Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Το Ιράν βάζει καύσιμα σε πυρηνικό εργοστάσιο...

Καύσιμα στο πρώτο του πυρηνικό εργοστάσιο άρχισε να φορτώνει το Ιράν. 
Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV, η Τεχεράνη «άρχισε να φορτώνει καύσιμα στον αντιδραστήρα του εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας του Μπουσέρ», το οποίο θα ξεκινήσει την παραγωγή ενέργειας στις αρχές του επόμενου έτους.
Διάφοροι παράγοντες οδήγησαν σε καθυστερήσεις τη λειτουργία των 1.000 Megawatt ρωσικής κατασκευής εργοστασίου, όπως δυσμενείς καιρικές συνθήκες, «μικρή διαρροή» κοντά στον αντιδραστήρα καθώς και ανησυχίες για το αν έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας.
Οι ιρανικές αρχές θεωρούν ότι η ολοκλήρωση του εργοστασίου ενισχύει τη θέση της Τεχεράνης απέναντι στη Δύση, που την κατηγορεί ότι επιδιώκει την ανάπτυξη ατομικών βομβών. Χθες ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα καμία συμφωνία για «τον τόπο, την ημερομηνία και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων» ανάμεσα στη χώρα του και την ομάδα των 5+1 για τα πυρηνικά.
Εν τω μεταξύ, μετά την αποκάλυψη των «New York Times», ότι ο Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, έπαιρνε «τσάντες με μετρητά» από την ιρανική κυβέρνηση, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές που ισχυρίστηκαν ότι επρόκειτο για επίσημη οικονομική ενίσχυση, η Γαλλία κάλεσε το Ιράν να διοχετεύει μέσω των θεσπισμένων μηχανισμών τη βοήθειά του προς το Αφγανιστάν.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβλημα με το εργοστάσιο του Μπουσέρ, αλλά με άλλες εγκαταστάσεις όπου μπορεί να κατασκευάζονται πυρηνικά όπλα, δήλωσε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον.


http://greece-salonika.blogspot.com/2010/10/blog-post_4839.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου