Την ώρα που φούντωναν οι εξεγέρσεις του Φεβρουαρίου, από το Κάιρο ως τη Βεγγάζη, στην Αμερική υπήρχαν αρκετές συγκαταβατικές απόψεις για τα αμερικανικά εργαλεία που τροφοδότησαν το επαναστατικό πνεύμα: Το Twitter και το Facebook.
Μια ολόκληρη διαδικτυακή βιομηχανία, ισχυρίζεται ότι η ανατροπή του Μουμπάρακ οφείλεται στο παραπάνω δίδυμο. Άρθρα δημοσιεύονται που μιλάνε για τον Jared Cohen, υπεύθυνο της Google Ideas, που παλιότερα διετέλεσε σύμβουλος της Condoleezza Rice και αργότερα της Hillary Clinton. Στη διάρκεια των διαδηλώσεων του Ιράν το 2009, ο Cohen διέδιδε ότι είχε επικοινωνήσει με τον ιδρυτή του Twitter Jack Dorsey, πείθοντάς τον να μη προχωρήσει σε προγραμματισμένη συντήρηση του σάιτ, για να έχουν περισσότερο χρόνο οι Ιρανοί να στέλνουν μηνύματα.
Η New York Times έχει γράψει πολλά άρθρα για το ρόλο του Twitter και του Facebook, αγνοώντας παράλληλα, ή κατηγορώντας τον Julian Assange and τη WikiLeaks.
Σε κάθε όμως συζήτηση για τη συμβολή του διαδικτύου στις Μεσανατολικές εξεγέρσεις, θα πρέπει να αναφέρεται και ο ρόλος της WikiLeaks. Αυτή ήταν η αιτία που οι Τυνήσιοι μπόρεσαν και έμαθαν τις απόψεις του Αμερικανού πρέσβη για το κλεπτοκρατικό καθεστώς που τους καταπίεζε. Το ίδιο και με τους Αιγύπτιους, που έμαθαν το ρόλο του δικού τους καθεστώτος στην εξυπηρέτηση των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Μεγαλύτερο όμως ρόλο από τη WikiLeaks, το Twitter, και το Facebook, έπαιξε το Al Jazeera.
Εκατομμύρια Άραβες δεν μπορούν να κάνουν tweet, ούτε γνωρίζουν το Facebook. Όλοι τους όμως παρακολουθούν τηλεόραση, παρακολουθούν δηλαδή το Al Jazeera.
Για αυτό και μόλις προχθές, η ίδια η Hillary Clinton απέδωσε τιμές στο συγκεκριμένο τηλεοπτικό δίκτυο. Εμφανιζόμενη ενώπιον εξεταστικής επιτροπής του κογκρέσου για την εξωτερική πολιτική, ρωτήθηκε για το πώς μεταδίδει η χώρα το μήνυμά της στην υφήλιο. Αμέσως απάντησε πως «η Αμερική βρίσκεται σε πόλεμο πληροφοριών, τον οποίο και χάνει», προσθέτοντας ότι τον πόλεμο κερδίζει το Al Jazeera. Αν μιλήσουμε στα πλαίσια της realpolitik, είπε, «βρισκόμαστε σε φάση ανταγωνισμού για την παγκόσμια επιρροή και τις παγκόσμιες αγορές… πληρώνουμε το τίμημα της διάλυσης των διεθνών δικτύων επικοινωνιών που είχαμε, λίγο μετά το πέρας του ψυχρού πολέμου. Τα ιδιωτικά μας ΜΜΕ δεν μπορούν να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε».
Μέχρι πριν κάποια χρόνια κυριαρχούσε παγκοσμίως το αμερικανικό δίκτυο CNN του Ted Turner. Λίγο αργότερα, το 1996, ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Hamad bin Khaifa ίδρυσε το Al Jazeera. Ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή για την ιστορία της Μέσης Ανατολής. Η δύναμή του έχει αναγνωριστεί εμμέσως και από την αμερικανική κυβέρνηση, που διαρκώς πιέζει τις εταιρίες καλωδιακής τηλεόρασης των ΗΠΑ να μη συμπεριλαμβάνουν το συγκεκριμένο κανάλι στα πακέτα προσφορών τους.
Τις πρώτες ημέρες της εξέγερσης της Αιγύπτου, οι Αμερικανοί τηλεθεατές παραξενεύτηκαν βλέποντας το Al Jazeera να μεταδίδει ζωντανά στη μια από τις δυο τηλεοράσεις στο γραφείο του Ομπάμα. Αν και το κανάλι δεν μεταδίδεται στην Αμερική, με την εξαίρεση του Toledo στο Ohio, του Burlington, στο Vermont και της Washington DC, ο Ομπάμα αλλά και η Clinton, συνεχώς κατηγορούν το Ιράν για …λογοκρισία.
Η καημένη η Clinton, ονειρεύεται ένα πελώριο αυτοκρατορικό δίκτυο επικοινωνιών, που θα διαχέει την προπαγάνδα του υπέρ του αμερικανικού ονείρου. Αφήνει να εννοηθεί πως θα χρηματοδοτείται από το δημόσιο ταμείο, κάτι σαν τη Φωνή της Αμερικής, την οποία άκουγαν κάποτε με ευλάβεια οι αποκλεισμένοι λαοί πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα.
Ο κόσμος όμως έχει προχωρήσει. Δέκα λεπτά να παρακολουθήσει κανείς την αμερικανική τηλεόραση, και θα καταλάβει πως οι σημερινοί Αμερικανοί επικοινωνιολόγοι δεν διαθέτον πλέον τα διανοητικούς πόρους ώστε να μεταφέρουν μια καλά πληροφορημένη, και πετυχημένη προπαγάνδα. Το Fox Channel απευθύνεται σε ντόπιους ηλίθιους.
Και εν πάση περιπτώσει, για ποιο πράγμα θα μπορούσαν να παινεύονται οι πληρωμένοι από το δημόσιο Αμερικανοί προπαγανδιστές. Για τις αεροπορικές επιδρομές στο Αφγανιστάν; Για το Γκουαντάναμο; Για τους 30 εκατομμύρια ανέργους στις ΗΠΑ;
Δυστυχώς για αυτήν, η Αμερική δεν μπορεί να πλασάρει τον εαυτό της τόσο εύκολα, όσο παλιότερα.
S.A.-The First Post
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου