Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Φύσηξε στην Ισπανία! (λέει η Ημερησία)




Το άρθρο της Ημερησίας είναι εδώ.  Και, χωρίς να λέει ψέματα, μας κοροϊδεύει.

Η Ισπανία κατασκευάζει ανεμογεννήτριες και έχει γεμίσει τον τόπο της με ανεμογεννήτριες.  'Εχει 19.959 εγκατεστημένα ονομαστικά μεγαβάτ, ή, χοντρικά, 19.959 φτερωτές! Το ότι κάλυψε το 21% των αναγκών της τον Μάρτιο, δεν μου λέει τίποτα. Ούτε ότι δήθεν γλύτωσε τόσους τόνους CΟ2.  Όλο το 2010 κάλυψε το 16% της ζήτησης έναντι 13,8% το 2009. Ούτε αυτοί οι αριθμοί, όσο όμορφοι και αν είναι, λένε τίποτα, και θα δείτε παρακάτω το γιατί.

Για να έχουν νόημα οι αριθμοί, πρέπει η Ημερησία να μας πει:  1) πόσο κόστισαν, σε αρχική επένδυση, τα 19.959 ονομαστικά MW και 2) πόσο κοστίζει η αιολική μεγαβατώρα. Πρέπει να μας πει 3) τι εναλλακτικές λύσεις είχαν οι Ισπανοί, για τα ίδια αρχικά κεφάλαια, 4) πόσο αποτιμούν την γη που δέσμευσαν, 5) πόσους Ισπανούς απασχολούν τα εργοστάσια που φτιάχνουν τις φτερωτές, και 6) τι αντίκτυπο έχει στην ευρύτερη οικονομία (και τον τουρισμό) αυτή η υπόθεση.

Λέει, επίσης, η Ημερησία ότι στην Ισπανία το ρεύμα έχει μέσο κόστoς €38/MWhr και είναι πιο φτηνό από €47,5/MWhr τηw Γαλλίας.  Να το δούμε λιγάκι;  Ο παρακάτω πίνακας είναι από την ΕΕ, μεγαλώνει με κλικ, και μάλλον διαψεύδει την Ημερησία.


Οικιακές χαμηλές καταναλώσεις:
Γαλλία  €121,5/MWhr,  Ισπανία  €172,0/MWhr
Οικιακές μεγάλες καταναλώσεις:
Γαλλία  €109,9/MWhr,  Ισπανία  €156,5/MWhr
Βιομηχανικές χαμηλές καταναλώσεις:
Γαλλία  €61,9/MWhr,  Ισπανία  €108,2/MWhr
Βιομηχανικές μεγάλες καταναλώσεις:
Γαλλία  €51,9/MWhr,  Ισπανία  €80,8/MWhr

Το "κόστος" που παραθέτει η Ημερησία είναι άσχετο καιπαραπλανητικό.  Εκτός αν ορίζει κόστος με "Ελληνικά" ή "αιολικά" λογιστικά.  Η πηγή των αριθμών που παραθέτω είναι η ΕΕ.  Η Γαλλία έχει πολύ φθηνότερο ρεύμα από την Ισπανία, και στο βιομηχανικό (που ταΐζει το ΑΕΠ), δεν παίζεται.  Ακόμα και η Ελλάδα είναι φθηνότερη από την Ισπανία!  Και στις δήθεν εξαγωγές της προς την Γαλλία, η Ισπανία (οι φορολογούμενοι και οι καταναλωτές της, θα χάνουν!). 

Και αυτό δεν ολοκληρώνει την αρνητική εικόνα της τιμής. Στις 28/12/2010, ανακοινώθηκε αύξηση 9,8% στο οικιακό ρεύμα, για 17.000.000 νοικοκυριά (αυτά που τροφοδοτούνται με το αιολικό ρεύμα της Ημερησίας) που είχαν το ισπανικό "κοινωνικό τιμολόγιο". Οι αναλυτές λένε ότι η Ισπανική Κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει το "έλλειμμα ταρίφας" μεταξύ κόστους και τιμής που οφείλεται στην αύξηση του πετρελαίου και του αερίου και  στην αλματώδη ανάπτυξη ακριβών Α.Π.Ε.  Σας το έχω πει:  ΑΠΕ = "αέριο και πετρέλαιο".  Το 2010 δεν υπήρξε αλματώδης αύξηση σε αέριο η πετρέλαιο, αυτή είναι από τον Φεβρουάριο του 2011!   Αυτά τα λίγα  για το κόστος του ρεύματος στην αιολική υπερδύναμη της Ημερησίας.

Πάμε λίγο στα 19.959 ονομαστικά εγκατεστημένα μεγαβάτ;  19.959 * 365 * 24 = 174.840.840 θεωρητικές μεγαβατώρες (ή 175 GWhr).  To 2010, η αιολική παραγωγή ήταν 43 GWhr.  Διαθεσιμότητα 43/175 = 24,6%. ¿Cómo se dice "mierda" en español? Μαντέψτε τι είναι το 75%!  Αέριο και πετρέλαιο που θαακριβύνει φέτος!

Πόσο κόστισαν οι 19.959 φτερωτές; Μερικές δεκάδες δις;  Αυτό ειδικά δεν θα το ψάξω, όχι γιατί δεν με συμφέρει, απεναντίας, αλλά πες ότι αφού τις κατασκευάζουν εκεί τις φτερωτές, πληρώνουν για την απασχόληση.  Ο ΓΑΠ που θέλει να φέρει εδώ φτερωτές, θέλει να μας βάλει να πληρώσουμε εμείς την Ισπανική απασχόληση!  Έχετε ιδέα πόσες συμβατικές μονάδες φτιάχνεις με "μερικές δεκάδες δις";

Απασχόληση είπατε;  Ο Ισπανός καθηγητής Gabriel Caldaza απέδειξε ότι κάθε πράσινη θέση εργασίας στην Ισπανία κόστισε 2,2 θέσεις εργασίας στην Ισπανία, και αυτό στο έχω ξαναπεί, τον περασμένο Ιούνιο.   Τα αιολικά, πολύ απλά ακριβαίνουν το ρεύμα, σκοτώνουν την βιομηχανία και την κατανάλωση, ρίχνουν τον τουρισμό σε τουριστικές περιοχές κατά 40%.  Η ανεργία στην Ισπανία έχει πιάσει το 20% και πάει για 22%.  Πράσινη Ανάπτυξη!  Την ενόχληση, τον θόρυβο,  και τις ζημιές σε βιότοπους δεν τις μέτρησε και δεν τις μετράω. Τις αφήνω σε εσάς.

Αλλά σίγουρα, με όλους αυτούς τους εικονικούς τόνους CO2 (ποιος στην Ημερησία έχει ποτέ του δει έναν τόνο CO2;) σίγουρα η Ισπανία έχει λύσει το πρόβλημα των ρύπων.  Να το δούμε και αυτό. Ο παρακάτω πίνακας είναι και αυτός από την ΕΕ και μεγαλώνει με κλικ:


Η Ισπανία (εκτός προδιαγραφών Κυότο -- που θα καταργηθεί, αλλά το βάζουμε για την κυρία ΥΠΕΚΑ) είναι χειρότερη και από την Δανία. Εμείς, καλύτεροι και από τους Γάλλους.

Για την σοβαρότητα της Ημερησίας σε αυτό το θέμα, σας αφήνω να κρίνετε εσείς.  Εγώ δεν ασχολούμαι με χωματερές, η Ημερησία είναι αυτή που δίνει την μάχη της στην Κερατέα.  Εγώ δίνω άλλες μάχες. Και έχω αρχίσει να βαριέμαι να αποδεικνύω ότι τα αιολικά είναι απάτη, κλοπή, el robo, hurto, fraude, πώς το λένε...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου