Το τελευταίο διάστημα και εν όψει των μεθαυριανών εκλογών για το κογκρέσο, η μάχη μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στην Αμερική είναι κάτι περισσότερο από σκληρή. Και ιδιαίτερα στον τομέα της επικοινωνίας.
Οι τηλεοπτικές, και όχι μόνο, διαφημίσεις δίνουν και παίρνουν, και μια από αυτές που έχει κάνει και τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι μια που έχει ως σκηνικό της ένα κινεζικό πανεπιστήμιο στο έτος 2030, όπου ένας καθηγητής, εν μέσω Μαοϊκών σημαιών, συμβόλων κλπ. μιλάει στους φοιτητές του για τη κατάρρευση της αμερικανικής αυτοκρατορίας εξαιτίας της, όπως λέει, υπερβολικής δημόσιας σπατάλης, τα οικονομικά πακέτα βοήθειας και διάσωσης, τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, και τις διάφορες κρατικές παρεμβάσεις στη οικονομία.
Όλα αυτά, υποτίθεται πως οδήγησαν τη χώρα σε αβάσταχτα δημόσια χρέη, με αποτέλεσμα τη κατάρρευσή της.
Το σποτάκι τελειώνει με τη πετυχημένη ατάκα του καθηγητή «Βέβαια, εμείς κρατούσαμε στα χέρια μας ολόκληρο το χρέος τους … για αυτό και τώρα οι Αμερικάνοι δουλεύουνε για εμάς», με αποτέλεσμα η τάξη να ξεσπάσει στα γέλια.
Τη διαφήμιση αυτή ανέβασε η οργάνωση Citizens Against Government Waste (πολίτες ενάντια στη κρατική σπατάλη), και στοχεύει στις φοβίες του μέσου Αμερικάνου για τους «κακούς ξένους», το «σοσιαλισμό» όπως τον ερμηνεύουν εκεί, και για το αναπόφευκτο τέλος του αμερικανικού ονείρου. Βέβαια, όπως αναφέρει το Atlantic, το όλο μήνυμα είναι ολίγον τι αντιφατικό, καθώς η κινεζική πολιτική αντιμετώπισης της ύφεσης στη χώρα, βασίστηκε ακριβώς σε αυτά για τα οποία το σπότ κατηγορεί την Αμερική, σε ένα πακέτο κρατικής βοήθειας ύψους $568 δισ., και αρκετή κρατική παρέμβαση στο ιδιωτικό επιχειρείν.
Δείτε το βίντεο με το σποτ εδώ:
Strange Attractor
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου