγική, χαρακτηρίζοντας την χώρα ως υπόδειγμα για το πώς μπορεί να ξεπεραστεί μια βαθιά οικονομική κρίση, χωρίς να διαταραχθεί ο κοινωνικός ιστός.

Washington`s Blog
Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου