Οι συνταγματολόγοι να μάθουν να διαβάζουν Ελληνικά…
Γράφει ο Aδαμάντινος
Θα ξεκινήσω υποστηρίζοντας τη αντισυνταγματικότητα του δημοψηφίσματος. Το άρθρο 44 παρ. 2 του συντάγματος λέει επακριβώς τα εξής…
«O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου.
Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν ΣΟΒΑΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.
Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.»
ΣΧΟΛΙΟ 1ο
Ο Πρωθυπουργός λέει ότι θα περάσει το δημοψήφισμα σαν ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ, με σκοπό να απαιτηθούν μόνο 151 ψήφοι βουλευτών για την υποβολή της πρότασης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δυστυχώς, όσα θα ερωτώνται στο εν λόγω νομοσχέδιο δεν αποτελούν απλά εθνικό αλλά μέγιστο κοινωνικό θέμα, αφου οι φόροι θα επιβληθούν σε όλη την Ελληνική κοινωνία ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος και θρησκείας.
Η Νέα Συμφωνία που έκανε ο Πρωθυπουργός την οποία χαρακηρίζει σαν ΣΥΝΘΗΚΗ (προφανώς είναι διεθνής), θα έπρεπε με κανονικές συνθήκες λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος να γίνει Νόμος με τις ψήφους από τα 2/3 τών βουλευτών. Αυτό το συνταγματικά απροσπέλαστο κώλυμμα προσπαθεί να το προσπεράσει παρουσιάζοντας ένα νομοσχέδιο εφαρμογής σε όλη την κοινωνία σαν θέμα εθνικό!
Είναι ζήτημα προσεκτικής ανάγνωσης να αντιληφθεί κανείς, ότι το ίδιο το σύνταγμα – από μόνο του – το τοποθετεί στα κοινωνικά θέματα και το εξαιρεί από το δημοψήφισμα!
Αν λοιπόν ο Πρωθυπουργός το περάσει σαν «Εθνικό θέμα…» με την ανοχή των πολιτικών κομμάτων, θα πρόκειται για μία ακόμη αντισυνταγματική πράξη της κυβέρνησης των αντισυνταγματικών μνημονίων και τίποτα λιγότερο.
Σχόλιο 2ο
Η νέα συμφωνία ακόμη και με ένα θετικό αποτέλεσμα για το δημοψήφισμα δεν φαίνεται να έχει κανένα νόημα αφου το haircut στο 50% είναι εθελοντικό και στη καλύτερη περίπτωση μειώνει το χρέος γύρω στο 20%. Αυτό σημαίνει ότι μερικές τράπεζες μπορεί να μη συμφωνήσουν στο haircut, αφού μπορεί να κατέχουν CDS και μια επιλογή τους αποπληρωμής των CDS θα μπορoύσε να τις συμφέρει περισσότερο, παρά τις όποιες απειλές του Τρισέ.
Υπάρχει όμως και κατι άλλο που ειναι πιθανόν να συμβεί.
Κάποιες τράπεζες μπορεί να συμφωνήσουν στο haircut, οπότε θα έχουν τις εγγυήσεις μιας τέτοιας απόφασης αφού ο Πρωθυπουργός θα έχει κάνει νόμο με το «έτσι θέλω» τη νέα κοινωνική συνθήκη. Αυτές οι τράπεζες μπορεί μετά μιά απόφαση χρεοκοπίας της χώρας, που ήδη έχουν προανακοινώσει οι οίκοι αξιολόγησης, να διεκδικήσουν και την πληρωμή των CDS αυξάνοντας επιπλέον τα κέρδη τους!
Κάτι άλλο που μπορεί να κρύβει η νέα συνθήκη και είναι ερευνητέο, είναι η φημολογούμενη εταιρεία που θα δωσει τα 130 δίς ευρώ δάνειο που θα εδρεύει στις Βρυξέλλες και που θα πουλάει την Ελληνική κρατική περιουσία, την οποία θα έχει ως εγγύηση για τη παροχή του ρευστού των 130 δις!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου