Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Προβληματισμός στην Άγκυρα για την αντιπυραυλική ασπίδα

Χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ το ΝΑΤΟ για να προστατέψουν το Ισραήλ; Αυτό είναι το ερώτημα που κυριαρχεί στην Τουρκία καθώς οι πιέσεις των ΗΠΑ για την εγκατάσταση ενός αντιπυραυλικού συστήματος στην Τουρκία εντείνονται. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Zaman οι τουρκικές αρχές ζήτησαν και πήραν διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ σύμφωνα με τις οποίες ότι πληροφορίες συλλέγονται από τους αισθητήρες των αντιπυραυλικών συστημάτων στην Τουρκία, δεν πρόκειται στη συνέχεια να διαρρέουν προς το Ισραήλ.
Οι αμερικανοί έχουν δηλώσει ξεκάθαρα πως ο κύριος λόγος για την ανάπτυξη ενός αντιπυραυλικού συστήματος στην Τουρκία δεν είναι άλλος από την απειλή του Ιράν, αλλά οι σκεπτικιστές στην Άγκυρα ισχυρίζονται πως το Ισραήλ, δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ –κάτω από την ομπρέλα του οποίου θα γίνει η ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος- ώστε να προστατευθεί  το Ισραήλ.
«Στην πραγματικότητα και δεδομένης της αστάθειας στη Μέση Ανατολή αλλά και γενικότερα, είναι πολύ πιθανό πως το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του Ισραήλ, κάποια στιγμή στο μέλλον, καθώς το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός ο οποίος δρα συλλογικά στο όνομα της συλλογικής άμυνας και μια επίθεση ενός κράτους μέλους μπορεί να θεωρηθεί ως επίθεση εναντίον όλου του οργανισμού» σημειώνεται με νόημα στο άρθρο της Zaman.
Η Τουρκία θα πρέπει να πάρει την απόφαση για το αν θα αναπτυχθούν στοιχεία του αντιπυραυλικού συστήματος του ΝΑΤΟ στο έδαφός της ή όχι στις 19 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής στη Λισσαβόνα. Το αντιπυραυλικό σύστημα του ΝΑΤΟ πρόκειται να αναπτυχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα αποτελείται από ανάπτυξη πολεμικών σκαφών στην Ανατολική Μεσόγειο εξοπλισμένα με βλήματα Standard SM3 μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την τοποθέτηση ενός μεγάλου ραντάρ στην Τουρκία μέχρι το 2015.
Η Άγκυρα δεν έβλεπε ποτέ θετικά την ανάπτυξη αντιπυραυλικών στοιχείων στο έδαφός της καθώς κάτι τέτοιο θα διατάρασσε τις σχέσεις της με το Ιράν, κάτι που προς το παρών δεν επιθυμεί. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης πάντως πρέπει να ξεκαθαριστεί απέναντι στην πιθανότητα καθώς εφόσον ο αρθρογράφος της  Zaman προβλέπει πως το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του Ισραήλ, γιατί όχι το ίδιο να μην μπορεί να συμβεί και εναντίον της Ελλάδας;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου