Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Υπερπληροφόρηση. Το Προηγμένο Εργαλείο της Εξουσίας στην Εποχή της Πληροφορίας


Είχαμε συνηθίσει συγκεκριμένες τακτικές αντιμετώπισης της εξουσίας μέχρι σήμερα σε οποιαδήποτε προσπάθεια προώθησης επικίνδυνης πληροφορίας για το σύστημα. Είτε πρόκειται για ενταφιασμό της πληροφορίας είτε με εκφοβισμό ακόμα και με φυσική και ψυχολογική βία η αντίδραση της εξουσίας ήταν άμεση.
Με την ανάπτυξη του διαδικτύου υπήρξε μία πρόκληση για την εξουσία. Η πληροφορία έγινε ελεύθερη και διαδίδεται μαζικά σε όλο τον πλανήτη με απίστευτη ταχύτητα. Αυτή η κατάσταση ήταν ανεπίτρεπτη για τους απανταχού εξουσιαστές και έπρεπε οπωσδήποτε να υπάρξουν αντίμετρα.
Οι κλασικές μέθοδοι, (αποσιώπηση, εκφοβισμός κ.α) δε μπορούσαν να αποδώσουν σε απόλυτο βαθμό σε ένα παγκοσμιοποιημένο μέσο άρα η τακτική έπρεπε να αλλάξει. Ανάμεσα από τις απεριόριστες τακτικές κοινωνικής μηχανικής που υπάρχουν χρησιμοποιήθηκε μία από τις κορυφαίες. Η υπερπληροφόρηση.
Πρόκειται για μία τεχνική στην οποία όταν η επικίνδυνη πληροφορία μεταδίδεται μαζικά τότε ταυτόχρονα μεταδίδονται τεράστιος αριθμός παρόμοιων πληροφοριών , νέων ειδήσεων σε μαζική επίσης κλίμακα.
Οι πληροφορίες αυτές θεωρητικά προέρχονται από πολλές διευθύνσεις όμως η προέλευσή τους είναι μία. Το επόμενο στάδιο εμπεριέχει μαζική υπερπληροφόρηση και παραπληροφόρηση . Βασικό χαρακτηριστικό της διαδικασίας είναι η ενσωμάτωση της τεχνικής της μισής αλήθειας.
Οι παραπλανητικές πληροφορίες πρέπει να δείχνουν αληθοφανείς για αυτό πρέπει να περιέχουν κάποια πραγματικά στοιχεία. Μαζί όμως με αυτά μεταδίδονται και τα κατασκευασμένα.
Απώτερος στόχος είναι ο αποπροσανατολισμός του δέκτη και η σύγχυση ώστε να μην μπορεί να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα. Το αμέσως επόμενο στάδιο είναι η πληροφοριακή κόπωση και η παραίτηση από περαιτέρω έρευνα που είναι και ο τελικός αντικειμενικός στόχος της εκάστοτε εξουσίας.
Δυστυχώς διαθέτουν άφθονους οικονομικούς πόρους, εξειδικευμένο προσωπικό , λογισμικό και hardware για να εφαρμόσουν την τεχνική της υπερπληροφόρησης.
Πως αντιμετωπίζεται; Πολύ δύσκολα. Τα μόνα εργαλεία που διαθέτουμε είναι το μυαλό μας και η διαίσθηση μας . Οφείλουμε να τα χρησιμοποιούμε στο έπακρο. Επίσης θα βοηθούσε πολύ να χρησιμοποιήσουμε τη τακτική της διασταύρωσης της πληροφορίας.
Δηλαδή να εντοπίσουμε όσο είναι δυνατόν αν η πληροφορία προέρχεται από πολλές ανεξάρτητες πηγές ή αν η προέλευση της έχει ένα και μοναδικό κέντρο το οποίο διασπάται σε πολλές «ανεξάρτητες» πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου