Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Τι θα γίνει με τον Ομπάμα;

Τι στο καλό έπαθε ο πρόεδρος Ομπάμα; Οι πλούσιοι Δημοκρατικοί έπαψαν να τον στηρίζουν οικονομικά εν όψει των εκλογών για το κογκρέσο, οι κύκλοι των τραπεζιτών της Goldman Sachs, το ίδιο. Οι στενοί του συνεργάτες εγκαταλείπουν τον Λευκό Οίκο, ο ένας μετά τον άλλο. Οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν σε πολύ χαμηλά ποσοστά αποδοχής. Οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών δεν επιζητούν τη στήριξή του. Οι αφρο-Αμερικανοί είναι απογοητευμένοι με τις επιδόσεις του. Ο απλός κόσμος κάθε άλλο παρά ενθουσιασμένος μαζί του είναι. Είναι προφανές ότι όσοι ανήκουν έστω και λίγο  στη κεντροδεξιά, τον θεωρούν «ανάθεμα».
Ποιος μένει; Υπάρχει ένα συμπαγές μπλοκ, αλλά φέρεται στωικά. Και σίγουρα δεν υπερασπίζεται με πάθος τη πολιτική του. Είναι πλέον φανερό πως σε κανέναν δεν αρέσει όπως άρεσε κάποτε. Ή όπως τουλάχιστον νόμιζαν πως θα τους αρέσει. Ή όπως θα έπρεπε να τους αρέσει.
Αυτή τη στιγμή, η χώρα έχει έναν αγνώριστο τύπο στον Λευκό Οίκο. Οι συνεχείς αδιάκριτες ερωτήσεις σχετικά με το που γεννήθηκε, και σε ποια θρησκεία πιστεύει, μπορεί να μην είναι απλά μια ενοχλητική δυσφήμηση εις βάρος του, αλλά μια «αρρωστημένη» απόπειρα του να διακριβωθεί η πραγματική του ταυτότητα, ή το ποιοι ακριβώς είναι οι φίλοι του. Υπάρχει μάλιστα και ένα αίσθημα συλλογικής ενοχής. Πολλοί απομακρύνονται από κοντά του επειδή συνειδητοποιούν πως τον έκριναν λάθος. Είναι μια μορφή τύψεων.
Το γιατί τον έκριναν λάθος από την αρχή, είναι ένα ερώτημα που πολλοί θέτουν στον εαυτό τους, και ιδίως αυτοί που εγκαταλείπουν τον Λευκό Οίκο. Δεν φταίει το γεγονός ότι αποδείχθηκε διαφορετικός από ότι αναμένονταν. Οι μεγαλύτερες τύψεις βασανίζουν αυτούς που μόνο τώρα αναρωτιούνται πως και γιατί έπεσαν έξω στην αρχική τους εκτίμηση για το πρόσωπό του. Και το χειρότερο; Δεν θυμούνται καν το τι ακριβώς νόμιζαν τότε, ότι εκπροσωπεί ο Ομπάμα.
Για να ανακεφαλαιώσουμε. Μια μαζική παραπλάνηση έφερε τον Ομπάμα στη προεδρία, και τώρα κανένας δεν ξέρει πώς να τον αντιμετωπίσει. Υπάρχει πιο άβολη κατάσταση από αυτήν;
Michael Wolff (twitter)
Απόδοση: S.A

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου