Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Κερδοσκοπούν στην αποτυχία του Μνημονίου και την χρεοκοπία της κυβέρνησης


Αίφνης,  βγαίνει η  Moody’s  και στέλνει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στα... τάρταρα!
Παραμονές της αυριανής δημοπράτησης εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου και ενόψει  της κρίσιμης Συνόδου της 25ης Μαρτίου.
Γιατί αυτή η σπουδή;
Που θέλουν να ασκήσουν πιέσεις και τι προεξοφλούν;
Χρεοκοπία του μνημονίου
Το  μνημόνιο, όπως εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, τελείωσε, χρεοκόπησε! Είναι κοινό μυστικό ότι οι  αριθμοί του  δεν βγαίνουν. Στο τέλος του 2011 το ελληνικό χρέος θα φτάσει στα 345 δις ευρώ. Το 2012 θα αναζητήσουμε 68 δις ευρώ, ενώ τα προβλεπόμενα δάνεια από την τρόικα θα ανέλθουν μόλις στα 24 δις. Επομένως πρέπει να δανειστούμε από τις αγορές 44 δις! Το μνημόνιο δεν εξασφαλίζει την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές!
Παρά  τις  μεγαλοστομίες, περί δήθεν αποκατάστασης της αξιοπιστίας μας στο εξωτερικό, κανένας δεν παίρνει στα σοβαρά την ελληνική κυβέρνηση.  Όπως επισημαίνει η WSJ  «ελληνική οικονομία έχει υποβαθμιστεί 9 βαθμίδες σε 440 ημέρες»!!! Η πικρή διαπίστωση είναι ότι η  ελληνική οικονομία παραμένει έρμαια στα νύχια των διεθνών κερδοσκόπων. Κάνουν ότι θέλουν, όποτε  θέλουν!
Που  αποσκοπούν;
Δύο είναι οι πιθανότερες ερμηνείες:
Πρώτον, θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στη Γερμανίδα Καγκελάριο  να μην επιμείνει στην πρότασή της να επωμιστούν και οι ιδιώτες μέρος ελληνικού χρέους στην αναπόφευκτη αναδιάρθρωση. Άρα... θέλουν κάποια λύση στις 25 Μαρτίου.
Και όταν λέμε λύση, προφανώς  πιέζουν για  κάτι παραπάνω από μια απλή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, με ελαφρώς μειωμένο επιτόκιο.
Πιέζουν  για εξαγορά του χρέους από το ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ΕΤΧΣ).
Δεύτερον, να πιέσουν την Ελλάδα  να προχωρήσει, το ταχύτερο δυνατό, στο προαναγγελθέν πρόγραμμα μαζικής εκποίησης δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις.
Οι αγορές απαιτούν εμπράγματες εγγυήσεις γιατί  όλες οι άλλες πολιτικές  απέτυχαν.
Ανήξεροι και ανίδεοι;
Η κυβέρνηση εκτός από την …σύσκεψη με συμμετοχή του κ. Καρχιμάκη, τι  κάνει;   Παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις;
Ωστόσο ανακύπτουν  ένα -δυο ερωτήματα:
O υπουργός Οικονομικών ήταν ενήμερος για τη σημερινή ανακοίνωση;
Το πρόσφατο κυβερνητικό αλαλούμ ασυνεννοησίας,  τι ρόλο έπαιξε στη εικόνα της κυβέρνησης στο εξωτερικό, όσον αφορά στην ικανότητά της να διαχειριστεί την κρίση;
Τέλος, οι πρόσφατες δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας, («έχετε βαλτώσει», «δεν κάνετε τίποτα τις τελευταίες εβδομάδες») μήπως επιτάχυναν την δυσμενή αυτή εξέλιξη;
Τι κάνουμε από εδώ και στο εξής
Εδώ που έφτασαν τα πράγματα η χώρα μας έχει μόνο μια επιλογή: να μετατρέψει την αδυναμία της σε δύναμη.
Αδυναμία της είναι το μνημόνιο.
Δύναμή της είναι η καταγγελία του!
Κώστας Ροδινός
Υ.Γ. Το ευρώ σήμερα ξεπέρασε το 1.40 έναντι του δολαρίου. Ανατιμημένο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου