Ομόλογα, δάνεια και άλλες υποχρεώσεις συνολικού ύψους 470 δισ. δολαρίων που είχαν στις «επίφοβες» χώρες της περιφερειακής Ευρωζώνης, ξεφορτώθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι ξένες τράπεζες.
Τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών δείχνουν ότι οι συνολικές απαιτήσεις των τραπεζών στην Ευρώπη (που περιλαμβάνουν τις θέσεις σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα καθώς και τα κάθε λογής δάνεια προς ιδιώτες, επιχειρήσεις καικυβερνήσεις) μειώθηκαν σχεδόν κατά 800 δισ. δολάρια από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Η μεγαλύτερη φυγή καταγράφεται, όπως είναι αναμενόμενο, από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Εκεί, σημειώθηκε μείωση των ανοικτών θέσεων κατά 16% ή κατά 470 δισ. δολάρια.
Βέβαια, τα στοιχεία δεν είναι προσαρμοσμένα στις συναλλαγματικές διαφορές, επομένως, η εικόνα της φυγής εντείνεται από την πτώση του ευρώ κατά 9% έναντι του δολαρίου στο διάστημα αυτό. Παρόλα αυτά, η Wall Street Journal υπολογίζει ότι ακόμα και εάν ληφθεί υπόψη η πτώση του ευρώ, η έκθεση των τραπεζών στην περιοχή παρουσιάζει αξιοσημείωτη μείωση, της τάξης των 200 δισ. δολαρίων περίπου.
Περίπου το 1/3 από τις απαιτήσεις που πούλησαν οι τράπεζες, κατέληξε στα χαρτοφυλάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αγόρασε από το Μάιο έως τον Ιούνιο κρατικά ομόλογα των περιφερειακών χωρών ύψους 67,8 δισ. δολαρίων.
Μάλιστα, τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών δείχνουν ότι οι ιταλικές τράπεζες μείωσαν το μηδέν την έκθεσή τους στην Ελλάδα, από τα επίπεδα των 6,77 δισ. δολαρίων προηγουμένως. Οι ολλανδικές τράπεζες μείωσαν τη δική τους έκθεση στο μισό, στα 5,27 δισ., ενώ οι απαιτήσεις των γαλλικών τραπεζών στην Ελλάδα (που είναι και εκείνες με τη μεγαλύτερη θέση στη χώρα), μειώθηκαν κατά 19% στα 57,32 δισ. δολάρια.
Ακόμα και οι γερμανικές τράπεζες, που στα λόγια είχαν προχωρήσει σε συμφωνία κυρίων με τον υπουργό Οικονομικών τους Wolfgang Schaeuble να μην πουλήσουν τα ελληνικά ομόλογα, μείωσαν τις συνολικές απαιτήσεις τους στη χώρα κατά 17%, στα 36,84 δισ. δολάρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου