Οι στρατιωτικοί της Αιγύπτου καθόρισαν μια ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές, προσωρινά για τις 19 Μαρτίου, ως προοίμιο για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου που θα ακολουθηθούν από προεδρική εκλογή που θα οδηγήσει στην πλήρη δημοκρατία, δήλωσαν σήμερα πηγές του στρατού.
Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων, που κυβερνά το πολυπληθέστερο έθνος του Αραβικού Κόσμου μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου, επιμένει σε ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα για να ανοίξει νέο κεφάλαιο στη σύγχρονη αιγυπτιακή ιστορία.
“Το χρονικό πλαίσιο που ανακοίνωσαν οι νεολαίοι είναι ένα προκαταρκτικό χρονοδιάγραμμα για τα βασικά γεγονότα εντός των προσεχών μηνών”, δήλωσε μια πηγή του στρατού όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια που έκαναν οι ηγέτες της νεολαίας οι οποίοι συναντήθηκαν με το Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα και αποκάλυψαν την ημερομηνία της 19ης Μαρτίου.
Οι ηγέτες της νεολαίας, δήλωσαν ότι οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο, και οι προεδρικές εκλογές έξι εβδομάδες αργότερα.
Ο στρατός, ο οποίος υποσχέθηκε να επαγρυπνεί για μια “αντεπανάσταση”, επειδή υπάρχουν φόβοι ότι ο εσωτερικός κύκλος του Μουμπάρακ θα προσπαθήσει να κρατηθεί στην εξουσία, θα μπορούσε να κάνει περισσότερες αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο αργότερα την εβδομάδα αυτή, μετά από ένα πρόσφατο ανασχηματισμό, είπε η πηγή.
Υπάρχει μια αυξανόμενη εικασία στους πολιτικούς κύκλους ότι ο πρωθυπουργός κ. Άχμεντ Σαφίκ μπορεί να παραιτηθεί. Διορισμένος από τον Μουμπάρακ τις τελευταίες του ημέρες στην εξουσία, ο πρωθυπουργός ήταν ο στόχος μιας διαδήλωσης στην πλατεία Ταχρίρ την Παρασκευή που ζητούσε την απομάκρυνσή του.
Η γρήγορη όμως πορεία που οι στρατηγοί έχουν χαρτογραφήσει προκαλεί ανησυχίες σε ορισμένους Αιγύπτιους, οι οποίοι λένε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την πολιτική ζωή να αναπτυχθεί μετά από δεκαετίες καταπίεσης.
Οι εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα βολεύουν τους πολιτικούς που συνδέονται με το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NDP) του Μουμπάρακ που έχουν επιβιώσει της καταστολής της διαφθοράς που στοχεύει σε υψηλού προφίλ προσωπικότητες της εποχής του.
Οι επιχειρηματίες και οι πολιτικοί που στο παρελθόν συνδέονταν με το NDP έχουν ήδη κινητοποιηθεί για τις εκλογές, ενώ άλλες πολιτικές ομάδες εξακολουθούν να περιμένουν από το στρατιωτικό Συμβούλιο να άρει τους περιορισμούς που εμπόδιζαν τον σχηματισμό κόμματος υπό τον Μουμπάρακ.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι η μόνη ομάδα που εξυπηρετείται από μια γρήγορη ψηφοφορία. Μια έμπειρη οργάνωση που αντιμετωπίζεται όμως με καχυποψία από την Ουάσιγκτον, θα μπορούσε να είναι έτοιμη σε εβδομάδες, αν και δεν θα επιδιώξει τη πλειοψηφία ούτε θα διεκδικήσει την προεδρία.
“Χρειάζεται χρόνος, και η πίεση του χρόνου, μπορεί να εμποδίσει την … πραγματική δημοκρατική δυνατότητα των νέων ομάδων και να ευνοήσει τις ομάδες που έχουν ήδη οργανωτική ικανότητα, και αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια αυτών των εκλογών”, δήλωσε ο νορβηγός ΥΠΕΞ Γιόνας Γκαρ Στέρε στο Κάιρο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ,Γαλλ.Πρακτ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου